Tapu’nun gökteki gözü: TC-KDR

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü geçen yıl satın aldığı 'Beechcraft King Air 350i TC-KDR' isimli uçağıyla gökyüzünden harita üretiyor

Tapu’nun gökteki gözü: TC-KDR
Tapu’nun gökteki gözü: TC-KDR
GİRİŞ 06.11.2017 09:39 GÜNCELLEME 06.11.2017 09:39
Bu Habere 12 Yorum Yapılmış

Uçak sayesinde harita, tapu, kadastro, yol, baraj, arazi toplulaştırma ve kamulaştırma için havadan fotoğraflama yapıldı. Türkiye bu yatırımla her yıl dışarıya ödediği 32 milyon doları da cebinde tuttu.
 

 

 

Türkiye, akıllı bir yatırımla 32 milyon doları yurt dışına vermek yerine cebinde tuttu. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na bağlı Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü geçen yıl satın aldığı Beechcraft King Air 350i TC-KDR adlı uçağı hizmete soktu. 1955’den beri havadan görüntü alarak harita üreten Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü TC-KDR uçağı ile kabiliyetlerini artırarak tüm Türkiye’nin ve KKTC’nin havadan görüntüsünü çekti. Böylece Türkiye geçmişte ABD’ye ödediği ödediği 32 milyon dolardan tasarruf etti. Amerika menşeili olan uçağa Danimarka’da Alman malı kamera takıldı. Uçağa KDR ismi verildi. Uçağın iki pilotu yurt dışında eğitim aldı. Uçak ile Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nü harita, tapu, kadastro, yol, baraj, arazi toplulaştırma ve kamulaştırma gibi işlerde kullanılan havadan fotoğraflama işlemi tamamlandı.

KAÇAK YAPILAŞMAYI TESPİT EDİYOR

Son yedi yılda hava fotoğraflarından üretilen ortofoto haritalar ve kızıl ötesi görüntüler, kentsel dönüşüm ve planlama, kent bilgi sistemleri, kaçak yapılaşmanın tespiti, çevre yönetimi, afet yönetimi, tarım ve orman bilgi sistemleri, kadastro ve toprağa dayalı tüm mühendislik projelerinde temel altlık olarak kullanılıyor. TC-KDR uçağının aldığı kızılötesi görüntüleri ile Orman ve Su İşleri Bakanlığı bitki çeşitlerin ayrımını yapıyor. Görüntülerden emniyet ve savunma amaçlı da faydalanılıyor.

TÜRKİYE’NİN KASASINDA 32 MİLYON DOLAR KALDI

Önceki yıllarda kamu kurum ve kuruluşlarının uydu görüntülerine her yıl milyonlarca dolar kaynak ayrılıyordu. Türkiye, Tapu ve Kadastro uçakları havadan görüntüleri çekmemiş olsaydı Amerika’nın uydu görüntülerini satın almak zorunda kalacaktı. Türkiye görüntünün kilometresine 40 dolar verecekti. Tapu ve Kadastro havadan görüntü alarak ürettiği ortofoto haritaların kilometre karesini 6 liraya kamu ve özel sektör kurumların hizmetine sundu

YORUMLAR 12
  • TURK 6 yıl önce Şikayet Et
    komik.
    Cevapla
  • Haskad 6 yıl önce Şikayet Et
    iyi de bizim yerli uydumuz yok mu. Görüntüler neden ondan alınmıyor. Uçak tabii ki önemli. Uydumuz kullanılmıyor mu da bunca para Amerikan uydusuna verildi.
    Cevapla
  • haritacı 6 yıl önce Şikayet Et
    görüntü hassasiyeti daha iyi olması için fotogrametri kullanılır.
    Cevapla
  • mahmut 6 yıl önce Şikayet Et
    kaçak yapılaşmayı bu uçaklarla tespit edebiliyorsak geçenlerde gündeme gelen konular neydi?
    Cevapla
  • BABA 6 yıl önce Şikayet Et
    İŞTE BU BUNU DÜŞÜNEN İCRAATA GEÇİREN YÖNETİCİLERİ TEBRİK EDİYORUM. DARISI DİĞER KURUM YÖNETİCİLERİNE. İnşaallah
    Cevapla
  • 62 milyar açık 6 yıl önce Şikayet Et
    milyon ne
    Cevapla
  • ??? 6 yıl önce Şikayet Et
    Damlaya damlaya göl olur atasözünü duymadın mı sen?
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan 85 milyon vatandaşa çağrı: Hepimizin namusuna emanettir!
Yeniden Refah Partisi’nin arkasındaki güç kim! İstanbul’da oyun oynuyorlar…