ABD'nin süper bilgisayarı Çin',i solladı!

Soğuk Savaş yıllarındaki uzay rekabetine benzeyen bir rekabete sahne olan süper bilgisayar yarışında ABD, birinciliği Çin'in elinden aldı. IBM ve NVidia'nın geliştirdiği Summit, 200 petaflop işlem yaparak en yakın rakibinin iki katından hızlı çalışıyor.

ABD'nin süper bilgisayarı Çin',i solladı!
ABD'nin süper bilgisayarı Çin',i solladı!
GİRİŞ 12.06.2018 13:44 GÜNCELLEME 12.06.2018 13:44
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

Dünyanın en hızlı bilgisayarı unvanı el değiştirdi. ABD, en yakın rakibi olan Çin’in Sunway TaihuLight süper bilgisayarını sollayarak zirveye oturdu. Summit (Zirve) ismi verilen cihaz, saniyede 200 katrilyon ya da 200 petaflop hesaplama yapabiliyor. En rakibi olan TaihuLight ise 93 petaflop işlem yapabilme gücünde.

Oak Ridge Ulusal Laboratuvarı’nda IBM ve NVidia ortaklığı ile geliştirilen Summit; ilk olarak astrofizik, kanser araştırmaları ve sistem biyolojisi alanlarında kullanılacak. 4,608 bilgisayar sunucusu ve 10 patabayttan fazla hafızaya sahip olan süper bilgisayarı soğutmak i çin dakikada 15 bin litre su kullanılıyor.

2017’de yayınlanan dünyanın en güçlü süper bilgisayarlı listesinde ABD’nin 143, Çin’in ise 202 bilgisayarı vardı. Summit’ten önce ise ABD’nin en hızlı süper bilgisayarı ise beşinci sıradaki Titan’dı. Ülkenin Enerji Bakanı Rick Perry, ABD’nin oyuna tekrar döndüğünü ve bu rekabette birincinin kim olduğunun önemli olduğunu söyledi.

YORUMLAR 4
  • RuHi 5 yıl önce Şikayet Et
    Saniyede 200 Petaflop ne demek abi Süer bişey
    Cevapla
  • Hamza 5 yıl önce Şikayet Et
    İnşallah ülkemizi de bu seviyelerde görebiliriz. Gelecek bilgisayarlarda ve bizim bu alandaki insan ve ürün sermayesini arttırmamız gerekiyor. Ne yazık ki bilgisayar oyunları ve sosyal medya arasında mekik dokuyan bir gençlik var karşımızda. Bu alan yerli oto ve savunma sanayinde daha önemli bence..
    Cevapla
  • vatandaş 5 yıl önce Şikayet Et
    hıı görürsün 3018 yılında. geçtiğimiz seçimde izmitte çip fabrikası kuruluyordu bu seçimde de gebzeye kuruluyor..kuruluyor mu acaba.... he ıntel den işlemci satın alarak kurarsan o ayrı tabi..
    Cevapla
  • selami 5 yıl önce Şikayet Et
    bizde var mi boyle arastirmalar acaba?
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Uzmanından bomba iddia! Türkiye petrol üretiminde Orta Doğu ülkelerine ortak olacak
Meral Akşener'den, İmamoğlu ve Yavaş'a hain suçlaması