Telefonunuz çalındığında ilk yapmanız gereken

Cep telefonunuz çalındı ya da kaybettiyseniz ilk yapmanız gereken BTK'nın 0312 294 94 94 numaralı İhbar Merkezini aramak.

Telefonunuz çalındığında ilk yapmanız gereken
Telefonunuz çalındığında ilk yapmanız gereken
GİRİŞ 02.03.2015 10:42 GÜNCELLEME 02.03.2015 13:00
Bu Habere 7 Yorum Yapılmış

Cep telefonları hırsızlar tarafından çalınan veya kaybeden vatandaşların ilk yapması gerekenler;

BTK İHBAR MERKEZİNİ ARAYIN
 
Cep telefonları çalınan kişilerin cep telefonlarını iletişime kapattırabilmesi için Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu  (BTK) bünyesinde kurulmuş 7 gün 24 saat hizmet veren 0312 294 94 94 numaralı telefondan Bilgi ve İhbar Merkezini araması gerekiyor.
 
Merkeze IMEI numaranızı, kimlik bilgilerinizi ve telefonunuzu en son kullandığınız zamanı bildirmeniz halinde verdiğiniz bilgilerin doğrulanması durumunda telefonunuz siyah listeye alınıyor. Böylece iletişime kapattırılan cihazın bir başkasına ait SİM kart takılarak kullanılması engelleniyor. 
 
Bilgi ve İhbar Merkezine ihbar edilen telefonlara kapatılma öncesinde cihazın çalıntı olduğu ve cihazın en yakın kolluk kuvvetine teslim edilmesi yönünde yasal uyarı SMS’i gönderiliyor.
 
BU TELEFON ÇALINTIDIR MESAJI

İhbarın yapılması durumunda GSM şirketi tarafından "Yasak Uyarı: Bu IMEI numaralı cihaz çalıntıdır, en yakın karakola teslim ediniz" şeklinde mesaj göndermekte. İhbarı bulunduktan sonra cihaza ait IMEI numarası "https://www.turkiye.gov.tr/imei-sorgulama" adresinden sorgulandığında "çalıntı ihbarı yapılmış cihaz" olarak görünmekte. 

IMEI NUMARANIZI BİR YERE NOT EDİN
 
Bu ihbarı hızlı bir biçimde yapabilmek için telefonunuzun IMEI numarasını bilmemiz gerekli. O nedenle kullandığımız telefona ait IMEI bilgisini ihtiyaç olduğunda ulaşabileceğimiz bir yere not etmeniz tavsiye ediliyor.
 
GSM OPERATÖRÜNÜZÜ ARAYIN
 
Cihazın üzerindeki kendi SİM kartınızın kullanılmasını engellemek için ise GSM operatörünüzü arayarak hattınızı erişime kapattırmanız gerekiyor.
 
ŞİKAYETÇİ OLDUN
 
Hırsızlık, gasp ve kapkaç gibi durumlar söz konusu ise savcılıklara ya da ikametgahınızın veya olayın gerçekleştiği ilçe emniyet müdürlüğüne veya olayın gerçekleştiği ilçe emniyet müdürlüğüne başvurularak şikayetçi olunması, faillerin kovuşturulması açısından  önemli. 
 
TELEFON BULUNUNCA YAPMANIZ GEREKEN
 
Cihazı tekrar kendisine iletilen veya bulunan kişilerin telefonunu hangi yolla kapattırdı ise aynı yolla tekrar iletişime açtırması gerekiyor. Yani telefon ile ihbarda bulunulduysa yine Bilgi İhbar Merkezinin aranması, savcılık talimatı ile ihbarda bulunulduysa cihaz bulununca yine savcılığa başvurulması gerekiyor.

İKİNCİ EL TELEFON ALIRKEN DİKKAT

İkinci el telefon alırken çalıntı bir cihazın size satılmaması ve eğer satıldıysa mağdur olmamamız için öncelikle satıcıdan TC kimlik numarasını almalısınız. İkinci olarak satın aldığınız cihazın IMEI numarasını E-Devlet üzerinden sorgulatarak hakkında ihbar olup olmadığını kontrol edebilirsiniz.

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 7
  • gölge 9 yıl önce Şikayet Et
    İhbar mihbar hikaye tamam arıyorsun 2 memur geliyor senin sıkıntın sana yetmiyormuş gibi bulunurmuş memurbey şey benim evimede hırsız girdi PC.tlf.herşeyimi aldı ben polis olarak bulamadım yani deneme bile gerek yok zaten Anlıyorsun bu bi yöntem değil hırsızı en katı şekilde cezalandıracaksin
    Cevapla
  • Ömer Osman 9 yıl önce Şikayet Et
    Numarayı hemen telefonuma kaydedeyim de...
    Cevapla
  • Misafir 9 yıl önce Şikayet Et
    :) telefon çalındığında bir işe yaramaz , başka bir yere not edin.
    Cevapla
  • Fatih 9 yıl önce Şikayet Et
    Android telelefonlarda uygulama merkezinde bu duruma karsi uygulamalar var uzaktan kontrolle calan kisinin fotosunu konumunu ve cesitli ozellikte uygulamalar var bilginize
    Cevapla
  • orkun 9 yıl önce Şikayet Et
    iphone al ona imei atamıyorlar + iphone kaybolduğu zaman başka iphoneden yerini bulma özelliği var
    Cevapla
  • harun 9 yıl önce Şikayet Et
    Bu söylenenler hikaye mandrake kardeş.10 tl ye imei atıyorlar. çaldırmayacaksın çalındı mı gitti.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Murat Kurum paylaştı! Uğur Işılak'tan yepyeni seçim şarkısı! Sosyal medyayı salladı
Turgut Altınok, Antalya'da 600 dairesi olduğu iddialarına resmi belgelerle cevap verdi