Milli jet motorundan gurur verici görüntüler

TEI-TUSAŞ Motor Sanayi, Türkiye’nin ilk yerli ve milli jet motorunun testini başarıyla gerçekleştirdi. Motor, yine TUSAŞ’ın tasarladığı ilk yerli ve milli helikopter T625’i uçuracak.

Milli jet motorundan gurur verici görüntüler
Milli jet motorundan gurur verici görüntüler
GİRİŞ 05.11.2018 07:02 GÜNCELLEME 05.11.2018 07:03
Bu Habere 39 Yorum Yapılmış

TS1400 jet motorunun ilk testleri 4 Eylül 2018’de başladı. İlk testlerde rölanti devrine ulaşarak ilk kararlı çalışmayı gerçekleştiren motorun, halen yüksek devirlerde hız testleri yapılıyor. Motorun gücü 1400 beygir. Kıyaslamak gerekirse, halen Atak helikopteri 1375, Hürkuş uçağı ise 1600 beygir gücünde motor kullanıyor.



TS-1400, olgunlaşma testlerinden sonra 3 yıl içinde, geçtiğimiz ay ilk uçuşunu ithal motorla gerçekleştiren yerli ve milli helikopter T625’i uçuracak.

HEDEF YOLCU UÇAĞI VE SAVAŞ UÇAĞI MOTORU

TEİ ayrıca, Genel Maksat Helikopteri Programı kapsamında daha büyük T700-TEI-701D model jet motoru için de çalışmaları başlatmış durumda. Jet motorunda hedef, yolcu ve savaş uçaklarında kullanılabilecek boyuttaki motorların da yerli ve milli olarak üretilmesi.


 
ANKA VE AKINCI YERLİ MOTORLA UÇUYOR
 
İnsansız hava aracı ANKA için geliştirilen ilk pistonlu motorun benzinli modelinde ise seri üretime geçildi ve 15 bin saatin üzerinde uçuşu başarıyla tamamladı. Halen olgunlaştırma testlerinde 3 bin saati geçen PD170 turbodizel  motoru ise bu yıl sonunda ANKA üzerinde ilk uçuşunu gerçekleştirecek.

Daha büyük ikinci motor olan PD220 de, BAYKAR’ın geliştirdiği yeni nesil İHA ‘Akıncı’nın ilk uçuş testleri için şirkete teslim edildi.


 
FRANSA VE ALMANYA SINIFINA GELDİK
 
TEİ-TUSAŞ Genel Müdürü Mahmut Akşit, Türkiye’nin jet motoru tasarım ve üretimini başarmakla ‘Ukrayna, Polonya sınıfından Fransa, Almanya sınıfına’ geçtiğini belirterek, “Hindistan yerli milli motor için 17 sene çalıştı ama başaramadı. Biz bu motoru ortağımız General Elektrik’le yapabilirdik ancak bir ABD şirketi, fikri mülkiyet hakkına ortak olduğu motorların satışında Kongre'den izin almak zorunda kalabilir. Günün birinde uçak veya helikopterlerimiz için olası bir kısıtlamaya razı olamazdık” dedi.


 
TEİ Genel Müdürü Mahmut Akşit, yabancı şirketlerin, Türkiye’nin savunma sanayi şirketlerindeki başarılı mühendisleri yüksek maaş vaadiyle transfer ettiklerini de söyledi.

Bu tekliflerin ‘masum’ olmadığını belirten Akşit, şu örneği verdi: “ANKA’nın motorunu çalıştırma sürecinde, Avrupa’dan bazı paravan firmalar devreye girip fahiş fiyatlarla bazı çalışanlarımıza noktasal iş teklifleri yaptı. Genç mühendis ekibimizi dağıtarak, yapılan işi sabote etmek istediler. Biz de ekibimize, ‘bu işi askerlik gibi vatan hizmeti olarak görün’ dedik. Bizim ücretlerimiz zaten çok düşük değil; ayrıca bu fahiş fiyatlarla onları uzun süre çalıştırmayacaklar, zira önerdikleri maaşlar piyasanın çok üstünde. Bizim buna karşı bir tedbirimiz daha var; ekiplerimiz bütün bilgileri paylaşıyor ve bu bilgiler arşivleniyor. Ekiplerimizden birini-ikisini alıp işi sabote etmeleri de mümkün değil.”



TEİ’nin ‘ekip kaptırmama’ konusundaki başarısı da tescilli. Şirket, 2017’de ‘çalışan bağlılığı’nı yüzde 23 artışla yüzde 64’e çıkararak Türkiye’deki 145 şirket arasında 7.  oldu. ‘Çalışan memnuniyeti’ni de 18 puan artışla yüzde 87’ye yükseltti.

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 39
  • Fatih 5 yıl önce Şikayet Et
    Hadi inşallah. Hasretle bekliyoruz.
    Cevapla
  • Adiga81 5 yıl önce Şikayet Et
    Oha. dakikada 27 000 devir ne ya. Müthiş bir devir. Bravo.
    Cevapla
  • motorfan 5 yıl önce Şikayet Et
    Jet motorlarının rölanti devridir bu yaklaşık olarak.
    Cevapla
  • Fatihan 5 yıl önce Şikayet Et
    Allah yolunuzu açık etsin
    Cevapla
  • oben 5 yıl önce Şikayet Et
    her şeyimiz milli olmalı ortağımız bile Vatanımıza ,milletimize hayırlı uğurlu olsun daha güçlü olmak için çalışmaya devam maşallah Allah zihinlerinizi açsın
    Cevapla
  • Misafir 5 yıl önce Şikayet Et
    Çalışanlarla en az 7-8 yıllık sözleşme yapılmalı ve sözleşme bitmeden ayrılmaları durumunda hem maddi olarak büyük bedeller ödemesi gerekli olmalı hemde hukuksal olarak bedel ödemesi saglanmalı yani çalışanlar sözleşme bitmeden önce ayrılmaya karar vermeleri durumunda bunu iki kere düşünmeliler
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Hamas'tan ateşkes açıklaması: Kapıyı kapatmadık
Adli tıp raporları ortaya çıktı! Katilleri başıboş köpekler