Selfie çubuğu yasağı yayılıyor

Fotoğraf çılgınlarının elinden düşürmediği özçekim çubukları müzeler ve konserlerde yasaklanmaya başladı.

Selfie çubuğu yasağı yayılıyor
Selfie çubuğu yasağı yayılıyor
GİRİŞ 28.06.2015 12:51 GÜNCELLEME 28.06.2015 12:51

Son olarak bu kervana Disney World de katıldı. Yasağa suç aletine dönüşme riski ve taciz amaçlı kullanım neden oluyor

Virüs gibi hızla yayılan özçekim çubukları (selfie sticks) yavaş yavaş birçok yerde yasaklanıyor. Bunların başını da müze ve konser alanları çekiyor. En son Disney World de özçekim çubuklarını yasaklayan kurumlar arasına girdi. Özçekim çubuklarının yasaklanma nedeni James Bond filmlerindeki gibi suç aletine dönüştürülme riski ve bazı yerlerde taciz amaçlı kullanılması. Bu çubuklar, müzedeki yürüyüş trafiğini de aksatıyor. Ziyaretçilerin şikâyetleri her geçen gün artıyor. Özçekim çubuklarının yasaklandığı yerler arasında Paris'te Chateau de Versailles, Londra'da National Gallery başı çekiyor. Roma'da her yıl milyonlarca kişinin ziyaret ettiği Collesseum'da yasaklardan nasibini alan yerlerden. Bunun gibi pek çok müze ve sarayda da artık bu çubukları görmeniz mümkün değil. Üstelik özçekim çubuklarının sadece kullanımı yasaklanmıyor, içeri dahi alınmıyor. 

TACİZ ARACINA DÖNÜŞTÜ

Özçekim çubukları son dönemde bazı ülkelerde özel hayatı taciz amaçlı da kullanılmaya başlandı. Okullarda gençlerin biribirlerine şaka amacıyla paylaştığı görüntüler de akıllı telefonların ve sosyal medyanın kullanımı konusunda eğitimin önemini bir kez daha ortaya koyuyor. 

İŞPORTA ÜRÜNÜ OLDU

Özçekim çubukları her ülkede sokaklarda satılan aksesuvara dönüşünce önlem almak kaçınılmaz hale geliyor. Çünkü artık her tarihi eserin yanında hatta tramvayların önünde özçekim yapmaya çalışanları görmek şaşırtıcı değil. Tarihi ve turistik mekânlarda, trafiğin sıkıştığı akşam saatlerinde şarj cihazı kadar özçekim çubukları da satılıyor. 

GÜLÜMSEMEYİ ALGILIYOR

İşportaya düşünce satışları katlanarak büyüyen ürünlerin önemli bir bölümü uzaktan kumandalı değil. Ancak akıllı telefonların önemli bir bölümü bu sorunu halleden çözümlere sahip. Android telefonların kamerası gülümseme veya zafer işareti yapınca fotoğraf çekiyor. Yani uzaktan kumandalara gerek kalmıyor. Bu özellik, basit bir yazılımla aktif hale gelebiliyor. 

KAYNAK: TİMUR SIRT - SABAH
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
31 Mart öncesi Ahmed Arif'in şiiriyle Kılıçdaroğlu'ndan manidar gönderme
Bir ülkeden daha Filistin kararı! Resmen harekete geçildi