Tıpta devrim! Türk bilim insanı görüntüledi

Almanya’daki Ludwig Maximilian Üniversitesi’nde (LBU) laboratuvar çalışmaları yapan nörolog Dr. Ali Ertürk ‘vDISCO’ ismini verdiği patentli metodu ile fare vücudunu saydam ve plastik kadar sert bir hale getirmeyi başardı. Bu sayede bunama, felç, şeker ve kanser gibi hastalıkların mikroskop altındaki incelemesi daha detaylı yapılabilecek, tedavi metotları geliştirilebilecek.

Tıpta devrim! Türk bilim insanı görüntüledi
Tıpta devrim! Türk bilim insanı görüntüledi
GİRİŞ 18.11.2018 08:47 GÜNCELLEME 18.11.2018 09:20
Bu Habere 20 Yorum Yapılmış

Bilkent Üniversitesi mezunu olan Dr. Ali Ertürk, DISCO şeffaflığı (DISCO Transparency) adını verdiği çalışmasını bu ay ABD’nin San Diego şehrindeki ‘Nörolog Derneği’ toplantısında sundu. Büyük ses getiren teknoloji ‘Nature dergisi’ başta olmak üzere pek çok bilim dergisinde yayınlandı. LMU’daki ‘Felç ve Bunama Araştırma Enstitüsü’nde grup lideri olan Dr. Ali Ertürk, bunama, felç, şeker ve kanser gibi yıkıcı hastalıkların tedavisine yardımcı olmak için geliştirdiği yöntemle, ölü farenin vücudunu tamamen şeffaf hale getirerek hücrelerin birbiriyle nasıl bir iletişim içinde olduğuna dair anatomik sırları açığa çıkarıyor. Bu metot sayesinde canlıların, yaralanmaya ya da hastalıklara nasıl tepki verdiğinin daha iyi anlaşılacağı ve tedavi yolunun açılacağı belirtiliyor.

 

 

Dr. Ali Ertürk çalışmasını şöyle anlattı: “Kanser gibi hastalıklar, mikroskobun altındaki ince bölümlemede teşhis edilmiş ve araştırılmış olmasına rağmen önemli detayları kaçırabilmekte. Bizim teknolojilerimiz tüm örneklemi bütünüyle görmemize ve bölümlemesiz dahili anormallikleri tanımlamamıza izin veriyor. Bunu, adeta sütü suya dönüştürür gibi şeffaflaştırarak gerçekleştiriyoruz. Nörolojik hastalıkların çoğu aslında tüm vücudu etkilemesine rağmen şimdiye kadar beyin bilimcileri sadece hasarlı beyin bölgelerine odaklandı.” 

BİLİNMEYEN KANALLARI KEŞFE YARDIMCI OLUYOR

Dr. Ali Ertürk: Şeffaflık teknolojimizi kullanarak, daha büyük resmi inceleyebiliriz, yani bir felç lezyonu veya Alzheimer hastalığının tüm vücuttaki nöronları nasıl etkilediği, kafatası ve beyin arasında hücre ve molekülleri taşıyan bilinmeyen kanalları keşfetmemize yardımcı oluyor. Laboratuvarda tüm insan beynini şeffaflaştırdık. Bu sayede birkaç yıl içinde insan beyninin tek parça haritalaması gerçekleşecek. 25 yıl içinde de tüm hastalıkların tedavisi mümkün olacak.

 

 

KAYNAK: HÜRRİYET
YORUMLAR 20
  • Uzm.Dr. 5 yıl önce Şikayet Et
    Meslek hayatım boyunca "tüm hastalıkların çaresi bulunacak, kansere çare gelecek" sloganlarıyla kaç yalan dinledim hatırlamıyorum. İNSAN ÖLECEK. HER HASTALIK TEDAVİ EDİLEMEYECEK. GErçek bu. Kusura bakmayın. Biraz da ötelere hazırlık yapın, kendinizi kandırmak yerine.
    Cevapla
  • Tufan 5 yıl önce Şikayet Et
    Adam bilkent okuyor ve almanyaya gidiyor. Elimizdeki nice cevheri kaçırdık kaçırıyoruz. Hükümet bu işe çare bulmalıdır.
    Cevapla
  • fırat 5 yıl önce Şikayet Et
    Burada değeri anlaşılmazdı ,üniversitede oluşan çeteleşme ve çekememezlik onu heder ederdi ,böylesi daha iyi oldu.
    Cevapla
  • pusula 5 yıl önce Şikayet Et
    bizimkiler organik hoşaf üretmekle meşgül
    Cevapla
  • Cihat 5 yıl önce Şikayet Et
    Alman bilim insani nereden turk oluyor. O zaman almanyada yasayan ucmilyon turkiye vatandasida alman insani turkiyede yasayan alman vatandaslarida turk insani
    Cevapla
  • Afiyet olsun 5 yıl önce Şikayet Et
    Adam güzel bi çalışma yapmış.. burdan yorum yazmak kolay.. biraz Emeğe saygılı olmak lazımm
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
DEM Partili Koçyiğit: CHP'nin İstanbul'u kazanmasını kent uzlaşısı formülü belirledi
Tarih verip yalvardılar: Türkler geliyor, acil bizi tanıyın...