Mobil cihazlarda virüs yazılımı altı kat arttı

Kaspersky Lab uzmanları, mobil cihazlara yönelik tehdidin arttığını ve 2011 yılında altı kat daha fazla zararlı yazılım bulunduğunu açıkladı.

Mobil cihazlarda virüs yazılımı altı kat arttı
Mobil cihazlarda virüs yazılımı altı kat arttı
GİRİŞ 09.03.2012 15:03 GÜNCELLEME 09.03.2012 15:03
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Uzmanlar, virüs yazılımcıların Android işletim sistemine olan

Güvenli içerik ve tehdit yönetimi çözümleri lideri Kaspersky Lab, 2011 yılı içerisinde mobil cihazları hedefleyen kötü amaçlı yazılım sayısının, yıl içinde tanımlanan toplam 5.255 yeni modifikasyon ve 178 yeni ve birbirine benzerlik gösteren yazılım grupları ile 6.4 kat artış gösterdiğini açıkladı.

Kaspersky Lab sadece 2011 yılı Aralık ayı içerisinde, 2004-2010 arası dönemden daha fazla sayıda mobil cihazları hedefleyen yeni kötü amaçlı yazılım program ortaya çıkardı. Kaspersky Lab’in 1 Ocak 2012 itibariyle kayıtlarında bulunan modifikasyonlar ve kötü amaçlı mobil

yazılım programlarının toplamı ise şöyle:

Platform                 Modifikasyonlar   Aileler
Android                       4139                    126
J2ME                           1682                      63
Symbian                       435                     111
WindowsMobile             81                       23
Diğer                             19                         8

2011 yılı mobil tehdit sayısındaki etkileyici artış kadar aynı zamanda bazı nitelikli değişimlere de sahne oldu. Basit SMS Trojan’ler halen tanımlanan mobil tehditler arasında belirleyici pozisyona sahip olmalarına rağmen; 2010 yılında yüzde 44.2 oranında olan mobil tehdit oluşturma payları, 2011 yılında yüzde 36.6’ya düştü. 2010 yılında siber suçlularca nadiren kullanılan arka kapı virüsleri, 2011 yılının en yaygın kullanılan ikinci çeşit virüsleri oluşturdular.

ANDROID’İ HEDEF ALDILAR

Arka kapı virüslerine olan ilgideki artış, virüs yazıcılarının Android işletim sistemine olan ilgileriyle arttı. Tanımlanan mobil arka kapı virüslerinin ezici bir çoğunluğunun Android akıllı telefonlarını hedeflediği belirtildi. Üçüncü en yaygın mobil tehdit ise ajan yazılımlar. Bu programlar kişisel kullanıcı ve/veya virüs kapmış mobil cihaz verilerini çalıyor.

Platform alanında ise 2011 yılının son altı ayında Android hedefli tehditlerin sayısında sabit bir artış gözlendi. Yaz ortası itibariyle, Android için üretilmiş kötü amaçlı yazılımların sayısı Symbian’ı geçti. Android, artık hedeflenen platformlar arasında tartışmasız lider olarak bulunuyor.

SALDIRILAR GİDEREK ARTTI

Man-in-the-Mobile metodunu kullanan ilk saldırı 2010 yılında gerçekleşti. Ancak saldırılar 2011 yılında da da güçlendi. ZitMo (ZeuS-in-the-Mobile) ve SpitMo (SpyEye-in-the-Mobile) trojanları, asıl ZeuS ve SpyEye programları ve son dönemde tespit edilen en karmaşık mobil tehditlerin bazılarıyla birlikte çalışıyor.

Bu Trojan’lar, kötü amaçlı kullanıcılara, ele geçirilmiş banka hesaplarını kullanarak finansal işlemler gerçekleştirmede yardımcı oluyor. Aynı zamanda bu Trojan’lar, çok platformlu yapıları ile de dikkat çekiyor – ZitMo’ nun bazı versiyonları Symbian, Windows Mobile, BlackBerry ve Android için, SpitMo’nun bazı versiyonları da Symbian ve Android için tespit edildi.

VİRÜSLER KODLARI YAYILIYOR

2011’in en önemli gelişmelerinden biri, QR kodları yardımıyla yayılan ilk zararlı yazılımların tespit edilmesi oldı. Kullanım kolaylıklarından dolayı siber suçlular, zararlı QR kodlarını, diğer geleneksel URL’lerin yönlendirdikleri ile aynı tehditlere yönlendiren, şifrelenmiş bir link ile kullanmaya başladı.

Zararlı QR kodları, sadece virüs yazanlar (ya da virüs yazan gruplar) tarafından değil, aynı zamanda, yakın zamanda siber suçlular arasında popüler olması beklenen zararlı ortak programlar arasında da yaygınlaşmaya başladı.

KAYNAK: NTV
YORUMLAR 1
  • Serkan 12 yıl önce Şikayet Et
    İşte Apple farkı.... Apple'ın hiç bir işletim sistemine virüs bulaşmadığı da yine kanıtlandı ! Android'i savunanlar bakın makineniz virüs kaynağı !
    Cevapla
DİĞER HABERLER
CHP'li belediyelerde akraba kıyağı: Liyakate değil kan bağına bakılıyor
Avrupa'da kim ne kadar kazandı? İşte rakamlar