Görme engelini teknoloji kaldıracak

Görme engellilerin yardıma ihtiyaç duymadan otobüsle seyahat edebileceği, AVM gezebileceği teknolojiyi hizmete sunuldu.

Görme engelini teknoloji kaldıracak
Görme engelini teknoloji kaldıracak
GİRİŞ 16.07.2016 13:44 GÜNCELLEME 16.07.2016 13:44

Turkcell ve Gaziantep Belediyesi ortak bir projeye imza atarak, görme engellilerin yardıma ihtiyaç duymadan otobüsle seyahat edebileceği, AVM gezebileceği teknolojiyi hizmete sundu

Turkcell ve Gaziantep Belediyesi, görme engellilerin hayata tam ve aktif katılımı için ortak projeye imza attı. Turkcell ve Young Guru Academy’nin geliştirdiği Hayal Ortağım, Gaziantep’te yeni özellikleriyle görme engellilerin kullanımına sunuldu. Hayal Ortağım ile görme engelliler uygulama içerisinde geliştirilen “Ulaşım” özelliğini Türkiye’de ilk kez Gaziantep’te kullanabilecek ve pilot uygulamanın geçerli olduğu otobüslerde engellere takılmadan seyahat edebilecek. İstanbul’dan sonra ilk kez Gaziantep’te beacon teknolojisi ile hayata geçirilen Hayal Ortağım “Yol Arkadaşım AVM” özelliği ile de görme engelliler alışveriş merkezlerinde yardıma ihtiyaç duymadan dolaşıp alışveriş yapabilecek.

‘ÖRNEK OLACAK’

Projenin tanıtımı Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ve Turkcell Genel Müdürü Kaan Terzioğlu’nun katılımıyla Gaziantep’te yapıldı. Şahin, “Hayal Ortağım’ın sağladığı imkânlar ve hayata geçirdiğimiz ‘Ulaşım’ özelliği bugün New York’ta bile uygulanmayan bir model” derken, Terzioğlu da şunları kaydetti: “Türkiye’de ilk defa Gaziantep’te hayata geçen, dünyaya da örnek olacak bu özellikle Gaziantep’te evinden çıkan görme engelli bireyler, akıllı duraklar ve otobüsler sayesinde rahatça şehir içerisinde dolaşabilecekler. Hayal Ortağım’ın diğer özelliklerinden faydalanarak sesli yönlendirmelerle AVM’lerde kolayca gezebilecek, sesli betimleme ile vizyon filmlerini görsel ayrıntıları kaçırmadan izleyebilecekler. Bu tür işbirliklerinin ülkemizin geneline yayılmasını ve Gaziantep’in engelleri kaldırmada tüm illerimize örnek olmasını umuyorum.”

ELEKTRIKTE KAYIP-KAÇAK ORANINI YÜZDE 4’TEN YÜZDE 0.5’E DÜŞÜRDÜ

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ve Turkcell’in işbirliği yaptığı alanlar şöyle: Enerjide dev tasarruf: Kentteki dört Organize Sanayi Bölgesi’nde 900 adet elektrik sayacı Turkcell teknolojisiyle gerçek zamanlı olarak okunabiliyor, anlık enerji tüketimi ve güç bilgileri abone bazında alınabiliyor. Akıllı Sayaç sayesinde elektrik şebekesindeki kaçak kullanım yaklaşık yüzde 90 önlendi. Yüzde 4 olan kayıp-kaçak oranı, yüzde 0.5’e düşürüldü. Böylece yılda 25.5 milyon lira tasarruf sağlandı. Akıllı durak: Tramvay hattındaki 28 adet Akıllı Durak ile toplu taşımada vatandaşın tramvay bekleyerek duraklarda geçireceği zaman günlük ortalama 20 dakika kısaltılıyor.

Tramvay ve otobüslerde ücretsiz Wi-Fi: Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nde hizmet veren 93’ü otobüs ve 28’i tramvay olmak üzere toplam 121 adet toplu taşıma aracında Gazianteplilere internet hizmeti veriliyor. Hafriyat araçlarının takip edilmesi: Belediye, taşeron firmalara ait 900’ü aşkın hafriyat kamyonunu takip edebiliyor..

YAPAY ZEKÂYLA DAHA ÇOK ENGEL AŞACAĞIZ

Terzioğlu, gelecekte artırılmış gerçeklik, sanal gerçeklik ve yapay zekâ uygulamalarının daha pek çok engeli aşmakta yardımcı olacağını kaydetti.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Biden'dan İran'ın İsrail'e saldırısıyla ilgili şok itiraf!
Beşiktaş’ta 29 kişinin öldüğü gece kulübü yangınına ilişkin itfaiye raporu