Türk gençlerden 1 milyon felçliye umut olan icat!

Yaşar Üniversitesi öğrencileri, beyin dalgalarıyla kontrol edilebilen tekerlekli sandalye üretti. Bu icat, Türkiye'deki 1 milyonun üzerindeki felçli hastaya umut ışığı olacak.

Türk gençlerden 1 milyon felçliye umut olan icat!
Türk gençlerden 1 milyon felçliye umut olan icat!
GİRİŞ 23.05.2016 16:27 GÜNCELLEME 23.05.2016 16:27

İzmir'de üniversitesi öğrencilerince felçli hastalar için geliştirilen ve beyin dalgalarıyla kontrol edilebilen tekerlekli sandalye projesi, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumundan (TÜBİTAK) destek almaya hak kazandı.

Yaşar Üniversitesinden yapılan yazılı açıklamaya göre, Mühendislik Fakültesi Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü 3. sınıf öğrencileri Ali Selek ve İlker Işık, yurtdışında çalışmaları sürdürülen benzer projeleri inceledikten sonra daha uygun maliyetli ve gelişkin yerli tasarım proje geliştirip destek için TÜBİTAK'a başvurdu.

TÜBİTAK tarafından incelenen "Tekerlekli sandalyenin beyin dalgalarıyla kontrolü ve GPS ile yer bildirimi" isimli proje, desteklenmeye değer görüldü.

Projeyi beyin sinyallerinin incelenmesine bağlı olarak yapılacak bir Ar-Ge çalışması olarak tanımlayan Ali Selek, "Kısa adı EEG olan sistem, sensörler takılı bir şapka yardımı ile kişinin beyin dalgalarını okuyabiliyor ve bu bilgi bilgisayar tarafından analiz edilerek bağlı cihaza aktarılıyor. Bu sayede hangi hareketi yapmak istediğinizi, ne tarafa bakmak istediğinizi anlayabiliyor ve beyniniz ile verdiğiniz komutları, sanal ortamda da aynı hareketlerin gerçekleşmesini sağlayabiliyorsunuz. Projemizin çıkış noktası bu cihaz oldu. Beyinden gelen sinyaller kullanılarak vücudun herhangi bir organı kullanılmaksızın tekerlekli sandalyenin kontrolünün sağlanmasını amaçladık." dedi.

TÜBİTAK destekledi

Projeyi beyin sinyallerinin incelenmesine bağlı olarak yapılacak bir Ar-Ge çalışması olarak tanımlayan Ali Selek şu ifadeleri kullandı:

"Kısa adı EEG olan sistem, sensörler takılı bir şapka yardımı ile kişinin beyin dalgalarını okuyabiliyor ve bu bilgi bilgisayar tarafından analiz edilerek bağlı cihaza aktarılıyor. Bu sayede hangi hareketi yapmak istediğinizi, ne tarafa bakmak istediğinizi anlayabiliyor ve beyniniz ile verdiğiniz komutları, sanal ortamda da aynı hareketlerin gerçekleşmesini sağlayabiliyorsunuz. Projemizin çıkış noktası bu cihaz oldu. Beyinden gelen sinyal kullanılarak vücudun herhangi bir organı kullanılmaksızın tekerlekli sandalyenin kontrolünün sağlanmasını amaçladık."

Felçli hastalar için umut kaynağı

Projeleri tamamlandığında, Türkiye'deki 1 milyonu aşkın felçli hastanın, büyük maddi yükümlülükler gerekmeden kendi başına dolaşabilme şansının ortaya çıkmasını istediklerini belirten Selek sözlerine böyle devam etti:

"İsteğimiz temel şey, başka insanlara bağımlılığı azaltmak. Bu uygulama ve donanım sayesinde, insanların birey olarak yaşamalarına destek vermek istedik. Felçli hastalar, başkalarına ihtiyaç duymadan günlük yaşantısını gerçekleştirebilecek, tüm yönlere kendi isteği doğrultusunda hakim olabilecek. Hareket edemeyen, tekerlekli sandalyeyi yönetme kolu ile dahi kontrol edemeyen hastaların da tekerlekli sandalyeye oturduğu zaman düşünce gücüyle sandalyenin kontrolünü sağlamasına olanak sağlamak amaçlarımızdan biri."



Proje danışmanları Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü öğretim üyeleri Doç. Dr. Mustafa Seçmen ve Yrd. Doç. Dr. Nalan Özkurt ise öğrencilerinin, henüz 3. sınıfta, böyle bir proje üretmelerinin aldıkları eğitimi göstermesi açısından oldukça önemli olduğunu kaydetti.

Üniversite destek verdi

Ali Selek ve İlker Işık, daha önce de cep telefonu ve tabletler yardımıyla kontrol edilebilen akıllı priz tasarlamıştı. Yaşar Üniversitesi Araştırma Geliştirme ve Uygulama Merkezi, projenin patent başvurusunu yapmış, Bilimsel Araştırma Projesi (BAP) kapsamında 19 bin TL ile öğrencileri desteklemişti. Bilgi ve Teknoloji Transfer Ofisinin çatısı altında kurulan Minerva Kuluçka Merkezi de akıllı otomasyon sistemi alanında kendi şirketlerini kurmayı hedefleyen öğrencilere, mobilyasından, kırtasiye gereçlerine, internetten telefonuna kadar tüm donanımlarıyla bir yıl süreyle kullanabilecekleri ofis tahsis etmişti.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
TCMB'nin faiz indirim kararı için tarih verildi
İBB'nin metro beceriksizliğinde yeni adres: Tam 5 gündür kapalı!