Türkiye’den dünyaya önemli internet uyarısı

10. İnternet Yönetişimi Forumu (IGF-2015) Brezilya’nın Joao Pessoa kentinde gerçekleştirildi.

Türkiye’den dünyaya önemli internet uyarısı
Türkiye’den dünyaya önemli internet uyarısı
GİRİŞ 13.11.2015 14:33 GÜNCELLEME 13.11.2015 14:33
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Dr. Ömer Fatih Sayan, bütün dünyaya terör örgütlerinin interneti propaganda aracı olarak kullanmasına karşı ortak mücadele etme çağrısında bulundu. 

Brezilya'nın ev sahibi olduğu IGF-2015’in açılış töreninde ilk konuşmasıyı IGF-2014'ün düzenleyicisi ülke olan Türkiye adına BTK Başkanı Dr. Ömer Fatih Sayan gerçekleştirdi. Sayan’ın konuşmasının önemli bölümleri şunlar:

5G’de ilk ülkelerden olmak istiyoruz 

Bu vizyonla uyumlu olarak, Türkiye BİT’leri kullanarak e-devlet hizmetlerini ülke geneline yaymak için sağlam adımlar atmaya devam ediyor. Yüksek hızda internet erişiminin önemini göz önünde bulundurarak, yakın bir zamanda IMT-Advanced ihalesini gerçekleştirdik. Bu ihale ile işletmeciler gelecek sene Nisan ayından itibaren katma değerli mobil hizmet ve uygulamaları genişletecek şekilde IMT hizmetini sunmaya başlayacaklar. Ayrıca 2020’den itibaren 5G hizmetlerini sunan ilk ülkelerden birisi olmayı hedefliyoruz. 

Günümüz dünyasında, yeni uygulamalar, ürünler ve hizmetler nedeniyle veri kullanımı hem mobil hem de sabit şebekelerde katlanarak artıyor. Özellikle ağ tarafsızlığı tartışmaları ve Over-the-top (OTT) hizmetler BİT hizmetlerinin sunulma şeklini tamamen değiştiriyor. OTT hizmetleri katma değer yaratırken diğer yandan genişbant ekosisteminin özellikle de şebeke işletmecilerinin gelirlerini ve şebeke yatırımlarının finansmanını karşılayabilme kapasitelerini ciddi şekilde etkiliyor. 

Tüm paydaşları, özellikle de ağ tarafsızlığına ilişkin henüz belli düzenleme veya yaklaşımları olmayan ülkeleri, bu meseleleri artıları ve eksileri ile tartışmaya davet ediyoruz. Tüm vatandaşların düşüncelerini özgür bir biçimde ifade edebilmesi için internete erişim haklarını garanti altına alacak kuralların bulunması çok önemli. Ancak internette mahremiyete ve veri koruma ilkelerine saygı gösterilmesi de aynı şekilde önemli. Bu nedenle bu tür kişilik hakları ile veri merkezli inovasyon ve ekonomi arasındaki dengenin korunmasını sağlamalıyız. Bu yaklaşım bir yandan kişisel verilerin ekonomik değerini ortaya çıkaracak diğer yandan da ekonomik büyümeyi güçlendirecektir. IGF’in bu zorlukları aşmak üzere toplantılarında bu meseleleri ele alacağını umuyorum. 

Çocukları korumalıyız

Çevrimiçi insanların sayısı artmaya devam ederken, çevrimiçi güvenlikte herkes için hassas bir konu haline geliyor. Özellikle çocuklar çevrimiçi güvenlik açısından özel ihtiyaçları ve zaafları olan özel bir grup. Çocuklar için çevrimiçi güvenli bir ortam yaratmanın pek çok farklı yönü var. Kamu kurumları, şebeke işletmecileri, internet hizmet sağlayıcıları, özel sektör ve sivil toplumun yakın işbirliği bu açıdan kaçınılmaz bir önem taşıyor. 

Teröre karşı ortak mücadele

Yasadışı eylemleri, özellikle interneti iletişim aracı olarak kullanan terörizmi engellemek için de birlikte çalışmamız gerekiyor. 

Terörizmin dini de dili de yok. Tüm paydaşlar olarak terörizmle savaşmak üzere uluslararası işbirliği kuralları ve politikaları geliştirmemiz gerekiyor. Bu açıdan, sosyal medya şirketlerinin temsilcilerinden internetin DAİŞ gibi terörist oluşumlar tarafından propaganda aracı olarak kullanılmasını engellemek için bilhassa destek bekliyoruz. 

İnternet kullanıcılarının yasadışı içerikten korunmasının internet ekonomisinin gelişmesine büyük bir katkı sağlayacağına inanıyoruz. İnternet aracıları da bu bağlamda internette yer alan yasadışı içerikle savaşan ulusal yasaların uygulanmasında sorumluluklarını yerine getirmelidirler. Uluslararası örgütler, devletler, sivil toplum ve internet aracılarının; internetin yasadışı kullanımıyla mücadelede yakın işbirliğine ciddi şekilde ihtiyaç var. 

YORUMLAR 1
  • newhat 8 yıl önce Şikayet Et
    internette artık türkiye söz sahibi olmaya başlaması kıvanç veriyor, güvenli ve seviyeli bir internet artık O ülkenin en önemli iletişim alanı oldu
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Uzmanından bomba iddia! Türkiye petrol üretiminde Orta Doğu ülkelerine ortak olacak
YRP Genel Başkan Danışmanı Mollaismailoğlu'ndan Cumhur İttifakı çağrısı!