Google tüm kişisel verilerinizi depoluyor!

Google'ın dijital ortamda attığınız tüm adımları takip ettiği ortaya çıktı.

Google tüm kişisel verilerinizi depoluyor!
Google tüm kişisel verilerinizi depoluyor!
GİRİŞ 11.10.2016 17:42 GÜNCELLEME 11.10.2016 17:42
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış

Google'da, YouTube'da yaptığınız tüm aramalar, izlediğiniz tüm videolar Google'ın veri arşivinde depolanıyor. Google'ın 'Etkinliğim' adı altında yaptığı bu takibi kapatmanın bir yöntemi var...

İnternet kullanımı arttıkça ve kullanım ağı genişledikçe, özel hayat mahremiyetinin sınırları da her geçen gün geriliyor. Facebook, Twitter, Instagram gibi sosyal ağ platformlarında yapılan paylaşımlar ve Foursquare gibi nerede ne yaptığının duyurulması artık hemen hiç kimsenin özel hayatının kalmamasına neden oldu.



Hatta bu aksiyonlar hayatımıza o kadar yerleşti ki, bir restorana yemeğe gittiğimizde, elinde telefonda önündeki yemeği çeken insanları görmeyi yadırgamıyoruz. Günümüzde sosyal medya çılgınlığının hangi boyutlara geldiği, ünlü bir mobilya firmasının reklamıyla gözler önüne serilmişti.

Mahremiyet konusunda elbette sosyal medya ayrıca irdelenmesi gerekiyor. Zira bu sorunu bireyler kendi istediği doğrultusunda çözebilir. Lakin birçok insanın haberinin dahi olmadığı çok mühim bir mesele var: Google'ın tüm kişisel verileri depolaması.

Evet, arama motoru devi olarak bildiğimiz Google, aslında attığınız her adımı takip ediyor. Üstelik bunu sizin bile haberiniz olmadan yapıyor. Bunun için sadece Google hesabınızla giriş yapmış olmanız yeterli.

Bildiğimiz üzere Google'ın bünyesinde YouTube, Google Maps, Gmail gibi yan uygulamalar bulunuyor. Bu uygulamalara Google kimliğinizle giriş yaptığınız zaman, tamamen Google'a teslim olmuş oluyorsunuz. Örneğin YouTube'da nerede, ne zaman ve ne arattığınız Google sistemine kaydediliyor. Üstelik bu aramayı akıllı telefondan mı yoksa bilgisayardan mı yaptığınızı bile ayırt ediliyor.

Yukarıdaki adımları takip ettiğiniz zaman Google > Hesabım > Google etkinliğinizi yönetin, burada bu zamana kadar ne yaptığınızı görebiliyorsunuz. Google'da, YouTube'da yaptığınız aramalar, izlediğiniz videoların hepsinin kayıt altına alındığını göreceksiniz.

Ayrıca etkinlik kontrollerine girdiğinizde, seyahat ettiğiniz yerleri bile görebilirisiniz. Konum özelliği açık olduğu sürece dünya çapında gittiğiniz tüm yerler sisteme kaydediliyor ve Google Maps üzerinden görüntülenebiliyor. Üstelik Google bunu size rota olarak veriyor.

Diğer taraftan bu takip özelliğini kapatmak da sizin inisiyatifinizde. Yine etkinlik kontrolleri bölümünden, Web ve Uygulama Etkinliği, Konum Geçmişi, Cihaz Bilgileri, Google Voice ve Ses Etkinliği, YouTube arama geçmişi ve YouTube izleme geçmişindeki onayı kaldırabiliyorsunuz. Böylece yaptığınız işlemler Google'ın veri arşivinde depolanmıyor.

Google, diğer firmaların yaptığı gibi bunu gizli yöntemlerle yapıyor. Okudum ve anladım bölümündeki kutucuğu işaretlediğinizde aslında bilmeden bu gibi uygulamalara izin vermiş oluyorsunuz. Bu nedenle bu formları okumakta her zaman için fayda var.

YORUMLAR 6
  • Emre 7 yıl önce Şikayet Et
    Savaş çıksa o milyarlar verip aldığınız telefonlar sadece cebinizde boşluk dolduracak :) Bunları aklınıza iyi kazıyın
    Cevapla
  • Karaalioglu 7 yıl önce Şikayet Et
    Siz ancak kapattığınızı zannedersiniz.
    Cevapla
  • yazılımcı 7 yıl önce Şikayet Et
    yazılandan daha fazlası var. Borowserlerın tamamı, işletim sistemleri, virüs programları, skype ve diğerleri microfon, kamera ozelliklerini de kullanıyor. insanların görmesine gerek yok. üstelik microfonlar çok kanallı. içerdeki dışardaki sesleri ayrı ayrı topluyor
    Cevapla
  • adem 7 yıl önce Şikayet Et
    o da bişey mi wat sap fecbuk tıvıttır yaptığınız bütün yazışmaları mesajları biliyor görüyor depoluyor...vat sap israil üretimi...
    Cevapla
  • sessiz 7 yıl önce Şikayet Et
    özel diye bir şey mi kaldı.facebook evde yenilen yemeği, halt ettiğin herşeyi paylaşırken kayıt ediyor ve depoluyor.adamlar evimizin içine içimize kadar girdiler.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Changan Lumin Corn Türkiye'ye geliyor! 450 bin liraya sıfır otomobil
PKK destekçileri İmamoğlu'na oy verecek! Altan Tan'dan çarpıcı açıklama