49 yıl sonra bir kadın tarih yazdı

Çin, insanlı uzay aracı Shenzhou-9’u aralarında ilk kadın astronotun da bulunduğu 3 astronotla uzaya gönderdi.

49 yıl sonra bir kadın tarih yazdı
49 yıl sonra bir kadın tarih yazdı
GİRİŞ 16.06.2012 19:29 GÜNCELLEME 16.06.2012 19:35
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

Çin, uzaydaki laboratuvarında görev alacak üç astronotunu başarıyla uzaya yolladı. Long March 2F roketiyle uzaya gönderilen mürettebatın arasında, Çin’in uzaya çıkan ilk kadın astronotu Liu Yang’da bulunuyor. Liu, uzaya çıkan ilk kadın astronot Valentina Tereşkova'dan 49 yıl sonra aynı başarıya imza attı.

Çin, insanlı uzay aracı Shenzhou-9’u aralarında ilk kadın astronotun da bulunduğu 3 astronotla uzaya gönderdi. Uzay aracı başarıyla fırlatıldı ve yörüngesine oturdu.

Uzay aracı Uzun Yürüyüş-2F taşıyıcı füzeyle bugün Gobi Çölü’ndeki Jiuquan Uydu Fırlatma Merkezi'nde saat 18:37'de başarıyla fırlatıldı. Shenzhou-9 uzay aracı daha sonra Çin'in ilk uzay laboratuarı olan Tiangong-1( kutsal saray) modülüyle otomatik ve manüel olmak üzere iki kez kenetlenecek. Böylece Çin, yörüngede bulunan modüle ilk defa iki yönlü insan ve malzeme taşınmış olacak. Çin Ulusal Halk Meclisi Daimi Komitesi Başkanı Wu Bangguo da uzay yolculuğuna gidecek astronotları (Çinliler taykonot diyor) ziyaret ederek başarı diledi.
"Shenzhou 9" insanlı uzay aracının "Tiangong 1 Modülü"yle kenetlenme görevini yapacak taykonotlar Jing Haipeng, Liu Wang ve bayan Liu Yang'ı ziyaret eden Wu, şu an Meksika’da bulunan Çin Komünist Partisi (ÇKP), Devlet Konseyi, Merkez Askeri Komisyonu ve ÇKP Genel Sekreteri Hu Jintao adına, bütün Çin halkının temsilcisi olarak başarılı olsun dileğinde bulundu. Bu arada fırlatmanın ardından Hu da bir kutlama mesajı gönderdi.

Wu, buradaki konuşmasında "Shenzhou 9" insanlı uzay aracının "Tiangong 1 Modülü"yle kenetlenme görevinin Çin'in insanlı uzaycılık projesinin üç aşamalı stratejisinin kritik olan ikinci aşaması olduğu gibi, Çin'in uzaycılık teknolojisi gelişmesindeki önemli atılım olduğunu söyledi.
Kenetlenme teknolojisi Çin’in uzay projesinin üç temel tekniğinden birini oluşturuyor. Bu teknik, uzay istasyonunun kurulmasının ön şartı olarak kabul ediliyor. Geçen yıl Shenzhou 8 uzay aracı Tiangong 1 modülüne otomatik olarak başarıyla kenetlenirken, Shenzhou 9, manüel olarak Tiangong-1'e kenetlenecek ve astronotların dünyaya dönene kadarki süresi 10 gün olacak.
Çin, dünyanın yörüngesinde dolaşan Tiangong 1'de bilimsel deneyler yapıyor. Kasım 2011’de Shezhou-8 adlı insansız uzay aracı Tiangong-1modülüyle uzaktan kumanda aracılığıyla kenetlenmiş ve istasyonun yapımı için çalışmalar başlatılmıştı. Bu olay Çin’in uzay çalışmalarında aldığı mesafeyi göstermesi bakımından önemli sayılmıştı.

