İşte Türkiye'nin kuraklık haritası

Londra Üniversitesi'nde meteorolojik tahminler üzerine uzmanlaşmış çalışma grubu, dünyanın kuraklık tahminlerini, internetten yayınlıyor. Bölgeler içinde Türkiye'de var...

İşte Türkiye'nin kuraklık haritası
İşte Türkiye'nin kuraklık haritası
GİRİŞ 08.02.2007 17:33 GÜNCELLEME 08.02.2007 17:33

Londra Üniversitesi'nde meteorolojik tahminler üzerine uzmanlaşmış çalışma grubu, dünyanın hemen her yerine ilişkin yaptığı kuraklık tahminlerini, internet üzerinden yayınlıyor. Veriler, İç Anadolu Bölgesi'nde 3 yıl sonra kuraklığın 'az'dan 'had safhada kuraklık' düzeyine çıkacağını gösteriyor.


Grup, dünyanın hemen her bölgesindeki hava ve yağış durumları gibi meteorolojik bilgilere ilişkin tahminler yapıyor.

Uydudan izleme teknolojileri de dahil son teknoloji ve tahmin yöntemlerini kullanarak çalışma yapan Londra Üniversitesi (University College London), bulduğu sonuçları, 1, 3, 6 aylık ya da 1 yıllık ve üzeri tahminler şeklinde, 'Dünya Kuraklık Monitörü' başlığı altında yayınlıyor.

Üniversitenin akademik çalışmalarına güvenen pek çok kişi ve kuruluş, internet sitesine büyük ilgi gösteriyor.


HARİTA ŞEKLİNDE SUNULUYOR


Sitede yer alan geleceğe ilişkin yağış oranlarıyla ilgili tahminler, harita şeklinde sunuluyor. Haritada koyu kahverengi ile gösterilen alanlar, mevsim normallerine göre o yerin aşırı kurak olacağı, beyaza en yakın ton ise o bölgenin yağış konusunda sorun yaşamayacağı tahminini ortaya koyuyor. Haritalarda koyu renk 'tehlike', açık renk ise yağış konusunda 'sorun yok' masajını veriyor.

İnternet sitesi tarafından yapılan değerlendirmelere göre, bahar aylarında Türkiye'nin batı kesiminde 'az' düzeyde seyredecek olan kuraklık, İç Anadolu'da 'orta düzeyde' görülecek.

Türkiye'de kuzeybatı kesimlerde kuraklık 'had safhada'
2007 yaz aylarında ise Türkiye'nin batı ve İstanbul'un da içinde bulunduğu, özellikle kuzeybatı kesimlerde kuraklık 'had safhada' yaşanacak. Aynı dönemde İç Anadolu Bölgesi'nde kuraklık 'az-orta' düzeyde yaşanırken, Doğu Anadolu Bölgesi ise 'orta-şiddetli' kuraklıkla karşı karşıya kalacak.

Jeoloji Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Yrd. Doç. Dr. Tahir Nalbantçılar, haritadaki verilerin İç Anadolu Bölgesi'ne özgü çarpıcı tahminler içerdiğini açıkladı: "Veriler, dikkat çekici bir şekilde önümüzdeki 1 yıl içinde İç Anadolu Bölgesi'nin 'az-orta' derecede kuraklık yaşayacağını, 2 yıl sonra 'az' düzeyinden 'şiddetli' düzeyde bir kuraklığa ulaşacağını, 3 yıl sonra ise kuraklığın 'az'dan 'had safhada kuraklık' düzeyine çıkacağını gösteriyor.

Bu da kuraklık konusunda bizi bekleyen tehlikeyi, bir an önce özellikle bölgede su tasarrufuyla ilgili atılması gereken adımların aciliyetini gösteriyor."


RENKLERLE ANLATILAN KURAKLIK DEĞERLERİ


Az kuraklık: Kuraklığa gidiş var. Bitkilerde kısa süreli kuruma ve büyüme yavaşlaması, çok yavaş su açığı verilmesi. Yeşillikler ve bitki tam gelişmez. Orta derecede kuraklık: Yeşillikler ve bitkilerde bazı hasar oluşması, yüksek yangın riski, nehir, göl veya kuyularda düşük derecede bazı su eksikliklerinin gelişmesi veya yakında olacak olması, gönüllü olarak su kullanımında kısıtlama yapılması, talep edilmesi.




Şiddetli kuraklık: Yeşillikler ve bitkilerde kayıpların başlaması, çok yüksek yangın riski, su kıtlığının başlaması, su kısıtlamasının önerilmesi.

Had safhada kuraklık: Büyük yeşillikler ve bitkilerde kayıpların olması, had safhada yangın riski. Yaygın su kıtlığı veya kısıtlaması.

Olağanüstü kuraklık: Olağanüstü veya geniş çaplı yeşillikler ve bitkilerde kayıplarının olması. Olağanüstü yangın riski, acil durum oluşturan göl, dere ve nehirlerdeki su kıtlığı.


DÜNYADAKİ KURAKLIK BÖLGELER


YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Meral Akşener'den, İmamoğlu ve Yavaş'a hain suçlaması
MHP'den Yeniden Refah açıklaması! Dikkat çeken Milli Görüş çıkışı