iPhone nasıl parmak izi okuyor?

Apple'ın geçtiğimiz hafta sunduğu yeni amiral gemisi iPhone 5S, sahip olduğu özelliklerle birçok rakibinin öne çıkardığı akıllı telefonlardan farklı bir yer ediniyor. Dünyanın ilk 64 bit işlemcili ve parmak izi tarama özelliği bulunan iPhone 5S, ilk değerlendirmelerden tam puan aldı.

iPhone nasıl parmak izi okuyor?
iPhone nasıl parmak izi okuyor?
GİRİŞ 18.09.2013 12:38 GÜNCELLEME 18.09.2013 12:38

Apple, yeni nesil A7 işlemcisi ve bu işlemcinin kapasitesine uyumlu iOS 7 ile kendi teknolojisinde yeni bir sayfa açtı. Grafik işlemci birimi (GPU) ve hareket sensör işlemcisi M7'ye sahip olan A7, güncellenen iOS 7 ile yeni nesil mobil uygulamaların kapısını araladığı gibi, PC performansı sunan akıllı telefonların ilk örneği olan iPhone 5S'i de geride bıraktı.

ABD'de Cuma günü satışa sunulacak olan iPhone 5S, tasarımından çok sahip olduğu üstün teknolojiyle öne çıkıyor. Cihaz, ekran genişliği ve sahip olduğu ölçüler bakımından eski modelinden farklılaşmıyor.

123.8 x 58.6 x 7.6mm ölçülerinde olan 4 inç (10.1 cm) ekran genişliğindeki iPhone 5S, 112 gram ağırlığında. Ekran, , 1,136x640 Retina display özelliğine sahip olan ekran, 326 ppi (piksel başına çözünürlük) çözünürlüğe sahip. Parlaklık değeri 500 nit olan ekranın kontrast oranı ise 800:1.

iPhone 5S ile sunulan A7, iPhone 5'in CPU (merkezi işlemci birimi) ve GPU performansını en az iki katına çıkarmayı amaçlıyor. Her türlü hareketli faaliyetin verilerini toplayan ve bu işlemi A7'den bağımsız yapabilen M7, başlıca sağlık uygulamaları olmak üzere detaylı ölçümler sunan uygulamalara kapı aralıyor.

iPhone 5S, arka panelindeki 8 megapiksel iSight kamera; ön panelde ise 1.2 megapiksel FaceTime HD kamerayla fotoğraf ve video çekim kaltesini de beklentilerin fazlasıyla üzerinde sunuyor.

BEŞ FARKLI PARMAK İZİ OKUYABİLİYOR
iPhone 5S, küresel LTE (süper hızlı veri indirme) teknolojisine sahip. Telefon ayrıca Bluetooth 4.0, GPS ve GLONASS navigasyon sistemi bulunduruyor. Wi-Fi 802.11a/b/g/n bağlantı kapasitesi de bulunan iPhone 5S, üç ayrı dahili bellek kapasitesi sunan model bulunduruyor. 16, 32 ve 64 GB kapasiteli iPhone 5S'lerden alacaklar bu tercihlerini dikkatli yapmalı çünkü telefon microSD girişi bulundurmuyor. Dahası, yakın alan iletişimi (NFC) ve kablosuz şarj da iPhone 5S'te yok.

iPhone 5'in teknolojisini kuşanan ucuz modeli 5C'ye kıyasla, iPhone 5S daha şık üç renk seçeneğiyle gelecek. Bunlar gümüş, 'uzay grisi' ve altın. Analistler, tüketicilerin en çok altın rengi tercih edeceğini düşünüyor.

Apple, iPhone 5S'i sadece renk seçenekleriyle ilgi çekici kılmanın çok ötesinde bir hamle yaparak, telefona en son teknoloji, yeni bir özellik ekledi. Bu özellik, safir kristal kaplama, kapasitif parmak izi tarayan açma tuşu. Açma tuşundaki gümüş yüzük görünümlü sensör, parmağınızı bastığınız zaman tarayıcı olarak aktif hale geçen sensörü temsil ediyor. Aktif edildiği zaman, sensör üst derinin altındaki katmanların yüksek çözünürlüklü fotoğraflarını çekiyor ve analiz için A7'ye gönderiyor. Parmak izi taraması, her açıdan parmağınızın analizini yapabiliyor.

Sensörü çalıştırmak ise son derece kolay. Telefonun parmak izini analiz etmesi bir dakikadan kısa sürüyor. Telefonu kullanmasına izin vereceğiniz aile üyeleri veya arkadaşlarınız dahil olmak üzere, iPhone 5S toplam beş farklı parmak izini kaydedebiliyor.

Telefon, ilk olarak açma tuşuna 6-7 defa parmağınızı basmanızı istiyor. Ardından, farklı açılardan aynı işlemi tekrarlayarak yapılan tarama onaylanıyor.

KAMERA HERKESİ TATMİN EDECEK
iPhone 5 ve 4S'te olduğu gibi, iSight kameranın iPhone 5S'te sunduğu maksimum çözünürlük 8 megapiksel. Daha yüksek piksel ölçüsü olan telefon (1.5µm) daha düşük mercek genişliğine (f/2.2) sahip.

Apple'ın yüzde 33 daha fazla ışık hassasiyeti olduğunu belirttiği iPhone 5S, ön panelindeki FaceTime kameasında da güncellemeyle geldi. 1.2 megapiksellik kamera yine 720p video çekim özelliğine sahip ve BSI (arka aydınlatmalı sensör) bulunduruyor. 1.9µm piksel ile ışığı yakalamak konusunda daha başarılı.

iPhone 5S'in kamerasındaki en büyük özellik ise saniyede 120 kareyle ağır çekim yapabilmesi. Çektiğiniz videolaru YouTube'da paylaşmak, birçok kullanıcı için keyifli olacak.

KAYNAK: NTVMSNBC
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Azerbaycan 'Tarihi bir olay' diyerek duyurdu! Ermenistan kabul etti
Turistik Diyarbakır Ekspresi ilk seferini yaptı!