FIRLATMADA RUSYA ÖNDE-

Çin, teknoloji ve tecrübe bakımından Rusya ve ABD’nin gerisinde bulunuyor. Bu nedenle özellikle uzay araçlarının buluşması ve kenetlenme tekniğini geliştirmek amacıyla Shenzhou -10’u ise bu yılsonunda uzaya gönderecek. Pekin ayrıca uzay istasyonun parçalarını yörüngeye taşıyacak olan Long March 5 roketini de geliştirecek.
Çin, daha önce 16 ülkenin katıldığı ve daha büyük proje olan Uluslararası Uzay İstasyonu'na katılmak istemiş ancak ABD’nin itirazına takılmıştı. Uzay uçuşlarında geçen yıl Rusya 36 uçuşla ilk sırada yer alırken bu ülkeyi 19 uçuşla Çin, 18 uçuşla ABD izledi.

-ÇİN UZAYDA İDDİALI HALE NASIL GELDİ

Bu yıl Çin’in insanlı uzay programının başlamasının 20. yıl dönümü. Çin, 21 Eylül 1992’de resmi olarak insanlı uzay çalışmalarına başlamıştı.

Çin'in uzayda iddialı hale gelmesi, 2003 yılında dünya yörüngesine Yang Liwei adlı astronotu insanlı bir uzay aracıyla göndermesi ile başladı. Pekin, 2005 yılında da iki tane daha insanlı uzay uçuşu gerçekleştirmiş ve iki astronot yörüngede beş gün kalmıştı. 25 Eylül 2008’de ise Shenzhou- 7 ile 3 Çinli astronot dünya yörüngesine ulaşmış ve iki gün sonra Zhai Zhigang adlı Çinli astronot modülün dışına çıkarak 14 dakika süren ilk uzay yürüyüşünü yapmıştı. Bu yürüyüş aynı zamanda Çin’in eski Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği ve ABD’nin ardından, tamamen kendi olanaklarıyla uzay yürüyüşünü gerçekleştiren üçüncü ülke olarak tarihe geçmesini sağladı.

2016'ya kadar bir uzay laboratuarı kurmak isteyen Çin, 2025 yılında da aya insan göndermeyi planlıyor.
Ülkenin güneyindeki Hainan adasında da bir fırlatma merkezi inşasını sürdüren Çin, Halkın Kurtuluş Ordusu’nun (PLA) yürüttüğü uzay programının barışçıl olduğunu söylüyor.

YORUMLAR 4
  • Ahmet Gül 11 yıl önce Şikayet Et
    çin 15 senede ne hale geldi.. birde kendimizi düşünelim nerdeyiz diye.?
    Cevapla
  • okan uzun 11 yıl önce Şikayet Et
    uyuyan dev. bu uyduyu amerika nedip edip dusurmeli cin bu teknolijyi zaten amerikadan calmis, cinin yukselmesi hic bir zaman iyi degil turkiye icin. putlara tapan insan uzaya uydu gonderiyorsa biz ne yapiyoruz allah bizi aptalmi yatatti bizde bir seyler yapmaliyiz.
    Cevapla
  • ibrahim ergül 11 yıl önce Şikayet Et
    ipekyolu. ipekyolu tekrar canlaniyor.asyadaki gelismeler bizi de olumlu etkileyecek.asyayi cok ihmal ediyoruz ama cin abd'yi geceli cok oldu.bizde laikler bati özentisiydi,simdi dindarlar da bati özellikle amerika özentisi oldu.bu isleri birakalim asyaya acilalim.
    Cevapla
  • Sabit Kal 11 yıl önce Şikayet Et
    tebrikler çin. darısı başımıza, hatta bütün müslümanların başına, inşallah bizlerde birgün aya ayak basacağız.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Erdoğan sinyali vermişti! Cezası 10 katına çıkıyor
Dikkat! Yeni uygulamayla bu kişiler ehliyet alamayacak