Dünyanın ilk elektronik 'akıllı hapı' onaylandı

ABD Gıda ve İlaç İdaresi (FDA), diğer birçok sağlık ölçümleriyle birlikte, yutulduğunda izini sürebilen dijital hapı onayladı.

Dünyanın ilk elektronik 'akıllı hapı' onaylandı
Dünyanın ilk elektronik 'akıllı hapı' onaylandı
GİRİŞ 16.11.2017 09:37 GÜNCELLEME 16.11.2017 09:37

ABD Gıda ve İlaç İdaresi (FDA) tarihi bir hareketl, ilk dijital hapın kullanımını onayladı. Hap, hastaların ilaçlarını alıp almadığını takip edecek şekilde tasarlandı. Hap yardımıyla gönüllü hastaların sensör tarafından toplanan bilgileri kendi doktorlarına, belirlenmiş aile üyelerine veya bakıcılara ulaştırılıyor.

Abilify MyCite adlı hap, şizofreni, bipolar bozukluk gibi zihinsel rahatsızlıkları tedavi etmek için kullanılan ilaç olan Abilify tabletinin içinde bulunuyor. Silikondan, bakırdan ve magnezyumdan yapılmış bir kum tanesi kadar küçük bir sensör de hapın donanımları arasında yer alıyor. Depresyon tedavisinde anti-depresanlarla birlikte kullanılan ilacın sensörü, mide asidi ile temas ettiğinde devreye giriyor ve hastanın sol göğüs kafesine yerleştirilen dış ekipman tarafından takip ediliyor. 

Sensör tarafından toplanan bilgileri okuyan sistem, Bluetooth aracılığıyla akıllı telefon uygulamasına tüm verileri iletiyor. Algılayıcı, hapın ne zaman alındığı, dozajı ve aktivite seviyelerini, uyku düzenlerini ve kalp atış hızı gibi bir verileri topluyor. 

 

Böyle müdahaleci bir gelişmeyle beklenildiği gibi, uzmanlar bu hapın mahremiyet için ne anlama gelebileceğinden büyük endişe duyuyor. Bu tür teknolojilerin suistimal edilmesine veya ilaçlarını düzgün bir şekilde almayan bir hastaya cezai müdahale için bir araç olarak kullanılma potansiyeli çok yüksek.

Kesinlikle ilaç bağımlılığı için bir endişe yok

IMS Healthcare Informatics Enstitüsünden bir rapor, ilaçlarını doğru şekilde almayan hastaların maliyetinin her yıl yaklaşık 100 milyar dolar olduğunu tahmin ediyor. Pittsburgh Tıp Merkezi Üniversitesi sağlık planı bölünme baş sağlık memuru Dr. William Shrank, Shrank, yeni sensör teknolojisinin halkın sağlığını iyileştirme potansiyeli olduğunu söyledi. Ancak uygunsuz kullanımın "güven yerine daha fazla güvensizliği teşvik edebileceğini" de ekledi. Peter Kramer, hapın "zorlayıcı bir araç" olarak kullanılabileceğinden endişe ediyor.

Teknoloji çok genç ve bu izleme haplarının doğru kullanımı için birkaç yönerge var. Gizlilik savunucuları, sigorta şirketlerinin veya hükümet yetkililerinin kullanımlarını zorunlu kılması nedeniyle hastanın kendi tıbbi kararlarını verme yeteneklerini bozabileceğinden endişe duyuyor. Bu tür teknolojilerin yaygın kullanımı, ayrıca, hastaların hassas tıbbi bilgilerinin bilgisayar korsanlarının yayılması için daha eğilimli olmasını sağlayabilir.

Diğer sindirilebilir sensörler, MIT tarafından gastrointestinal (GI) sistem içindeki hayati bulguları izlemek için kullanılabilir ya da tıp uzmanlarının hastalığı daha erken ve daha kolay teşhis etmesine yardımcı olabilir.

Hastanın vücudunun içinden sağlık kontrolü, tıbbi tedavi için yeni olağanüstü kapılar açabilir. Bununla birlikte, kötüye kullananlar tarafından istismar edilerek kötüye kullanılması için yeni yollar sunabilir. Güvenlik teknolojisinin, değişen yeniliklerle paralellik içinde olması zorunlu.

 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Türkiye'deki banka kartlarının sayısı nüfusun 5 katına çıktı
Barbados, Filistin'i devlet olarak tanıdı