Kadın mühendis adaylarından enerji tasarrufu sağlayan yazılım

İskenderun Teknik Üniversitesinin (İSTE) kadın mühendis adayları, elektrikli otomobillerin enerji tüketimini azaltmak amacıyla yazılım geliştirdi.

Kadın mühendis adaylarından enerji tasarrufu sağlayan yazılım
Kadın mühendis adaylarından enerji tasarrufu sağlayan yazılım
GİRİŞ 08.06.2019 02:17 GÜNCELLEME 08.06.2019 02:28
Bu Habere 21 Yorum Yapılmış

Hatay'da, İskenderun Teknik Üniversitesinin (İSTE) kadın mühendis adayları, elektrikli otomobillerin enerji tüketimini azaltmak amacıyla geliştirdikleri yazılımla başarılı sonuç elde etti.

 

 

Elektrik ve Elektronik Mühendisleri Enstitüsü (İEEE) İSTE Öğrenci Topluluğunun 5 kadın üyesi, elektrikli otomobillerde enerji tasarrufu sağlamak amacıyla çalışma başlattı.

Kadın mühendis adayları uzun süren çalışmaların ardından hazırladıkları yazılımı, geçen yıl üniversite bünyesinde geliştirilen "Elektro-Mob-İste" adlı elektrikli otomobile uyguladı.

 

 

"ARACIN TEK ŞARJLA KULLANIM SÜRESİNİ İKİ KATINA ÇIKARDILAR"

Otomobilde enerji tasarrufu sağlamayı başaran öğrenciler, aracın tek şarjla kullanım süresini yaklaşık iki katına çıkardı.

TEKNOFEST'E KATILACAKLAR

Öğrenciler, hazırladıkları yazılımla, ilki geçen yıl düzenlenen ve Türkiye'nin en büyük teknoloji buluşması olma özelliğiyle dikkatleri üzerine çeken TEKNOFEST'te yer almaya hazırlanıyor.

Öğrencilerin danışmanı Dr. Öğr. Üyesi Murat Furat, AA muhabirine yaptığı açıklamada, üniversitenin çeşitli bölümlerinden öğrencilerin oluşturduğu öğrenci topluluğunun kadın üyelerinin yazılım için yoğun bir tempoyla çalıştıklarını söyledi.

Geliştirdikleri yazılımı kendi ürettikleri elektrikli otomobilde kullandıklarını ve testleri başarıyla tamamladıklarını vurgulayan Furat, "Hazırlanan yazılımın en önemli özelliği arabanın mekanik sistemiyle enerji veren batarya sistemi arasında daha uyumlu bir yönetim sağlamasıdır. İyi bir yönetimle araçlarda daha uzun menzile ulaşmak mümkün oldu." dedi.

Furat, daha önce bir dolumla 1 saat yol giden aracın, öğrenciler tarafından kodlanan ve kendileri tarafından geliştirilen yazılım sayesinde şu an 2 saat civarında yol katetmeye başladığını sözlerine ekledi.

İSTE Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Tolga Depci de üniversite olarak "teknoversite" vizyonuyla hareket ettiklerini söyledi.

Henüz 4 yıllık bir üniversite olmalarına rağmen çok yol katettiklerini ve elde ettikleri başarıyla da gurur duyduklarını ifade eden Depci, maddi ve manevi her zaman öğrencilerin yanında olduklarını aktardı.

BAŞARILARIYLA KENDİLERİNİ KABUL ETTİRDİLER

Takım kaptanı Tuğçe Gündoğan ise kadın öğrenciler olarak otomotiv alanında başarılı bir yazılım geliştirmenin gururunu yaşadıklarını belirtti.

Otomobil dünyasının daha çok erkeklere hitap ettiğini ama kadınların da bu alanda başarılı olduklarını aktaran Gündoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"İlk etapta insanlar bizi biraz yadırgamışlardı, 'Acaba altından kalkabilir misiniz, yapabilir misiniz?' diye düşünüyorlardı. Ama gösterdiğimiz başarıyı gördükten sonra destekleri bir hayli arttı. Ailem bile ilk etapta 'Saçmalama sen kadınsın, arabadan ne anlarsın.' diye karşı çıktı. Şu anda benden daha istekliler. Bu vesileyle mühendislik bölümünde okuyan geleceğin kadın mühendislerine de öncülük edip referans olmuş olduk."

Takım üyesi Ece Sultan Kaba da yerli ve milli bir yazılım geliştirmenin gururunu yaşadıklarını vurgulayarak, başarıyı ekip çalışmasıyla elde ettiklerini sözlerine ekledi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 21
  • Rumuz 4 yıl önce Şikayet Et
    Kardeşlerimizi tebrik ederim. Bu yazılımın "" Yerli ve milli otomobil "" sürecinde değerlendirilmesi için gerekli başvuruların yapılması ve değerlendirmeye alınmasının çok önemli olduğunu düşünüyorum.
    Cevapla
  • Schnell 123456789-10 4 yıl önce Şikayet Et
    Patent basvurusunda bulunmayi unutmayin ... Havelsan mobil Nokia .. ? basimiza gelenler pismis tavugun basina gelmemistir ... evvela Patent .. !!! kizlarimizi tebrik eder, üstün basarilar dilerim ... iyi ki varsiniz kizlar :))
    Cevapla
  • Helalsize 4 yıl önce Şikayet Et
    Aklın kadını erkeği olur mu?Nihayetin de ikisinede aklı ve de kullanmayı nasip eden Cenab-ı Allah.Helal olsun hanım kızlara.Böyle insanlarımızı yadırgamak yerine her daim destekleyip arka çıkmalıyız.
    Cevapla
  • ömer 4 yıl önce Şikayet Et
    Bizim bilim insanımız Dünyaya parmak ısırttıracak kadar zekidir. Göreceksiniz ilerleyen zamanlarda Ülkemizde çok daha iyi gelişmeler olacak
    Cevapla
  • C.Türk 4 yıl önce Şikayet Et
    Helal olsun? zaten bundan sonra artık Otomobil alınırsa Elektirkli otomobil alınır? Çünkü Kendi kendini şarj eden Bir Elektirikli Otomobilin 360 KM,de 4 Lira yakması Benzini,Mazot,u bitirecek.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
İYİ Parti'den İmamoğlu'nu zora sokacak seçim çalışması! "Buradan itiniz"
CHP adayı istifa edip AK Parti'ye geçti: CHP mitingini DEM'e sattılar