Lise öğrencisinin bilişim suçu şaşırttı

Kayseri Adliyesi Çocuk Suçlular Soruşturma Bürosu Cumhuriyet Savcısı Nezafet Salman, kendilerine intikal eden ve 50 kadar mağduru olan bir bilişim suçunu lise ikinci sınıf öğrencisinin işlediğine dikkat çekti.

Lise öğrencisinin bilişim suçu şaşırttı
Lise öğrencisinin bilişim suçu şaşırttı
GİRİŞ 20.11.2012 14:57 GÜNCELLEME 20.11.2012 14:57
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Öğrencinin, tespit ettikleri 50 kadar çocuğun bilgisayarına gönderdiği programla bilgisayara takılı kameralarını sensörlü bir talimatla çalıştırmış. Bu programda, odasında soyunan ya da rahat bir şekilde hareket eden çocuğun fotoğraflarını çektiği tespit edilmiş. Savcı, lise ikinci sınıf öğrencinin bilişim suçuyla birlikte en az 10 ayrı suçu işlediğini tespit ettiklerini belirtti.

Cumhuriyet Savcısı Nezafet Salman, Çocuk Oyunları ve Spor Kulüpleri Konfederasyonu (ÇOSKK) tarafından Kayseri'de düzenlenen “Çocuklar Oyun Haklarını Bizmle Paylaşıyor” konuşu toplantıya katıldı. Burada konuşma yapan Savcı Salman, çocuk hakları ile ilgili bilgiler verdi. Birleşmiş Milletler tarafından, Çocuk Hakları Sözleşmesi'nin 20 Kasım 1989 da kabul edildiğini hatırlatan Salman, 14 Eylül 1990 sözleşmeye imza atan Türkiye'nin 27 Ocak 1995 yılında onay kanunu ile birlikte yürürlüğe koyduğunu belirtti.

Nezafet Salman, bu düzenleme ile birlikte pek çok çocuk hakkının güvence altına alındığını belirterek, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Çocuk Hakları Sözleşmesinde 18 yaşına kadar herkes çocuk olarak kabul edilmiştir. 18 yaşını bitirmeyen kişilerde çocuk sayılması genel düzenlemeyle ülkemizde de aynı olmuştur. Çocuk haklarında, eşitlik, ayrım gözetmeksizin ve yüksek yararı ilkesi söz konusu. Yaşama, gelişme, isim ve vatandaşlık hakkı. Kimliğinin korunması, anne baba ile birlikte yaşama hakkı. Yasa dışı yollarda dışarı çıkarma ve geri döndürmeden koruma hakkı. İfade özgürlüğü, düşünce, din ve vicdan özgürlüğü. Suiistimaller ve ihmalden korunma, sağlık hizmetlerinden yararlanma. Eğitim ve sağlık güvencelerden yararlanma. Sosyal güvenlik hakkı. Dinlenme hakkı. Kültürel aktiviteleri katılma hakkı. Çocukların uyuşturucu kullanımı, cinsel sömürü, işkence, kaçırılma, sakınma ve korunma hakkı ve adil yargılanma hakkı var. Türk Ceza Kanununda nitelikle olarak tanımlanan suçlar ise, eziyet, işkence, terk etme, çocuğun mezhebinin karıştırılması, aile bireylerince kötü muamele, aile hukukundan doğan yükümlülüğün ihmali, çocuğun kaçırılması ve alıkonulması, çocuğun kasten öldürülmesi, çocuklara yönelik yağma suçu, çocuğun aile bireyince kasten yaralanması, çocukların yönelik cinsel istismar ve taciz var.”

