TSE'nin 4 yeni laboratuvarı hizmete giriyor

Türk Standardları Enstitüsünün Gebze kampüsündeki 4 yeni laboratuvar hizmete giriyor.

TSE'nin 4 yeni laboratuvarı hizmete giriyor
TSE'nin 4 yeni laboratuvarı hizmete giriyor
GİRİŞ 18.09.2014 09:38 GÜNCELLEME 18.09.2014 09:38

Türk Standardları Enstitüsü'nün (TSE) Gebze kampüsündeki 4 yeni laboratuvar, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık'ın yapacağı açılışla hizmete girecek.

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre TSE'nin Gebze kampüsünde kurulan kimya, gıda, tahribatsız muayene ve elektro teknik laboratuvarlarında testler ileri teknoloji ile yapılacak.

İçme suyu boruları TSE'ye emanet

Kimya laboratuvarı bünyesinde polimer-boru performans laboratuvarı, boya ve hazır sıva laboratuvarı ile ısı yalıtım laboratuvarı bulunacak.

Polimer ve boru performans laboratuvarı, ülke çapındaki il özel idarelerinin ve boru üreticilerinin PVC, PP, PE içme ve kullanma suyu, atık su ve sıcak-soğuğa karşı dayanıklı borularının tüm muayene ve deney ihtiyaçlarını karşılayacak.

Laboratuvar, boru performansında önemli yer tutan hidrostatik basınç cihazının kapasitesini yüzde 200 artırarak aynı anda farklı sıcaklık, farklı basınç ve farklı çaplı borularda 60 adet basınç testi yapabilecek. Borularda diğer deneyler de çok daha hızlı gerçekleştirilebilecek.

Isı yalıtım laboratuvarı polistiren köpük, taşyünü, camyünü, poliüretan köpük, perlit esaslı köpük gibi ısı yalıtım malzemelerinin testini yapacak. Boya ve hazır sıva laboratuvarı ilke imza atacak. Yeşil binaların vazgeçilmez özelliğini ortaya koyan karbondioksit geçirgenliği tespiti sadece TSE Gebze Kimya Laboratuvarında yapılabilir hale gelecek.

Gıda güvenliği

Gıda Laboratuvarında gıda analiz, enstrümantal analiz, biyogenetik ile mikrobiyoloji ve seroloji-histoloji bölümleri bulunuyor. Gıda analiz bölümünde et ve et ürünleri, süt ve süt ürünleri, şekerli gıdalar, kurutulmuş meyveler, tahıl ve tahıl ürünleri , baharatlar, hayvansal ve bitkisel yağlar, meyve ve sebze ürünleri ve gıda ile temas eden madde ve malzemelerin gıdaya uygunluk testleri yapılacak.

Laboratuvarda ayrıca pestisit, veteriner ilaç kalıntısı, hormon, katkı maddeleri ve melamin analizleri, ağır metal ve safsızlık analizleri, balda saflık tayinleri, elma suyunda mısır şekeri ilavesinin tesbiti, portakal suyuna mısır şurup şekeri ilavesinin tespiti, içme sularında anyon, katyon, siyanür ve geçiş metalleri analizleri de yapılabilecek.

Öte yandan, helal gıdaya ilişkin tespitlerle GDO, tağşişli et ürünlerinin belirlenmesi ve jelatinde tür tayini ile soya aranması konularında DNA analizleri de TSE Gebze laboratuvarlarında gerçekleştirilebilecek.

Savunma sanayi ürünleri

Tahribatsız muayene laboratuvarında da stat, köprü, demiryolu, nükleer ve savunma sanayi alanlarında konusunda eğitimli ve uzman personelleriyle hem muayene hem eğitim konularında yurt içi ve yurt dışında yeni hizmetler verilecek.

Elektro teknik laboratuvarında elektrik motorları test sistemi, otomotiv alt aksamları için EMC deney sistemi, enerji verimliliği ve etiketlemesi, yüksek güçlü titreşim deney sistemi, kablo yangın deneyleri laboratuvarı projesi olmak üzere toplam 5 ayrı departmanda çalışmalar yürütülecek.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Tesla 500 beygirlik canavarı tanıttı: Tesla Model 3 Performance
Aliyev planı deşifre ederek 3 ülkeyi işaret etti: Ciddi önlemler almak zorunda kalacağız