Türkiye 'Kara Şahin' üretecek

Türkiye'de yerli olarak üretilecek 'Kara Şahin' helikopterler 10 yıl içinde 6 farklı kullanıcıya teslim edilecek.

Türkiye 'Kara Şahin' üretecek
Türkiye 'Kara Şahin' üretecek
GİRİŞ 15.07.2016 16:23 GÜNCELLEME 15.07.2016 16:23
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

Türkiye'de yerli olarak üretilecek 'Kara Şahin' helikopterler 10 yıl içinde 6 farklı kullanıcıya teslim edilecek. 3,5 milyar dolarlık proje ile ilk etapta 109 adet üretilecek proje tamamlandığında, yerli helikopterler Türkiye'nin askeri alanda gücüne güç katacak.

Savunma sanayi hükümetin desteği, üniversitelerin ve araştırma kuruluşlarının katılımı ile ülkemizdeki tüm beyin ve üretim gücünü seferber eden bir yapıya dönüştü. 5 milyar doları aşan üretim gücü ve 1,65 milyar dolara yakın ihracat kapasitesine ulaşan Türk savunma sanayi, silahlı kuvvetler için geliştirdiği yerli projelerle büyümesini sürdürüyor. Sizler için her hafta bir milli ve yerli projeyi aktarıyoruz. Bu hafta da Savunma Sanayi Müsteşarlığı'nın Helikopter Geliştirme Projeleri Grubu'nda yer alan 'Türk Genel Maksat Helikopter Projesi'ni inceleyeceğiz.

Genel Maksat Helikopter Projesi, 5 Aralık 2007 tarihinde alınan Savunma Sanayi İcra Komitesi Kararı ile Kara Kuvvetleri Komutanlığı, Hava Kuvvetleri Komutanlığı, Özel Kuvvetler Komutanlığı, Jandarma Genel Komutanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü ve Orman Genel Müdürlüğü'nün ihtiyacı olan toplam 109 adet genel maksat helikopterlerinin tedarik edilmesi için başlatıldı.

Savunma Sanayi Müsteşarlığı ile ana yüklenici

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ (TUSAŞ), Aselsan, TEİ, ALP ve Sikorsky Aircraft firmaları arasında, ABD ihracat lisanslarının alınmasının ardından sözleşme imzalanmasıyla proje yürürlüğe girdi.

10 yıl içinde tamam Program kapsamında, 109 adet T70 Kara Şahin Helikopteri, önümüzdeki 10 yıl süresince Türkiye'de lisans altında üretim modeliyle, 6 farklı kullanıcıya (Kara Kuvvetleri Komutanlığı, Hava Kuvvetleri Komutanlığı, Jandarma Genel Komutanlığı, Özel Kuvvetler Komutanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü ve Orman Genel Müdürlüğü) teslim edilecek.Yerli firmaların imzasıyla üretilecek Ana yüklenici TUSAŞ, T70 helikopterlerinin kabin, kokpit, kuyruk konisi, yatay ve dikey kuyruk, ana ve kuyruk rotor palleri gibi tüm önemli yapısal parçaların üretimini, nihai montaj işlemlerini, testlerini ve entegre lojistik desteğini; Aselsan, temel aviyoniklerin geliştirilmesi ve entegrasyonunu ve Sikorsky ile birlikte helikopter kokpiti geliştirilmesini (IMAS); TUSAŞ Motor Sanayii A.Ş. (TEI), T-700 motorunun üretimini; Alp Havacılık ise iniş takımları, dişli kutusu detay parça üretimi ve dinamik parçalarının üretim ve montajını gerçekleştirecek.

Askeri ve sivil ihtiyaçlara yönelik

Sözleşme bedeli yaklaşık 3,5 milyar dolar olan Türk Genel Maksat Helikopteri Programı ile ülkemizin genel maksat helikopter ihtiyacı karşılanmış olacak, Türk endüstrisi, askeri ve sivil alanlarda yurt içi ihtiyaçlarının karşılanmasında önemli rol alacak.

İlk motorlar 27 ay sonra teslim edilecek

Bugüne kadar Sikorsky firmasından yapılan helikopter tedarikleri doğrudan alım şeklinde gerçekleşti. İlk kez bu proje ile Kara Şahin Helikopteri Türkiye'de üretilecek. Ülkemizde ilk defa dişli ve dinamik sistemlerin üretimi yapılacak. Türkiye'de üretilecek motor TEI parça numarasıyla yurt dışına da satılabilecek. TEI, program takviminin başlamasından 27 ay sonra ilk motorları teslim etmeyi hedefliyor.

KAYNAK: YENİŞAFAK
YORUMLAR 5
  • grey 7 yıl önce Şikayet Et
    bilmeden çok şey konuşuyorsunuz. Motor üretimi yapıyoruz. 1 yıl içinde Altay tankı, savunma sistemlerinden, motoruna(dünyanın en güçlü tank motoru olacak 1800 beygir en yakın rakibi 1500 ebygir) zırhına yazılımına kadar %100 yerli üretilecek. bunun gibi çok fazla şey üretiyoruz. biz üretmek isteyince çok kısa sürede başarıya ulaşıyoruz. lütfen kendinizi küçümsemeyin, Almanlar ve diğerlerini de gözünüzde büyütmeyin. onlarla birebir çalışıyorum, bizim becerilerimizden çok azına sahipler. 100 yıl önceki çalışkan atalarının yaptıklarının kaymağını yiyorlar. bu öyle çok uzun süre devam etmeyecek. onların hepsini geçeceğiz.
    Cevapla
  • Misafir 7 yıl önce Şikayet Et
    daha motorsiklet bisiklet üretemiyoruz otomobil tam bir hayal ne helikopteri dalga geçmeyin yahu
    Cevapla
  • el emel 7 yıl önce Şikayet Et
    Her gecenin bir sabahı vardır merak etme ümidin bittiği anda bitesin
    Cevapla
  • zamansız 7 yıl önce Şikayet Et
    program takvimi ne zaman başlıcak acaba
    Cevapla
  • yorum 7 yıl önce Şikayet Et
    artık önüne geçemiyorlar ama şunu diyorlar siz yinede motoru üretmeyin size geçici lisans verelim onunla üretin motor ve diğer önemli ekipmanları.İşte büyüyen Türkiye bu önümüzü kesemiyorlar.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Gelibolu Yarımadası'ndaki Yeni Zelanda Anıtı'nda anma töreni düzenlendi
MEB'den son dakika yeni müfredat açıklaması