-ÇOCUĞA YÖNELİK CİNSEL İSTİSMAR VE TACİS SUÇUNDA ARTIŞ VAR

Cumhuriyet Savcısı Nezafet Salman, çocuklara yönelik cinsel istismar ve taciz suçlarında ciddi artış söz konusu olduğunu duyurdu. 15 yaşındaki çocukların rızaları hukuken geçerli olmadığı uyarısında bulunan Salman, “Çocuklara yönelik cinsel istismar ve tacizde çocuğun rızası kesinlikle kabul edilmez. Çocuklara yönelik istismarların suçu 3 ila 8 yıl. Nitelikli ise 15 yıla kadar hapis cezası isteniyor. Eğer çocuğun ruhsal sağlığı anlamında bozukluğu varsa 15 yıldan az olamaz. Özellikle 15 yaş sınırı çok önemlidir. Çocukların bu konuda bilgilendirilmesi gerekir. Diğer mağdur olarak tanımladığımız kişinin rızasının olması suçtan kurtulmak değildir. Burada suçludur ve kurtulma söz konusu değildir. 5 yıldır Kayseri'de çocuk suçlulara bakıyorum. Yılda ortalama 2 bin 300, 2 bin 500 civarında çocuk suçu dosyası geliyor. Özellikle okullardan kavga olayları var. Burada üç kardeş suç mutlaka gelir. Kasten yaralama, hakaret ve tehdit. Bu kavgalarda mutlaka vardır.” dedi.

-ÇOCUKLAR BİR BAŞKASI ADINA SOSYAL PAYLAŞIM SİTELERİNDE HESAP AÇIYOR

Teknolojik gelişmelerle birlikte ceza kanununda yeni yerini alan bilişim suçlarında yine çocuk suçları olarak önlerine geldiğini aktaran Salman, “Burada temel nokta bilgisayar, cep telefonu ve internetin yanlış kullanımı söz konusudur. Örneğin bize en çok çocuk suçlular arasında bir başkasını adına facebook hesabını kırarak sahte şifre kullanma. Bir başkası adına hesap açma. Bu hesap üzerinden hakaret edip cinsel tacizde bulunmakta. Bunlar önümüze geliyor.” diye konuştu.

Savcı Nesafet Salman, bilişim suçuyla ilgili yaşadıkları bir gelişmeyide paylaşarak, şu bilgileri aktardı: “Bir olayımız Türkiye genelinde 50 mağdura yönelik lise ikinci sınıfı öğrencisi vardı. O kadar büyük noktaya gelmiş ki olay, biz 50 kişi tespit ettik mağdur olarak. Bu daha da fazla da olabilir. Lise öğrencisi internet aracılıyla başka bilgisayarlara gönderdiği programın altında kamerasına da müdahale ederek, çocuk kendi odasında yada ortamda üzerini değiştirirken sensörlü bir talimat ile çocuğun resmini çekmiş. Bu program ile bizim tespit ettiğimiz 50 mağdur belki de daha fazla mağdur var. Sonuçta suç işlenmiş. Burada 10'a yakın suç vardı. Suç yeri burası değildi ve yetkisizlik verip dosyayı gönderdik. Ama lise ikinci sınıf öğrencisi olması dikkat çekiciydi. Bilirkişilerde bu dosyanın bilişim suçları adına çok dikkat çekici bir dosya olduğu vurgulanmıştı.”

-KONFEDARASYON ÇOCUK HAKLARI VE OYUNLARINA DESTEK VERENLERİ ÖDÜL VERDİ

Programın sonunda konfederasyon tarafından çocuk hakları ve çocuk oyunları ile ilgili etkinliklere ve programlara destek verenler ödüllendirildi. Birçok federasyon başkanı, ilçe kaymakamları ve öğretmenlere plaket verildi. Zaman Gazetesi'ne de konfederasyon tarafından en çok çocuk oyunları ile ilgili haber yapan kurum ödülü verildi.

YORUMLAR 1
  • figen 7 yıl önce Şikayet Et
    Sahane
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Ajandan, Komedyene... İşte Dünya liderlerinin siyasetten önceki meslekleri!
EYT düzenlemesinden en çok faydalananlar SSK’lı çalışanlar