İstanbul depremi sonrası hükümet harekete geçti!

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan, tüm GSM operatörleriyle görüşüldüğünü, iletişim altyapılarının her türlü duruma hazırlıklı olması için kapasitenin arttırılması talimatının verildiğini açıkladı.

İstanbul depremi sonrası hükümet harekete geçti!
İstanbul depremi sonrası hükümet harekete geçti!
GİRİŞ 01.10.2019 10:48 GÜNCELLEME 01.10.2019 11:35

İstanbul Silivri'de yaşanan 5.8 büyüklüğündeki deprem sonrası GSM operatörlerinde ulaşım aksamıştı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan, yaşanan aksamanın altyapı yenileme çalışmaları nedeniye yaşandığını belirtti. Turhan, gazetecilere yaptığı açıklamada, acil bir durumda haberleşmenin kesilmemesi için, altyapı dahil tüm sorunların giderilmesi talimatının verildiğini açıkladı.
Cahit Turhan, açıklamasında şu ifadeleri kullandı:
 
 - "26 Eylül'deki İstanbul depreminin, bir GSM operatörümüzün teknoloji  altyapısını yenileme çalışmaları devam ederken yaşanması sebebiyle kısa süreliğine erişim sıkıntısı yaşandı. Doğal afet durumlarında sadece ülkemizde  değil, tüm dünyada bu tür kesintiler yaşanmaktadır"
 
 - "Tüm GSM operatörleriyle görüşülerek iletişim altyapısının her türlü  duruma hazırlıklı olunması noktasında, kapasitenin artırılması dahil ne  gerekiyorsa yapılması talimatı verildi"
 
 - "3 operatörün toplam 118 milyon kişinin aynı anda haberleşme  kapasitesi, kısa süre içinde 175 milyona çıkarılacak"
 
DEPREMDE İLETİŞİM İÇİN BUNLARI YAPIN
 
İstanbul'da dün meydana gelen 5,8 büyüklüğündeki deprem sonrasında  telefon şebekelerinde sorun yaşanmaya başladı ve çok sayıda kullanıcı sesli arama gerçekleştiremedi.
 
AA muhabirine konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Prof. Dr.  Ertuğrul Karaçuha, deprem sonrası şebekelerde problem yaşanmasının temel  sebebinin, çok sayıda kullanıcının aynı anda sesli arama yapma talebinde bulunması olduğunu söyledi.
 
Deprem esnasında sallantılardan dolayı bazı santrallerde elektrik  kesintisi yaşanmış veya sistemlerin kendisini kapatmış olabileceğini aktaran  Karaçuha, "Bu durumlar gerçekleşme ihtimali olsa da düşük olasılığa sahip. Deprem  sonrasında şebeke problemi yaşanması herkesin aynı anda sesli arama yapmaya  çalışmasından kaynaklanıyor." diye konuştu.
 
Karaçuha, sesli aramalarda problem yaşanmasına rağmen WhatsApp aracılığıyla iletişimin sağlandığına işaret ederek, şunları kaydetti:
 
"Şebekelerde ses, veri gibi farklı kanallar bulunuyor. WhatsApp  aracılığıyla sağlanan iletişim, ses kanalından farklı bir kanalda gerçekleşiyor.  Bu nedenle sesli aramalarda problem yaşanırken WhatsApp'la yapılan  haberleşmelerde şebeke bunu kaldırabiliyor. Deprem gibi kriz anlarında gerekli  olmadıkça telefon görüşmesi yapılmamalı, mesajlaşma tercih edilmeli. Mesajlaşarak  haberleşilirse şebekede trafik olmaz ve ses kanalı şebekelerde kullanılır hale  gelir. Bu da ihtiyacı olan kamu kurum ve kuruluşlarının kriz anlarında sesli  görüşme yapabilmesini sağlar."
 
"DÜNYADA HİÇBİR ŞEBEKE BÖYLE BİR TRAFİĞİ KALDIRAMAZ"
  
Prof. Dr. Ertuğrul Karaçuha, dünyada hiçbir ülkenin kriz anlarında  yoğun talebi karşılayabilecek bir telefon şebeke altyapısına sahip olmadığını  vurgulayarak, şu değerlendirmelerde bulundu:
 
"Deprem anında iletişimin kesilmesinin ana sebebi anlaşılır olması  açısından şöyle açıklanabilir: İstanbul'daki herkes arabasını alıp boğaz  köprüsüne gitmeye kalksa o kadar arabanın köprüden geçmesi mümkün değil.  Dolayısıyla deprem anında herkes telefona sarılıp eşini, dostunu aramaya kalkınca  iletişim sistemlerindeki trafiğin artmasına bağlı olarak sistem kilitleniyor ve  iletişimde kesintiler meydana geliyor. Dünyada hiçbir şebeke böyle bir trafiği  kaldıramaz. Herkesin aynı anda sesli arama yaptığı bir durumda sistemin çalışır  halde olması şebeke kurulum maliyetlerini 10 kat artırır. Şebekenin bu talebi  karşılaması teknik olarak imkan dahilinde fakat ekonomik bir seçim olmadığı için  ABD dahil olmak üzere hiçbir ülkede bu şekilde bir altyapı bulunmuyor."

 

 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Hamas’la ilgili en vahim iddiaydı! ‘Toplu tecavüz’ iftirasını İsrail de yalanladı
İsrail'i korku sardı! Yaptırımlar gelebilir - Gazete manşetleri