Uçağa binecekler dikkat! Hastalık saçıyor

Yapılan araştırmalar, havalimanları güvenlik taramalarında kullanılan tepsilerin, tuvaletlerden daha tehlikeli patojen mikroorganizmalar barındırdığını ortaya koyuyor.

Uçağa binecekler dikkat! Hastalık saçıyor
Uçağa binecekler dikkat! Hastalık saçıyor
GİRİŞ 04.10.2018 13:05 GÜNCELLEME 04.10.2018 13:05

Havalimanları güvenlik sıraları, solunum hastalıkları için elverişli bir ortam sunuyor. Yapılan araştırma, güvenlik taraması için kullanılan sepetlerin, havalimanlarındaki tuvaletlerden daha çok patojen barındırdığını gösteriyor.

Virüs uzmanları Helsinki Havalimanında yaptıkları çalışmada doksan farklı yüzeyden numune almışlar. Bu kapsamda, üç haftalık süreç içerisinde güvenlik tarama tepsilerinden sekiz farklı örnek toplanmış. Yapılan laboratuvar taramalarında örneklerin yarısında en az bir adet solunum hastalıklarına yol açan virüse rastlanılmış. Öte yandan, tuvalet ve çevresinden alınan 42 örneğin hiçbirinde bu virüsler görülmemiş.

Havacılık tıp uzmanı Doktor Mark Gendreau, güvenlik sıralarının havalimanında hastalık kapmak için en riskli bölge olduğunu belirtiyor. Gendreau devamla, 2012 yılında Boston Logan Havalimanındayaptıkları çalışmada da en tehlikeli bölgenin güvenlik sırası olduğunu tespit ettiklerini, bunun arkasında yatan nedenlerin ise bölgenin kalabalık olması ve yeterli havalandırma imkanının bulunmaması olduğunu söylüyor.

Havalimanına gidecek kişilerin yanlarında azami yüzde 60 oranında alkol içeren el dezenfektanı bulundurmalarını öğütleyen Gendreau, dezenfektanı kullanmadan önce ellerimizi özellikle yüzümüze sürmemek için dikkatli olmamız gerektiğinin altını çiziyor. Bir insan günde en az 200 kez burnuna, gözlerine veya ağzına dokunuyor ve bulaşıcı hastalıkların yüzde 80’ini elleriyle vücuduna taşıyor.

Helsinki Havalimanından alınan örneklerde solunum yolları hastalıklarına sebep olan virüslere başka yerlerde de rastlanılmış. Bu yerlerin arasında pasaport kontrolündeki masalar, çocuk oyun parkındaki torbalar, yürüyen merdiven tırabzanları da yer alıyor.
Araştırmacılar virüslerin ölü ya da diri olduklarını incelememişler. Ancak, yapılan diğer çalışmalar virüslerin bu gibi alanlarda 1-2 gün arasında canlı kalabildiğini gösteriyor. Grip virüsü hakkında yapılan bir araştırmada virüsün pürüzsüz yüzeylerde iki güne kadar canlı kalabildiği tespit edilmiş.

KAYNAK: DONANIMHABER
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
İsrail ordusu, Gazze'nin orta kesiminden çekildi
Bakan Şimşek: Cari açıktaki düşüş orta vadeli programımızın çalıştığını gösteriyor