Akıllı telefonlarda 'mahremiyet' tehlikesi!

Konya'da yaşayan bir vatandaş, telefonunun kendinden habersiz kayıt yapıp başkalarına gönderdiğini söyledi. Konunun uzmanı ise olayın birçok sebepten kaynaklanabileceğini belirtti.

Akıllı telefonlarda 'mahremiyet' tehlikesi!
Akıllı telefonlarda 'mahremiyet' tehlikesi!
GİRİŞ 10.03.2017 10:56 GÜNCELLEME 10.03.2017 11:31
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Yunus Emre Kabaoğlu / Haber7

İletişim teknolojilerinin hızla gelişmesi haberleşmeyi kolaylaştırsa da, beraberinde sorunları ve güvenlik şüphelerini meydana getiriyor. 'Dinlenilme' şüphesi ise listenin üst sıralarında. 

Konya'da yaşayan Reşit Sabahyeli, geçtiğimiz Aralık ayında, WhatsApp üzerinden kendisine bir ses dosyası geldiğini söyledi. Bu ses dosyasının arkadaşı tarafından gönderildiğini belirten Sabahyeli, gönderen kişinin bu kayıttan haberi bile olmadığını ifade etti. Daha ilginç olan ise, bu olaydan 15 dakika sonra, kendisine ait telefonunun hiçbir şekilde müdahale etmediği halde, konuşmalarını kaydedip bir başka arkadaşına yollamış olması.

'TOPLANTI GÖRÜŞMELERİMİ YOLLAMIŞ'

Sabahyeli olayı şöyle anlattı:

''İstanbul’daki bir arkadaşım kendi arkadaşıyla özel bir görüşme yapıyor. Bu görüşmeler, 25 veya 30’ar saniyelik 3 parça halinde WhatsApp üzerinden bana geldi. Ben de dinledikten sonra 'Herhalde yanlış oldu' dedim. Ardından benim içeride arkadaşlarla yaptığım farklı bir görüşme WhatsApp'ta bizim gruba gitmiş. Dediler ki, 'Yanlışlıkla bize ses doyası yolladın.' Ben ise 'Ses dosyası falan yollamadım' dedim, zaten bende de giden ses dosyası görünmüyor. Bana dosyayı gönderdi. Dinledim ki, ben içeride toplantıdayken, telefon masanın üzerindeyken benim görüşmeleri almış, bir yere yollamış. 

'GÖNDERENİN DE HABERİ YOK'

Sonra İstanbul’daki arkadaşımı aradım, 'Senden ses dosyası geldi' dedim. '15 dakika önce bu konuları görüştün mü?' diye sordum. 'Evet' dedi, 'Nerden biliyorsun' diye sordu. 'Konuşmaların bana geldi.' dedim. Ses dosyasını ona gönderdim, dinledi, dondu. 'Telefon cebimde, anlamadım' dedi.''

İSTİHBARAT ŞÜPHESİ

Sesleri habersiz bir şekilde kaydeden iki telefonun birbirinden farklı iki işletim sistemine sahip olduğunu söyleyen Sabahyeli, yazılımdan anladığını, bu olayın üzerine gittiğini ve uygulamanın tabanına böyle bir yazılım eklendiğini iddia etti.

Söz konusun olayın WhatsApp'ın güncelleme zamanına denk geldiğini söyleyen Sabahyeli, kaydedilenlerin aslında ABD'de bir merkeze gönderildiğini, ancak güncellemede ortaya çıkan hata nedeniyle kullanıcıları yönlendirildiğini iddiasında bulundu.

'DÖNÜŞ ALAMADIM'

Sabahyeli ayrıca, bunun hem kişisel hem ulusal güvenliği tehdit ettiği gerekçesiyle çeşitli devlet kurumlarına müracatta bulunduğunu, ancak herhangi bir dönüş alamadığını söyledi.

'TEK NEDEN İSTİHBARAT OLMAYABİLİR'

Konuyla ilgili görüştüğümüz Siber Güvenlik Uzmanı Alper Başaran ise, bu tür olayların çeşitli sebeplerle yaşanabileceğini söyledi. Siber güvenlik alanında hizmet veren Garnizon Bilgi Güvenliği şirketinin kurucusu olan Başaran benzer olaylarda 'istihbarat' ihtimalinin bulunduğunu, ancak istihbarat dışı sebeplerden de kaynaklanabileceğini ifade etti.

'CIA NORMAL PLATFORMLARI KULLANMAZ'

Başaran, WhatsApp'ın güvenliğinden sorumlu kişilerle daha önce konuştuğunu, bu platform üzerinde istihbarat amaçlı dinleme yapılsa bile bunun WhatsApp'ın elinde olmadığını söyledi. Başaran ayrıca, ''ABD, istihbaratı normal platformlar üzerinden almaz'' dedi.

'MICROSOFT'A RAĞMEN GİRDİLER'

Daha önce CIA ile kurumlar arasında benzer olayların yaşandığını hatırlatan Başaran, ''Windows 8 üzerinden istihbarat çalışması yapmak için CIA Microsoft'tan izin istedi. Microsoft ise buna karşı çıktı. Ancak CIA, daha sonra bir şekilde içeri girdi.'' sözleriyle, istihbarat kurumlarının dinleme için söz konusu şirketleri dikkate almadığını ifade etti.

'TÜRKİYE'DE KULLANICILARIN FOTOĞRAFLARI ÇALDILAR'

Bazen uygulama yazanların art niyetli işler yaptığına dikkat çeken Alper Başaran, ''Bir zamanlar WhatsApp ikonları diye bir uygulama vardı. Bu uygulama güncellemeye gitti ve bir gecede yüklü olduğu telefonlardaki fotoğrafları İsveç'e yolladı. Bu sadece Türkiye'ye özel yapıldı.'' ifadelerini kullandı. 

'UYGULAMALAR KENDİ ARASINDA HABERLEŞEBİLİR'

Başaran, uygulamalar arası haberleşmenin de olduğunu söyleyerek, WhatsApp'taki dinleme olayının, bu uygulamaya entegre bir program yüzünden kaynaklanabileceğini de sözlerine ekledi.

UYGULAMALARIN ALAKASIZ İSTEKLERİNE DİKKAT!

Alakasız isteklerde bulunan programlara karşı da uyarıda bulunan Alper Başaran, ''El feneri uygulaması rehbere erişim istiyor. Bunu rehberdeki bilgileri çalmak için yapıyor, çünkü başka alanlarda kullanacak.'' dedi.

GELİŞTİRİCİ TEMBELLİĞİ

Başaran son olarak, bu tür işlerin, zaman zaman, uygulama geliştirirken hazır yazılım kullananların tembelliğinden oluştuğunu ifade etti.

YORUMLAR 1
  • görele 7 yıl önce Şikayet Et
    ACR programı yüklüyse gönderir
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Murat Kurum paylaştı! Uğur Işılak'tan yepyeni seçim şarkısı! Sosyal medyayı salladı
Siyonist barbarlar sivilleri öldürüp dozerle taşıdı!İşte soykırımın kanıtı o anlar