Dünyaya uzaydan gelen 3 değerli element!

Amerikalı bilim adamlarının araştırmasına göre, altın ve platin gibi değerli elementler Dünya, Ay ve Mars'a 4,5 milyar yıl önceki dev çarpışmalar sonucu geldi.

Dünyaya uzaydan gelen 3 değerli element!
Dünyaya uzaydan gelen 3 değerli element!
GİRİŞ 12.12.2010 15:15 GÜNCELLEME 12.12.2010 15:15
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

ABD'nin Colorado eyaletindeki Boulder'da bulunan Southwest Araştırma Enstitüsü'nden bilim adamları, gezegenin oluşumunun son aşamasında, büyük olasılıkla Plüton kadar büyük bir gök cisminin, bir başka büyük objenin çarptığı Dünya ile şiddetle çarpıştığını belirttiler.

Araştırmacılar, Mars ve Ay'ın da daha küçük ancak hala tahrip edici şokları soğurduğunu kaydettiler.

Araştırmanın başında yer alan Bill Bottke, altın, platin, palladyum ve diğer "siderofil" adı verilen elementlerin (demirle birlikte bulunma eğilimi gösteren, atomik özelliği nedeniyle diğer elementlerle kimyasal bileşimler yapmaya elverişli olmayan nabit metal halinde elementler) demirle kuvvetli çekim gücü bulunduğunu ve demiri Dünya, Ay ve Mars'ın çekirdeğine doğru takip etmiş olmaları, böylece bu metallerin bu gezegenlerin manto ve kabuğunda seyrek kalmış olması gerektiğini belirtti.

Ancak değerli metallerin bu gök cisimlerinin üst katmanlarında da önemli miktarda bulunduğunu söyleyen Bottke, "Bu elementlerin bolluğu şaşırtıcı. İnsanlar merak ediyor, bu nasıl olabilir diye. Yıllardır bunu tartışıyorlar" dedi.

Bottke ve meslektaşlarının teorisine göre, siderofiller, çekirdeğin oluşumundan hemen sonra, tam bir gezegen boyutuna ulaşmış gök cisimlerinden daha küçük gezegensilerle çarpışarak, yeniden Dünya'ya enjekte oldular.

Bu bombardımanın yaklaşık 4,5 milyar yıl önce, güneş sisteminin gezegen oluşumunun sonlarına doğru meydana geldiğini belirten araştırmacılar, bunun, Mars boyutunda bir gök cismiyle çarpışmayla on milyonlarca yıl süreçte ve çarpışma sonucu Dünya'dan kopan bir parçanın da Ay'ı ortaya çıkarmış olabileceğini kaydettiler.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 4
  • MAHMUT YALÇIN 13 yıl önce Şikayet Et
    Büyük patlama inan herkes. Büyük patlama inan herkes bilmeli ki dünyadaki herşey gökten indi sonuçta bir patlama oldu ve kainat yoktan yaratıldı. Doğal olarakta patlamadan sonra herşeyin uzaya dağılması ve gökten inmesi gerekir.
    Cevapla
  • Süleyman Asimsoy 13 yıl önce Şikayet Et
    Bulacak bişey kalmamış bilinenleri buluyorlar. Bulacak bişey kalmamış bilinenleri buluyorlar. Geçen biri de güneşin telif hakkını almıştı
    Cevapla
  • Lazperado 13 yıl önce Şikayet Et
    biz bunu zaten biliyorduk gökten uzaydan geldiğini. hadid süresi 25.ayette//.......Ve kendisinde çetin bir sertlik ve insanlar için (çeşitli) yararlar bulunan demiri de indirdik...// bu ayet bile akıl sahibi bir insan için kuranın mucizevi bir kap olduğunun delilidir düşünün kuran 1400 yıl önce demirin indiğini söylüyor.. kibrine egosona yenilmiş şeytanın neferi olmuş ateist iman ettiği allahı tanımamazlıktan geliyor inanıyoru ama kibirnden dolayı bunu itiraf etmiyor..o Allah ki ateiste bile sürekli kendini zikrettiriyor
    Cevapla
  • ahmet kavasi 13 yıl önce Şikayet Et
    bir kuran mucizesi daha. hadid sresi 25. aytette açıkca demir elementinin dünyaya dışardan geldiği yazılmıştır.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Turgut Altınok, Mansur Yavaş'ın Londra'da PKK destekçisiyle görüşmesine tepki gösterdi
Uluslararası Adalet Divanı'ından kritik Gazze kararı!