Şirketlere site kurma zorunluluğu

Sermaye şirketlerinde yönetim kurulu toplantılarının on-line yapılmasının önü açılıyor. Sermaye şirketlerine web sayfası zorunluluğu getiriliyor.

Şirketlere site kurma zorunluluğu
Şirketlere site kurma zorunluluğu
GİRİŞ 25.02.2005 07:50 GÜNCELLEME 25.02.2005 07:50

Sermaye şirketlerine web sayfası zorunluluğu getiriliyor. Türk Ticaret Kanunu’nda değişiklik öngören tasarıya göre internet sitesinde yayınlanacak bilgilerin gerçekliği, şirket sorumluluğu ile garanti altına alınacak.

Sermaye şirketlerinde yönetim kurulu toplantılarının on-line yapılmasının önü açılıyor. Şirket kurmak veya sermaye artırmak vaadiyle halktan para toplanabilmesi için de Sermaye Piyasası Kurulu’ndan izin alınması gerekecek. Böylece, toplanan paraların amacına uygun kullanılıp kullanılmadığı denetlenecek ve halkın aldatılması önlenebilecek.

Taslaktaki değişiklikler sadece bununla sınırlı değil. Otobüs seferlerinde aksaklık yaşanması halinde firma, yolcuya biletinin 3 katı ücret ödemek zorunda. Taslak, ilgili kurum ve kuruluşlara görüşleri alınmak için gönde- rildikten sonra imza için Bakanlar Kurulu’na sunulacak.

Adalet Bakanı Cemil Çiçek ile taslağı hazırlayan komisyonun başkanı Prof. Dr. Ünal Tekinalp, paket hakkında bilgi verdi. Tekinalp, haksız rekabete ilişkin kuralların tüketiciyi koruyacak şekilde düzenlendiğini kaydederek, “Tüketici agresif satış yöntemleri, kampanya ve reklamlara karşı koruma altına alınıyor. Bu tür ticari faaliyetlerin gerçeği aksettirmesi şartı aranacak.” dedi. Sigorta konusunda da sigortalıyı bir tüketici olarak tanımladıklarını belirten Tekinalp, tüketici nasıl korunuyorsa, sigortalıya da o gözle baktıklarını kaydetti.

Bu arada 1514 madde ve 1 geçici maddeden oluşan değişiklik paketinde, limitet şirketlerde ortak sayısı elli ile sınırlandırılırken, tek kişilik limitet şirket kurulmasına imkân tanınıyor. Tek kişilik limitet şirket, bir tür değil, limitet şirketin sınıfı olarak kabul edilecek. Tekinalp, murakıplık sisteminin yerine bütün sermaye şirketleri için ‘bağımsız denetime geçileceğini ifade ederek, uluslararası piyasaların güçlü bir aktörü olabilmek için bütün uluslararası konvansiyonların taslağa aksettirildiğine dikkati çekti. Küçük şirketlerde ise bağımsız denetimi en az 2 yeminli mali müşavir ya da serbest muhasebeci yerine getirecek. Yürürlükteki kanunda açıkça belirtilmeyen ticaret sicilini kimin tutacağına açıklık getiren taslak, sicili ticaret ve sanayi odalarının tutmasını öngörüyor. Oda bulunmayan yerlerde ise aynı işlemi Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nca belirlenecek bir odanın yerine getireceği belirtiliyor.

Öte yandan taslakla, ilk defa yolcu taşımaya ilişkin hükümler getiriliyor. Yolcu, taşıyıcı tarafından konulan kurallara uymak zorunda olacak. Sefer herhangi bir sebeple yapılamamış, yolcu da o sefer için saatinde gerekli yerde bulunamamışsa, takip eden seferlerden birinde seyahat edebilecek. Yolcuya izleyen seferlerde yer vermek taşıyıcı yönünden imkansız olduğu veya büyük bir yük oluşturduğu takdirde, taşıyıcı bu yükümlülükten kurtulacak. Yolcuya sefer öneremeyen taşıyıcı, bilet ücreti ile bilet ücretinin 3 katı tutarında tazminat ödeyecek. Seferin yapılamamasında taşıyıcının kusuru bulunmayan hallerde yolcu aynı şartlarda kendisine önerilen seferi haklı bir sebep olmaksızın reddederse taşıma ücretini ödeyecek.

ZAMAN

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Milli muharip uçak KAAN, ANKA-3 ve İHA’lar birlikte uçacak
Patnos'ta belediye araçlarının parçaları hurdacılarda aranıyor