Mavi Ay nedir, Ay neden mavi olacak?

Yüzyılda 5 kez meydana gelen doğa olayı Mavi Ay’ı bu gece göreceğiz. Peki Ay neden mavi olacak, neleri etkileyecek?

Mavi Ay nedir, Ay neden mavi olacak?
Mavi Ay nedir, Ay neden mavi olacak?
GİRİŞ 31.07.2015 16:21 GÜNCELLEME 31.07.2015 16:22

Nadir bir doğa olayı olan 'Mavi Ay', 2012 yılının Ağustos ayından sonra bu gece tekrar kendini gösterecek.

Dünya'da meydana gelen volkanik patlama ve orman yangınlarının neden olduğu toz bulutlarının hareketi sırasında mavi tonlarında görünen dolunay, ilk kez 1883 yılında belirgin bir şekilde görüldü. Aslında Ay'ın renginin değişmediğini, toz bulutları sebebiyle öyle göründüğünü bildiren gökbilimciler, mavi tonuna en yakın dolunayın 1991 yılında görüntülendiğini açıklıyor.

Bir dahaki Mavi Ay'ın 2018 ve 2020 yıllarında yaşanması bekliyor.

MAVİ AY NEDİR?

Mavi ay bir ay içinde gerçekleşen ikinci dolunaya verilen isimdir. Mavi ayın oluşabilmesi için ilk dolunayın o ay başında oluşması gerekir ve böylece ikinci dolunay, ay sonunda oluşacaktır.
 
Mavi ay bir doğa olayıdır ve aynı yılda iki kez gerçekleşen mavi ay 19 senede bir görülüyor. Mavi ay tüm dünyada en son 1999 yılı ocak ve mart ayında iki ayrı periyotta mavi ay görüldü. Bu ilginç doğa olayı, genellikle temmuz, ağustos ve ekim ayında görülür. Kış aylarında mavi ay pek görülmez. Bu nedenle bu doğa olayının genellikle yaz aylarında görüldüğü görülüyor. Mavi ayın bir sene içinde 4 veya 5 kez oluşması ise 100 yılda bir gerçekleşen bir durumdur. Dünyada yaşanan en son mavi ay vakası 31.12.2009 gecesi gerçekleşmişti.

Mavi ay ne zaman?

Mavi Ay bu akşam yani 31 Temmuz akşamı görülecek ve bu durum herhangi bir olağanüstü olaya neden olmayacak. Ayın bu şekilde adandırılmasına neden olarak 1883 yılında yaşanan bir yanardağ patlaması sonrası göğe yükselen dumanın bu olaya denk gelmesi ve ayın mavi olarak görünmesi gösterilebilir. Astrologlar Mavi Ay olayının döngüsel bir olay olduğunu ifade ediyorlar ve ayın dönüşünü tamamlaması ile takvim yılı eş zamanlı olarak hareket etmiyor ve bu nedenle her üç yılda bir fazladan bir dolunay görülebiliyor.

Mavi ay kova burçlarını sevinderecek

Astroloji biliminde uzman kişiler Mavi ay olayının kova burçlarını etkileyeceğini ve bu burç grubu için olumlu sonuçlar doğuracağını ifade ediyor. Mavi ay bu akşam tüm dünyadan izlenebilecek.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Yeniden Refah Partisi’nin arkasındaki güç kim! İstanbul’da oyun oynuyorlar…
Ajandan, Komedyene... İşte Dünya liderlerinin siyasetten önceki meslekleri!