Bilkent-HAVELSAN Data Bilimi Laboratuvarı kuruluyor!

Ortak girişimle kurulacak Bilkent-HAVELSAN Data Bilimi Laboratuvarında büyük veri, siber güvenlik, veri analizi ve bilgi güvenliği alanlarında ortak çalışmalar yürütülecek.

Bilkent-HAVELSAN Data Bilimi Laboratuvarı kuruluyor!
Bilkent-HAVELSAN Data Bilimi Laboratuvarı kuruluyor!
GİRİŞ 30.06.2016 14:19 GÜNCELLEME 30.06.2016 14:19

Bilkent Üniversitesi ve HAVELSAN ortak girişimiyle kurulacak Bilkent-HAVELSAN Data Bilimi Laboratuvarında büyük veri, siber güvenlik, veri analizi ve bilgi güvenliği alanlarında ortak çalışmalar yürütülecek.

Bilkent Üniversitesi bilgisayar mühendisliği bölümünde hizmete girecek laboratuvar için sözleşme imza törenine HAVELSAN Genel Müdürü Ahmet Hamdi Atalay ile Bilkent Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Abdullah Atalar katıldı.

Genel Müdür Atalay, buradaki konuşmasında, ilk defa bir üniversite ile ortak girişimle laboratuvar açacaklarını ifade etti.

Dünya genelinde 2 yılda bir katlanarak büyüyen elektronik verinin "veri tsunamisi" adıyla anıldığını anlatan Atalay, veri büyüdükçe analiz edilmesinin gittikçe zorlaştığını, analiz edilmesi halinde ise çok kıymetli değerlerin üretildiğini aktardı.

İnternetin keşfi ile insanın Ay'a ayak basma tarihinin 1969 olduğuna işaret eden Atalay, "İkisi aynı yıl gerçekleşmesine rağmen insanın Ay'a ayak basması çok sansasyonel bir olaydı. Yıllarca konuşuldu ama şimdi konuşulmuyor. İnsanlığa etkisi de ne kadardır, o da tartışılır. Ama internet o günlerde hiç konuşulmadı. Bugün ise hayatın ayrılmaz bir parçası. Hiçbir işi onsuz yapamaz hale geldik. 'Herşeyin, herkesin interneti' kavramı oluşmaya başladı. İnanılmaz bir dünya. " değerlendirmesini yaptı.

Havelsan'ın internet temelli dünyanın verilerinin iletilmesi, saklanması ve işlenmesi konusunda faaliyet gösterdiğini anlatan Atalay, mevcut ürün geliştirme teknolojilerini de kendi bünyelerinde oluşturduklarını söyledi. Atalay, savunma, güvenlik ve bilişimin diğer alanlarında veriyi işleyen, ileten ve saklayan her türlü ürünü geliştirebilir durumda olduklarını belirtti.

"O bilgisayarlar şimdi çöpte bile yok"

Bilkent Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Atalar ise konuşmasında, bilgisayar dünyasındaki hızlı değişimi örneklerle anlattı.

Türkiye'deki kişisel bilgisayar kullanıcılarından biri olduğunu, o dönemde kullandığı bilgisayarın belleğinin 64 kilobit olduğunu aktaran Atalar, şimdi ise bunun 1000 misli belleğe sahip bilgisayarların çöpte bile bulunmadığını söyledi.

Atalar, şu anki bilgisayar belleklerinin o yıllara göre 100 bin misli, disk kapasitesinin ise 1 milyon misli büyüdüğüne işaret etti.

Türkiye'ye ilk elektronik postanın (e-posta), anlaşmanın da imzalandığı üniversitenin rektörlük binasındaki bir ofise geldiğini belirten Atalar, o yıllarda bağlantının internet dışında başka bir sistemle yapılabildiğini anlattı.

Kısa sürede hayata geçirilecek

Bilkent-HAVELSAN Data Bilimi Laboratuvarında, bilgisayar ve veri bilimi alanında çalışan akademisyenler, araştırmacılar ile HAVELSAN araştırmacılarının iç içe çalışması ve çift taraflı teknoloji transferi desteklenecek.

Yüksek lisans ve doktora öğrencilerinin tez aşamasına gelmiş uygulamaları, araştırma projeleri ve bu çalışmaların getirileri ile Türkiye'nin veri bilimine katkı sağlamayı hedefleyen laboratuvar, kısa sürede tamamlanarak hizmete başlayacak.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Ölüme neden olan ihmaller zincirine CHP'den pişkin destek!
İsrail, İran'a karşılık verme kararı aldı