Türkiye'nin ilk "5G" laboratuvarı kuruldu

5. nesil kablosuz iletişim teknolojileri konusunda araştırma yapmak üzere Türkiye'nin ilk "5G" laboratuvarı İstanbul'da kuruldu.

Türkiye'nin ilk "5G" laboratuvarı kuruldu
Türkiye'nin ilk "5G" laboratuvarı kuruldu
GİRİŞ 02.07.2015 12:35 GÜNCELLEME 02.07.2015 12:35

Medipol Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi, İstanbul Kalkınma Ajansı'nın (İSTKA) desteğiyle 5. nesil kablosuz iletişim teknolojileri konusunda çalışacak "5G ve Ötesi Laboratuvarı"nı kurdu. Yaklaşık 2 milyon liralık bütçeyle çalışmalarını sürdüren laboratuvarda, daha önce ABD, Kanada, Japonya ve Almanya'da çalışan alanında uzman Türk bilim insanlarından bir ekip oluşturuldu. 

Medipol Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hüseyin Arslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "5G ve Ötesi Laboratuvarı"nın üniversite bünyesinde birkaç ay önce kurulduğunu söyledi. 

ABD'de 20 yılı aşan akademik ve sektörel çalışmalarının ardından "beyin göçü" teşviki kapsamında Türkiye'ye döndüğünü belirten Arslan, Amerika'da 2G, 3G ve 4G teknolojileri üzerine çalışmalar yaptığını anlattı. 

- "Haberleşme ağını daha canlı tutmak istiyoruz"

Arslan, 5. nesil kablosuz iletişim teknolojileri olarak tanımlanan 5G'ye 2020'li yıllarda geçileceğini belirterek, "Dünyada şu anda 5G'nin yüzde 70-80 çalışmaları bitmiş durumda. İnşallah 5G'ye dünyayla birlikte geçeceğiz" diye konuştu. 

Cep telefonu, tablet ve bilgisayar gibi elektronik cihazlar başta olmak üzere teknolojik cihazların yoğun şekilde kullanıldığı mevcut durumda çok daha hızlı ve aynı zamanda güvenli internet ağlarına ihtiyaç bulunduğunu aktaran Arslan, şöyle devam etti:

"Laboratuvarda şu anda 60 GHz'e kadar ölçüm yapabilen deney aletleri mevcut. Bu sistemler cep telefonu sistemlerinde kullanılan frekansların 30 katı daha düşük dalga boylarında çalışıyor. Proje kapsamında hücresel ağların kapsam alanlarının daha esnek ve etkin kullanılması, BİT başına düşen maliyetlerin azaltılması, cep telefonu haricinde diğer çeşitli cihazların 5G sistemlerine entegre olarak çalıştırılabilmesi ve böylece haberleşme kapasitenin artırılması amaçlanıyor."

Arslan, benzer bir laboratuvar çalışmasını, daha önce Amerika Güney Florida Üniversitesi'nde hayata geçirdiğini bildirdi. 

Böyle bir çalışmanın Türkiye'de yapılmasının önemine değinen Arslan, "Üniversite ile beraber çalışma yapabilen sanayiyi bir araya getirmek istiyorum. Burada görünen ışıkla haberleşmeyi çalışıyoruz. Bu alanda dünyada sadece bir iki yerde çalışma yapılıyor. Görünen enerjiyle çok hızlı veriler taşınabiliyor. Hem kapasite hem yüksek hızlarda hem de güvenli ve düşük enerjili bir çalışma. Akıllı şebekeler üzerine yaptığımız çalışmalarla haberleşme ağını daha canlı tutmak istiyoruz" ifadelerini kullandı.

- "Öncü çalışmalar yapılacak" 

Arslan, dünyada haberleşmenin insanlar arasında olmaktan çıkıp nesnelerin haberleşmesine dönüştüğünü söyledi.

Artık araçların diğer araçlarla, bina içi sensörlerin klima sistemleriyle, trafik kameralarının ambulanslarla iletişime geçebildiğine dikkati çeken Arslan, "Yakın bir gelecekte evdeki eşyalarımızdan otomobillerimize, su ve elektrik gibi kullandığımız kaynaklardan bitki ve hayvanların yaşamlarının takiplerine kadar tüm bu sistemler internet ağının birer parçası olacak. 'Nesnelerin interneti' diye adlandırılan bu dönüşüm, kablosuz haberleşme sistemlerinin de yeniden planlanmasını gerektiriyor. 5G ve Ötesi Laboratuvarı da özellikle nesnelerin internetinde hem iletişim tarafında hem de toplanan bilgilerin güvenli şekilde kullanılabilmesi için öncü çalışmalar yapacak" değerlendirmesinde bulundu. 

- Vücut içi haberleşme üzerinde çalışılıyor

Laboratuvarda 5G teknolojilerinin güvenliğine ilişkin çalışmalar yürüten ve ABD Güney Florida Üniversitesi'nde kablosuz haberleşme üzerine doktora çalışmalarına devam eden Esat Ankaralı da şu an vücut içi haberleşme üzerine çalıştığını dile getirdi. 

Türkiye'de bu ekipmanlarla çalışmanın büyük bir şans olduğunu vurgulayan Ankaralı, "Çünkü yeni nesil teknolojilerde öncü olmak çok önemli. Dünyayla yarışmak istiyorsak bir takım şeyleri bizim bulmamız lazım ki patentlere biz sahip olalım. Bu laboratuvar böyle bir hedefle kuruldu" dedi. 

Daha önce ABD'de doktora yaptığı esnada 4G çalışmalarına ilişkin projeler yürüten Ertuğrul Güvenkaya ise tecrübelerini artık ülkesine aktarmak istediğini ifade ederek, "Türkiye, kablosuz haberleşme üretiminde bir pay alabilirse çok mutlu olacağım. Bu laboratuvar aracığıyla çalışmalara başladık" şeklinde konuştu. 

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Ve ASELSAN onu da bitirdi! Oyun değiştirecek müthiş sistem...
AB'den çok sert seçim açıklaması: Sonuçlarına katlanacaklar