Kötü fotoğraf çekme devri bitiyor!

Nvidia'nın; MIT ve Aalto Üniversitesi'nden araştırmacılarla birlikte geliştirdiği yapay zeka düşük ışıkta çekilen fotoğraflardaki kumlu görüntüyü düzelten bir yapay zeka geliştirdi.

Kötü fotoğraf çekme devri bitiyor!
Kötü fotoğraf çekme devri bitiyor!
GİRİŞ 12.07.2018 12:29 GÜNCELLEME 12.07.2018 12:29

Akıllı telefonların kameraları giderek profesyonel fotoğraf makinelerini zorlar hale gelse de düşük ışık halen pek çok akıllı telefon kamerası için büyük bir problem. Bu problemi çözmek için kolları sıvayan Nvidia; MIT(Massachusetts Teknoloji Enstitüsü) ve Finlandiya'daki Aalto Üniversitesi'nden araştırmacılarla birlikte Noise2Noise isimli yeni bir yapay zeka geliştirdi. Noise2Noise fotoğrafların temiz halini görmeden kumlu görüntülerini ortadan kaldırıp çok daha kaliteli görüntüler sunabiliyor.

Saniyeler içinde kaliteli görüntü sağlıyor 

İsveç'in Stockholm kentinde düzenlenen Uluslararası Makine Öğrenim Konferansı'nda tanıtılan Noise2Noise, 50 bin görüntüyle eğitildi. Noise2Noise verilen bu görüntüleri iki kümeye ayıran araştırmacılar ilk kümeye herhangi bir düzenlemeye ihtiyaç duyulmayan kaliteli görüntüleri yerleştirdi. İkinci kümede ise düşük ışıkta çekilmiş piksellerin seçilebildiği kumlu görüntüler eklendi. Her iki farklı türdeki görüntüleri analiz eden yapay zeka; kaliteli bir görüntü ile kumlu görüntü arasındaki farkları öğrendi ve artık kendisine verilen kumlu görüntüyü saniyeler içinde kaliteli hale dönüştürmeye başladı.

Noise2Noise'in odaklandığı esas nokta fotoğraflardaki kumlu görüntüler, ışık ve renk farklılıkları olsa da Nvidia yapay zekayı genel bir ''görüntü düzenleyicisi'' olarak geliştirdi. Bu sayede sadece net bir şekilde görülen pikseller değil görüntülerin üzerindeki istenmeyen yazılar ve görüntüyü kirleten akla gelebilecek her türlü unsur yapay zeka tarafından elden geçiriliyor. Böylece saniyeler içinde son derece temiz görüntülere ulaşılıyor.
 
Geniş kullanım alanı 

Tabi Noise2Noise'in becerilerini düşündüğümüzde akla gelen ilk kullanım alanı sosyal medya olabilir. Yapay zeka ile Instagram'da paylaşılan fotoğraflar çok daha kaliteli bir hale gelebilir ancak uzmanlar Noise2Noise'in çok daha geniş bir kullanım alanı olduğuna inanıyor. Örneğin yapay zeka ile manyetik rezonans görüntüleme sonucu elde edilen görüntülerdeki bulanıklık veya bilimsel araçlarla elde edilen pürüzlü uzay görüntülerin düzeltilmesi mümkün.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
PKK'yı titretecek haber! 'Efsane Tugay' bölgede sahaya indi...
Bakan Tunç'tan mülakat açıklaması: Büyük bir yalan...