En yüksek dağ hangisi?

Latincede Olympus Mons anlamına gelen Olimpos Dağı bilinen en yüksek dağ. Yüksekliği de vay canına denilecek kadar fazla.

En yüksek dağ hangisi?
En yüksek dağ hangisi?
GİRİŞ 17.03.2010 07:21 GÜNCELLEME 17.03.2010 07:21
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Evrenin en yüksek dağı, Dünya’da değil, Mars’ta...

Olimpos Dağı (Latincede Olympus Mons) güneş sistemindeki ve bilinen evrendeki en yüksek dağdır. Evrenin en yüksek dağı dev bir volkan. 

22 km yüksekliğindeki Olympus Dağı Everest’ten üç kat daha yüksek.

624 km genişliğindeki bu dağ Britanya adalarının bulunduğu alanın tamamını kaplayabilir.

Tabi bu bilgiler bilinen uzay içindeki verilere göre doğru. Bilinmeyen ve keşfedilmeyen evrenin derinliklerinde daha yüksek dağlar olup olmadığını belki de ömür boyu öğrenme şansımız bile olmayacak.

Şimdi bırakılım evreni, dünyamızın ilginç enlerine bakalım:

Yaşayan en büyük şey nedir?

Fil, mavi balina ya da dev sekoya ağaacı? Hayır, dünyadaki yaşayan en büyük şey bir mantar. Kesilmiş bir ağaç kütüğünün üzerinde büyüyen bal mantarından (Armillaria ostoyae) şu ana kadar görülen ve Oregon’daki Malheur Ulusal Ormanı’nda bulunan en büyük numune 890 hektarlık bir alan kaplıyor ve yaşı 2000 ila 8000 arasında tahnin ediliyor.

Şu ana kadar yaşamış en tehlikeli hayvan hangisi?

Bu sorunun cevabı açık ara sivrisinek...Şu ana kadar ölmüş olan insanların yarısını (muhtemelen 45 milyar kadar) dişi sivrisinekler tarafından öldürdü. Günümüzde bile her 12 saniyede bir kişi sivrisineklerden kaynaklanan sebeplerle hayatını kaybediyor.

TV Yayınlarından çıkan ‘Cahillikler Kitabı’nda bunun gibi daha pek çok ilginç ve okurun mekarını kaşıyıcı genel kültür bilgisi yer alıyor.

Hatırlayacağınız gibi kitap büyük ilgi görmüş ve haftalarca çok satanlar listesinin başında kalmıştı. NTV yayınları daha sonra Cahillikler Kitabı 2: Hayvanlar Alemi, ve Cahillikler Kitabı 3 - Sağlık olarak kitabın diğer serilerini de yayınladı.

(Haber 7)

YORUMLAR 1
  • Abdullah 14 yıl önce Şikayet Et
    Evreni gezdiniz tabi. Evrenin en yüksek dağı dediğinize göre evreni gezmiş olmalısınız.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Türk havacılığının altın çağı! TEBER Güdüm Kiti atış testi!
Hizbullah'tan İsrail'e operasyon! Füzeler peş peşe fırlatıldı