Ereğli Bilim Şenliği

Gökbilimci Prof. Dr. Derman: - "Henüz bir Türk’ü bile uzaya gönderemedik ama 36 ülkenin insanı uzaya gitti. Bu işleri başarmak için NASA’nın bilgisine sahip olmamıza gerek yok. Bunun için gerekli donanıma sahip bilim adamları ülkemizde bulunuyor"

Ereğli Bilim Şenliği
Ereğli Bilim Şenliği
GİRİŞ 24.05.2015 13:27 GÜNCELLEME 24.05.2015 13:27

Gökbilimci Prof. Dr. Ethem Derman, Türkiye'nin uzay çalışmalarına bütçe ayırmasının önemine işaret ederek, "Henüz bir Türk’ü bile uzaya gönderemedik ama 36 ülkenin insanı uzaya gitti. Bu işleri başarmak için NASA’nın bilgisine sahip olmamıza gerek yok. Bunun için gerekli donanıma sahip bilim adamları ülkemizde bulunuyor" dedi.

"TÜBİTAK 4007 Bilim Şenliği Destekleme Projesi" kapsamındaki "Ereğli Bilim Şenliği"nde konuşan Eski Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Fakültesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Derman, uzayla ilgili gelişmelerin insanlar tarafından yakından takip edildiğini söyledi.

Ülkelerin uzay çalışmalarına bütçe ayırmasının önemine değinen Derman, "Öncelikle haberleşme uydumuzu fırlatıp yörüngeye yerleştirmemiz, daha sonra da iyi roketler yaparak uzay aracıyla Ay'a gitmemiz lazım. Henüz bir Türk’ü bile uzaya gönderemedik ama 36 ülkenin insanı uzaya gitti. Bu işleri başarmak için NASA’nın bilgisine sahip olmamıza gerek yok. Bunun için gerekli donanıma sahip bilim adamları ülkemizde bulunuyor" diye konuştu.

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ (TUSAŞ) bünyesinde, Göktürk-1 Uydu Programı kapsamında Türkiye'nin ilk Uzay Sistemleri Entegrasyon ve Test Merkezi açılmasının önemine işaret eden Derman, uzay çalışmalarının çok yüksek bütçeler gerektirdiğini anlattı.

"Uzaya bir litre su taşımak 50 bin dolar"

Prof. Dr. Derman, dünyada en zor mesleğin astronotluk olduğunu belirterek, "Uzayı anlamak da seyahat etmek de çok güzeldir. Uluslararası Uzay İstasyonunun içinde 6 astronot yaşıyor. O astronotlar orada 6 ay çalışıyor. Dünyanın en zor işini yerine getiriyorlar. Doğru dürüst duş bile alamıyorlar" ifadesini kullandı.

Uzayda tuvalet ihtiyacını gidermenin bile zorluğuna işaret eden Derman, şunları kaydetti:

"Uzay istasyonundaki bir tuvaletin maliyeti 25 milyon dolardır. Amerikalılar, uzay istasyonlarının içerisine tuvaleti 25 milyon dolara Ruslara yaptırdı. Uzaya 1 litre suyu taşımak ise 50 bin dolardır. Bu yüzden uzay istasyonunun içerisinde astronotların vücudundan çıkan her türü sıvıyı tekrar arıtarak içecek su haline getiriyorlar. O aletin değeri de 250 milyon dolardır."

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Sur Belediyesi'nde DEM Partililer Atatürk ve Erdoğan'a hakaret etti! Skandal görüntüler
Gaziosmanpaşa'daki toprak kaymasının yaşandığı anlar ortaya çıktı!