Göz doktorlarının yerini yapay zeka alıyor!

Google'ın sahibi olduğu DeepMind şirketi tarafından geliştirilen yapay zeka 50'den fazla göz hastalığını uzman bir doktor kadar doğru bir şekilde tespit edebiliyor

Göz doktorlarının yerini yapay zeka alıyor!
Göz doktorlarının yerini yapay zeka alıyor!
GİRİŞ 15.08.2018 13:59 GÜNCELLEME 15.08.2018 14:00

Google'ın 2014 yılında 400 milyon pound karşılığında satın aldığı yapay zeka şirketi DeepMind; satranç ve go oyunu için geliştirdiği yapay zekalarla ünlü. Buna karşılık şirketin sağlık sektöründe sessiz bir devrim başlattığını söylemek mümkün. Londra merkezli şirket tarafından geliştirilen ve göz hastalıklarının tespiti ve tedavi yöntemlerine odaklanan yapay zeka, bir süredir İngiltere'deki Moorfields Göz Hastanesi'nde test ediliyordu. Asıl amacı doktorlara destek sağlamak olan yapay zekanın test sürecine ilişin ilk sonuçlar oldukça başarılı. 

İki yıl önce test edilmeye başlanılan yapay zeka, test sürecinden önce görme kaybına neden olabilecek hastalıkları tespit etmek için anonimleştirilmiş binlerce hasta verisinden faydalandı. Hastaların gözlerindeki sağlık problemleri ve görme kayıplarına ilişkin veriler makine öğrenme sistemi tarafından analiz edildi. Buna ek olarak yapay zeka her kullanıldığında yeni bir veriye de ulaşarak kendisini geliştirir hale geldi.
 
Hızlı ve başarılı 

 

 

Geliştirilen yapay zeka optik koherens tomografi(OCT) taramalarını inceleyerek hastaların gözündeki problemlere eğiliyor. Tabi günümüzde alanında uzman doktorlar da OCT taramalarının sonuçlarına bakarak görme kaybına neden olabilecek hastalıklar konusunda başarılı teşhisler koyabiliyor ancak küresel olarak nüfusun yaşlanması göz hastalıklarının artmasına neden oluyor. Bu da doktorların iş yükünü artırıyor. Bu durumun sonucunda ilk OCT taraması ile tanı ve tedavi arasında çok uzun bir süreç hastayı bekliyor ve bu süre zarfından hasta görme yetisinde geri döndürülemez bir kayba uğrayabiliyor.
 
Her gün 1000'den fazla tarama analizinin gerçekleştirildiği Moorfields Göz Hastanesi işte bu yoğun iş yüküyle DeepMind için oldukça anlamlı bir test alanı. Science dergisinde yayınlanan erken sonuçlara göre söz konusu yapay zekanın koyduğu teşhisler, alanında uzman sekiz doktordan oluşan ekibin koyduğu teşhislerle yüzde 94 oranında örtüşüyor. Bu da yapay zekanın, teşhis notkasında uzman doktorlar kadar başarılı olduğunu gösteriyor.

KAYNAK: DONANIM HABER
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
İstanbul'a yeni tünel: Süre 30 dakika kısalacak, açılış tarihi belli oldu!
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Sandık hepimizin namusuna emanettir!