Bombardıman sonrası Ay'ın son hali

Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), 10 gün önce su ve buz izi bulmak için Ay'da yaptığı çarpışma denemesiyle ilgili yeni fotoğraflar yayınladı. Fotoğraflar bombalama sonrası ayın son halini gösteriyor.

Bombardıman sonrası Ay'ın son hali
Bombardıman sonrası Ay'ın son hali
GİRİŞ 20.10.2009 07:19 GÜNCELLEME 20.10.2009 07:19
Bu Habere 10 Yorum Yapılmış

Kilometrelerce yükseğe toz-dumanın yükselmesinin beklendiği, ancak büyük hayal kırıklığı yaratan çarpışmayla ilgili yeni fotoğraflarda, güney kutbuna yakın Cabeus kraterinden yaklaşık 1,5 km öteye toz bulutunun yükseldiği görülüyor.

Birçok gözlemci gösterişli bir çarpışma meydana gelmediği için hayal kırıklığı yaşandığını söylerken, NASA'da görevli bilim adamları, 79 milyon dolar tutarındaki çarpışma denemesinin amacının bir havai fişek gösterisi olmadığını belirtti.

Denemeyle ilgili verilerin değerlendirilmesinin sürdüğünü belirten bilim adamları, sonucun açıklanmasının zaman alacağını kaydetti.

Çok sayıda gözlemci, NASA'nın çok konuşulan su bulmak için "Ay'ı bombardıman" deneyinin başarısız olduğunu savunmuşlardı.

2 bin 200 kilogram ağırlığındaki roket katını güney kutbuna yakın Cabeus kraterine çarptırmasından sonra beklendiği gibi 10 kilometre öteye toz bulutunun yayıldığı şiddetli bir çarpışma meydana gelmemiş ve öngörüldüğü gibi büyük bir toz ile duman bulutu yükselmemişti.

NASA'nın televizyonundan ve yeryüzündeki teleskoplardan da büyük bir çarpışma olmadığının gözlendiğini belirten bazı uzmanlar, su bulma deneyinin büyük olasılıkla başarısız olduğunu ifade etmişlerdi.

Aynı bölgeye çakılmadan önce 4 dakika süreyle ilk çarpışmayı inceleyen "Lunar Crater Observation and Sensing Satellite" (LCROSS) aracının da "kuru bir deliğe" çarpmış olabileceğini söyleyen bazı bilim adamları, çarpışmanın meydana geldiğinde ısrarlı olan NASA'nın deneyin üzerinden çok zaman geçmesine karşın, sonucunu açıklamamasının, Ay'da su veya buz bulma deneyinin gerçekten başarısız olduğu yönündeki kuşkuları arttırdığını belirtmişlerdi.

79 milyon dolar tutarındaki bu uzay programının yöneticileri, LCROSS aracının da aynı noktaya çakılmasından önce, ilk çarpışmada sıçrayan toz bulutundan elde ettiği ve Dünya'ya geçtiği verilerin analizinin birkaç gün alacağını bildirmişlerdi.

LCROSS'un ilk roket katının, merminin iki misli hızla Ay'ın güney kutbundaki bir kratere çarpmasından 4 dakika sonra NASA'nın öngördüğü şekilde aynı bölgeye çakıldığı açıklanmıştı.

Ay'da su olduğu daha önceki araştırmalarda belirlenmesine karşın, bu "bombardımanla" suyun keşfinin, burada kalıcı bir üs kurulması olasılığını artırması bekleniyor.

(aa)

YORUMLAR 10
  • BycarteL 14 yıl önce Şikayet Et
    Bu nasıl iş. Adamlar tutturmuşlar başka bir dünya arıyorlar yahu sanki kıyamet koparken gidip oradan dünyayı izleyecekler hayret valla :) Bu gidişle bomba yüzünden ay diye birşeyde kalmayacak. Allah büyük eee sonuçta herşey bir kıyamet alameti
    Cevapla
  • mustafa bulut 14 yıl önce Şikayet Et
    el ne ile uğraşıyor biz ne ile. el ayaı bombardımana tutuyor,biz hala ünivarsitelerimizde başörtüsü ile uğraşıyoruz.üniversitelerimizdeki hocalar bilim adamı falan değil.bizim bu hocalar zırzop cahil.o kız evlatlarının başörtüsünü açınca ellerine ne geçtiğini bir anlayabilsem. işte biz bunlarla uğraşırken elin gavuru dünyanın sonunu hazırlıyor.
    Cevapla
  • idris pamuk 14 yıl önce Şikayet Et
    hikayeden nağmeler. uzaydan yeryüzündeki bir karıncayı net bir biçimde fotoğraflayan abd nedense ayı bombalarken video görüntülerinde parlama oluyor sonra alkış yapan adamlar.Şimdi de bir fotoğraf bombalamadan sonraki hal diye gösterilen.Mürekkep damlatılmış bir parça kağıt gibi.Bana biraz yapmacık gibi geliyor.1969 da aya adam indiren abd 40senedir gelişen bunca teknolojiye rağmen hala bir şey göndermiş değil.Bunlar yörünge dışına çıkamazlar benim görüşüm bu. Afganistanda usameyi bulamayan, geri dönüş yolunu bulabilir mi? :)
    Cevapla
  • Süleyman Kayıkcı 14 yıl önce Şikayet Et
    bu adamlar manyak ya. çıldırmışlar bunlar ayın ekolojik, fizyolojik dengesini bozacaklar... Düşünebiliyor musunuz atılan bombayla ayın yer küre yapısı parçalansa, yörüngeden çıksa vs. halimiz ne olur... Boşuna demiyorlar insanlığın sonu kendi eliyle olacaktır diye. Allah taş atıp da gözünü çıkaracak değil ya, kendi kendimizi mahvedeceğiz, yok edeceğiz...Ayda bulduğun su ne işine yarayacak sanki.. Dünyayı mahvettiler şimdi sıra aya geldi..Yok yok kesin manyak bunlar...Bilim milim değil bu olanlar.. Aya bomba atılır mı yav....?
    Cevapla
  • Ali BENEZ 14 yıl önce Şikayet Et
    Su Falan Hikaye. Boşversenize su falan hikaye,adamlar küresel savaş tatbikatı yapıyorlar.önce uzaydan ayı vur,sonra gel uzaydan afrika\'yı,ortadoğu\'yu veya asya\'yı vur.Düşünsenize uzaydan göndereceğiniz tek bir bombayla bir ülkeyi haritadan silebiliyorsunuz.Peki bizler niye seyrediyoruz Allah C.C. bizlerdende hesap soracak
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Selçuk Bayraktar'dan PKK destekçisi Geerdink'e iki dilde yanıt
Hamas resti çekti! Gazze şartlarında taviz yok