BTK'dan Wikipedia açıklaması

BTK, erişim yasağına konu makalelerin değiştirildiğini açıklayan Wikipedia'nın, yasa dışı içerikleri ısrarla yayınlanmaya devam ettiği bildirildi.

BTK'dan Wikipedia açıklaması
BTK'dan Wikipedia açıklaması
GİRİŞ 17.01.2018 16:18 GÜNCELLEME 17.01.2018 17:55
Bu Habere 11 Yorum Yapılmış

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nun (BTK), internet sitesinde yer alan açıklamada, basında, Wikipedia yetkililerinin "makaleler değiştirilmesine rağmen erişim yasağının devam ettiği" yönünde beyanlarının bulunduğu hatırlatıldı.

Yapılan kontrollerde ise Wikipedia'nın kamuoyunu yanlış yönlendirme ve algı oluşturma amaçlı bilgiler paylaştığının tespit edildiği belirtildi.

Açıklamada, Wikipedia'da yer alan ve Türkiye'yi terör örgütleriyle iş birliği içinde göstermeye çalışan içeriklerle ilgili, yetkili mercilerin talebi üzerine 5651 Sayılı Kanun'un 8/A maddesine göre "erişim engellemesi" tedbirinin uygulandığı ve bu tedbirin Ankara 1. Sulh Ceza Hakimliğinin kararıyla onaylandığı vurgulanarak, şunlar kaydedildi:

"Erişim engelleme tedbiri uygulanmadan önce Wikipedia, Türkiye'nin terör örgütlerine destek verdiği şeklindeki iftiralara yer veren makalelerde yer alan içerikleri kaldırması konusunda yasaya ve uluslararası uygulamalara uygun bir şekilde uyar-kaldır yöntemi uygulanarak resmi iletişim kanalları üzerinden uyarılmış ancak bu konuda bir cevap alınamaması nedeniyle erişim engelleme tedbiri uygulanmak zorunda kalınmıştır."

Erişim engelleme kararı sonrası Wikipedia yetkilileriyle yapılan çeşitli toplantılarda, Türkiye'yi terör örgütleriyle iş birliği içinde göstermeye çalışan ve kendi politikalarına da açık şekilde aykırılık teşkil eden içeriklerin defalarca bildirildiğine dikkat çekilerek, Wikipedia'ya bildirilen yasadışı içeriklerin iddia edilenin aksine günlük olarak kontrol edildiği ve yetkili mercilerle paylaşıldığı ancak makaleler üzerinde yapılan kontrollerde yasa dışı içeriklerin ısrarla yayınlanmaya devam ettiğinin görüldüğü vurgulandı.

Sürecin kurumca titizlikle izlendiği belirtilen açıklamada, erişim engelleme kararının kaldırılmasıyla ilgili takdirin bağımsız adli mercilerde olduğuna işaret edildi.

Açıklamada, Türkiye'ye yönelik iftira niteliğindeki içeriklerin kaldırılması sonrası yetkili mercilerce gerekli adımların atılabileceğinin değerlendirildiği belirtildi.

YORUMLAR 11
  • adem 6 yıl önce Şikayet Et
    madem wikipedia kapatildi o halde devletimizin bu konuda bi adim atmasi lazim degil mi. bizim de aradigimiz icerige kolayca ulasacagimiz ansiklopediler halkin kullanimina sunulmali. gerekirse telifleri satin alinip uzerinde biraz oynama yapilir. arama kolyligi saglanir. boylece degil bi tane bin tane wikipedi kapatilsin sorun olmaz. ama bu bilgi kolayligi varken gereksiz yuzlerce sitede bilgi aramak sadece zaman enerji ve bilgi kaybi
    Cevapla
  • Turco 6 yıl önce Şikayet Et
    Aynen. Vikipedi kapatılıyorsa, devletin alternatifini hemen yapıştırması lazım ki kapak olsun. Yapılsın bir daha Wiki ye tıklamam bile. Öyle bloglarla falan olmuyor veya olsa da eksik oluyor.
    Cevapla
  • osmanlı torunu 6 yıl önce Şikayet Et
    Büyük nimet.
    Cevapla
  • harun ay 6 yıl önce Şikayet Et
    3-5 yanlış bilgi var diye faydalı bilgilerden de mahrum kalıyoruz. sağlık alanında çalışan birisi olarak gerekli bilgiye ulaşmakta zorluk çekiyoruz. hiç bir işi olmayan, bilgiye gereksinim duymayanlar için zaten sıkıntı yok. sıkıntı dökümana ulaşmak isteyenler için. buraya boş boş vikipedia da neymiş yazanlar, kahvede okeye 4. arayanlardır.
    Cevapla
  • Asim 6 yıl önce Şikayet Et
    Asım sen bilmezsin cahil ilkokul mezunu
    Cevapla
  • Asım 6 yıl önce Şikayet Et
    Çok merak ettim neymiş bu wikipedia olupta başka bir yerde olmayan bilgi. Zorluk çekiyormuşuz.
    Cevapla
  • Arnold Civardagezer 6 yıl önce Şikayet Et
    Wikipedia çöplüktür.
    Cevapla
  • Ramazan 6 yıl önce Şikayet Et
    wikipedia ile mi geldik dünyaya. varsın olmasın, olmasına da gerek yok. devletimizin arkasındayız. wikipedia ya hayır diyoruz....
    Cevapla
  • ahmet 6 yıl önce Şikayet Et
    adamsın ,aynen
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
MEB'den son dakika yeni müfredat açıklaması
Ankara'daki kritik ziyaret sonrası MSB kaynaklarından dikkat çeken Eurofighter açıklaması!