Kargalar için 'karga kovucu cihaz'

İzmit'te vatandaşlara sıkıntılı anlar yaşatan kargaları uzaklaştırmak için çözüm bulundu. Karga ve siyah kuşların düşmanı olan Şahin ve Kartal gibi yırtıcı hayvanlar, bu kez sesleri ile devrede.

Kargalar için 'karga kovucu cihaz'
Kargalar için 'karga kovucu cihaz'
GİRİŞ 28.10.2004 22:53 GÜNCELLEME 28.10.2004 22:53

İzmit'te kargalar 'karga kovucu' cihaz ile kaçırıldı 

İzmit'te vatandaşlara sıkıntılı anlar yaşatan kargaları uzaklaştırmak için 'karga kovucu' kullanılacak.



Saraybahçe Belediyesi, ABD'de kullanılan ve karga gibi siyah kuşların düşmanı olan şahin ve kartal gibi yırtıcı hayvanların seslerini çıkartan cihaz deneyerek siyah kuşlara karşı önlem almaya çalışacak. Cihazı ilk gün deneme amaçlı kullandıklarını ve başarılı olduğunu belirten Belediye Başkanı Halil Vehbi Yenice, cihazın hayvanlara fiziksel etkisinin olmamasından dolayı hayvanseverlerin tepkisine de neden olmayacağını söyledi.



İzmit şehir merkezinde bulunan ve asırlık çınar ağaçlarına konan kargalar vatandaşlara zor anlar yaşatıyordu. Özellikle akşam saatlerinde ağaçların üzerine konan ve pisliklerini döken kargalara karşı misina ile ağ yaparak uzaklaştırma gibi projelerin yapılmasına neden olmuştu. Bunun için yarışmalar da düzenlenmesine rağmen çözüm bulunmayınca Saraybahçe Belediyesi bir Türk firması aracılığıyla ABD'den şahin ve kartal gibi yırtıcı hayvanları seslerini çıkartarak karga gibi siyah kuşları uzaklaştıran 'karga kovucu' adı verilen cihazı getirdi.



Tanesi 600 dolara mal olan cihaz yaklaşık 200 metrekarelik bölgede çıkardığı yırtıcı hayvan sesleri ile bölgeye gelen kargaları uzaklaştırıyor. Firma yetkilileri, ağaçlara konmaya gelen kargalarda denemesi ile kargalar ikinci gün tarihi çınar ağaçlarının olduğu bölgeye gelmedi. Cihazı denemek için belediye binasının teras katına çıkan Belediye Başkanı Halil Vehbi Yenice ve belediye meclis üyeleri de cihazın denenmesinden sonra kuşların gelmemesine şaşırdılar.



Kargaları uzaklaştırmak için misina ile ağ kurmayı düşündüklerini belirten Yenice, 'Yıllardan beri bu kargalar şehir merkezine geliyorlar. Daha önce çınar ağaçlarının arasında tren yolu vardı. Kargaların çevreye verdiği kirlilik fazla tesir etmiyordu. Ancak, yaklaşık 4 yıldır bu bölgeye yürüyüş yolu yapılmasından dolayı akşamları gelen karga akını vatandaşların yürümesine engel hale geldi. Kargalar yukarıdan pislediği gibi gökyüzü de kargalardan görünmüyordu.



Bununla ilgili yarışmalar düzenlendi, projeler yapıldı. Ancak bugüne kadar netice alınmamıştı. Daha önce ağ yöntemini düşündük. Bunu uygulamaya kalkmadan 'karga kovucu' cihaz bulduk. Elektronik ve Amerikan malı bir cihaz ve siyah kuşlara karşı kullanılıyor. Elektromanyetik bir dalga değil, yalnızca yırtıcı hayvanların kargaları parçalama sesini çıkararak kaçırmasına neden oluyor.' diye konuştu.



Cihazı test ettiklerini ve başarılı olduğunu gördüklerini ifade eden Yenice, 'Testten sonra ikinci gece karga gelmedi. Bunu bir süre denedikten sonra bölgeye kaç tane cihaz alacağımıza karar vereceğiz.' dedi.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Yeniden Refah Partisi’nde aklın yolu bir: “Büyükşehirlerde destek Cumhur’a!”
Canlı yayında itiraf etti! 'Kılıçdaroğlu'na İmamoğlu önderliğinde kumpas kurduk'