Türkiye siber saldırıda ilk 10'a girdi

Türkiye, ABD ve Çin gibi ülkelerin de yer aldığı siber saldırıya uğrayan ülkeler arasında yer aldı.

Türkiye siber saldırıda ilk 10'a girdi
Türkiye siber saldırıda ilk 10'a girdi
GİRİŞ 08.02.2016 15:43 GÜNCELLEME 08.02.2016 15:48

Rusya ile uçak krizi sonra siber saldırıların hedefi olan Türkiye, bu konuda dünyada dokuzuncu oldu. Listenin 

Devler zirvede

STM Savunma Teknolojileri ve Mühendislik Ticaret AŞ, siber tehdide yönelik "Siber Güvenlik Tehdit Raporu"nu açıkladı.

Raporda, özellikle geçen yıl bankalara yönelik gerçekleşen saldırıların ardından, siber güvenliğin yeniden gündeme geldiği kaydedilirken, Türkiye'nin ABD, Çin, Almanya, İngiltere, Brezilya, İspanya, İtalya ve Fransa'dan sonra en çok siber saldırıya uğrayan ülkeler arasında 9'uncu sırada yer aldığı vurgulandı.

Yeni saldırılar bekleniyor

Enerji, haberleşme, su kaynakları, tarım, sağlık, ulaşım, eğitim ve finansal hizmetler gibi kritik alanlarda kullanılan teknolojilerin güvenliğinin sağlanmasının, ulusal güvenliğin bir parçası haline geldiğine dikkat çekildiği raporda, siber saldırıların bu yıl da hız kesmeden devam edeceği öngörüsü paylaşıldı.

e-Devlet'e yoğun saldırı

e-Devlet Kapısı hizmetlerine de özel yer ayrılan raporda, birçok alanda kamusal hizmete erişim sağlayan söz konusu uygulamadaki kişisel bilgiler nedeniyle saldırganların dikkatini çektiği ifade edildi.

Raporda, yaklaşık 26 milyon kullanıcılı bu hizmetin siber saldırganların hedefi olması durumunda, vatandaşlar adına sahte şirket kurulmasından, kredi çekilmesine varabilecek olayların yaşanması ihtimalinin ortaya çıkabileceği kaydedildi.

'Saldırılar ülke destekli'

"Hedef odaklı saldırı" olarak nitelendirilen siber eylemlerin önümüzdeki dönemin en önemli tehditleri arasında gösterildiği raporda, basit siber saldırılara göre çok daha planlı, uzun süreli ve fark edilmesi zor eylemler olduğu ve çoğunlukla ülke destekli aktörler tarafından yapıldığı belirtildi.

Bu saldırıların hem kritik sistemlerin çökertilmesi, hem de bilgi sızdırılması amacıyla kullanıldığı ifade edildiği raporda, bu tip saldırıların büyük yankı uyandıracak stratejik kurum ve faaliyetleri hedef aldığına vurgu yapıldı.

Türkiye fidye saldırısında sekizinci

Raporda, saldırganların zararlı yazılımlarla sızdıkları sistemi kilitlemeleri ve sonrasında kullanıcılardan fidye istemeleri şeklinde de eylemlerin bulunduğu kaydedilirken, bu tür saldırılara maruz kalan ülkeler sıralamasında Türkiye'nin dünya sekizincisi olduğu belirtildi. 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
MHP'den Yeniden Refah açıklaması! Dikkat çeken Milli Görüş çıkışı
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan 85 milyon vatandaşa çağrı: Hepimizin namusuna emanettir!