Akıllı telefonlar için güvenlik ipuçları

Akıllı telefonların hayatımızın bir vazgeçilmezi haline geldiği günümüzde kişisel veri güvenliğinin sağlanması oldukça önemli.

Akıllı telefonlar için güvenlik ipuçları
Akıllı telefonlar için güvenlik ipuçları
GİRİŞ 19.10.2014 16:30 GÜNCELLEME 19.10.2014 17:33

Dünyada yaşanan teknolojik gelişmelere paralel olarak ülkemizde de akıllı telefon kullanımında ciddi oranda artışlar meydana geldi. 2009 yılında 7.1 milyon olan 3G abone sayısı, 2012 4’üncü çeyrek verileri itibariyle 41.8 milyondan fazla kişiye ulaşmış durumda.

RİSKLERE KARŞI TEDBİR ŞART

iCloud’un hacklenmesi sonucunda pek çok ünlünün özel fotoğraflarının ifşa olması, dijital ortamdaki güvenliğimizin ne derece iyi olduğunu sorgulamamıza sebep oldu.

Teknoloji hayatımıza önemli avantajlar sağlamakla beraber, teknolojinin getirmiş olduğu risklere karşı bilinçli tüketici olarak tedbir almak gerekiyor.

Başta kişisel bilgileri, fotoğrafları ve videoları depolamak için kullanılan akıllı telefonların güvenlik seviyesi daima yüksek tutulmalı.

Her gün artan mobil güvenlik tehditlerine karşı derlenen 10 maddede mobil güvenlik ipuçları, mobil güvenlik tehditlerine maruz kalma olasılıklarını azaltmada yardımcı olacak.

1. Telefonunuzda PIN ayarlayın ve şifreleyin.
Telefonunuzun kaybolması veya çalınması durumlarında, telefonunuzun izinsiz kullanımını önlemek için, telefonunuzun ana ekranına Kişisel Kimlik Numarası -şifre/PIN- ayarlaması yapın.
Mümkün oldukça e-posta, bankacılık, kişisel siteler gibi sitelerin her biri için farklı bir şifre kullanın.
Mümkün oldukça e-posta, bankacılık, kişisel siteler gibi sitelerin her biri için farklı bir şifre kullanın.

2. Akıllı telefonunuzun güvenlik ayarlarını değiştirmeyin.
Güvenlik ayarları üzerinde değişiklik yapmamanız tavsiye edilir. Telefonunuzun fabrika ayarlarının ve işletim sisteminin ayarlarının değiştirilmesi (jailbreak, rooting) gibi işlemler, akıllı telefonunuzu siber saldırılara karşı daha duyarlı yaparken, işletmeciniz ve akıllı telefonunuz tarafından sunulan güvenlik özelliklerini zayıflatmaktadır.

3. Akıllı telefonunuzu yedekleyin ve veri güvenliğini sağlayın.
Telefonunuzda saklamış olduğunuz bütün verileri (rehber öğeleri, belgeler, fotoğraflar vb.) yedeklemeniz tavsiye edilir. Söz konusu bu veriler kişisel bilgisayarınızda, harici depolama aygıtlarında veya bulut ortamında saklanabilir.

Böylelikle kayıp, çalıntı durumlarında rahatlıkla telefonunuzdaki verileri geri yüklemek mümkün olabileceği gibi aksi durumda söz konusu veriler kaybedilme, çalınma veya silinme riskleriyle karşı karşıyadır.

4. Yalnızca güvenilir kaynaklardan gelen uygulamaları yükleyin.
Bir uygulamayı indirmeden önce, uygulamanın yasal ve güvenilir olduğundan emin olmak için araştırma yapın. Akıllı telefonlarınıza indireceğiniz uygulamaları, işletim sisteminizin resmi uygulama ortamından edinmeniz önemle tavsiye edilir.

Uygulamanın yasal olduğundan emin olmak için; yorumlara göz atmak, uygulama ortamının meşruiyetini araştırmak ve uygulama sponsorlarının resmi web sitesinde yer alan bağlantılar ile uygulama ortamlarındaki bağlantıları karşılaştırarak tutarlılığı sağlamak gibi yöntemleri deneyebilirsiniz.

Güvenilmeyen kaynaklardan gelen uygulamalar; bilgi çalan, virüs yükleyen ve telefonunuzun içeriğine zarar veren istenmeyen yazılımları içerebilir.

5. Uygulamayı kabul etmeden önce uygulamaların kişisel bilgilerinize erişim yetkisi hakkında daha dikkatli olun.
Uygulamaların, akıllı telefonlarınızda bulunan kişisel bilgilerinize erişme yetkisi konusunda dikkatli olmanız tavsiye edilir. Aksi halde indireceğiniz uygulama ile kişisel bilgileriniz (örneğin konum veriniz) üzerinde işlem yapılmasına izin vermiş olabilirsiniz. Ayrıca yüklemeden önce her uygulama için gizlilik ayarlarını kontrol ettiğinizden emin olun.

6. Akıllı telefonunuza uzaktan erişim ile silmeyi etkinleştiren güvenlik uygulamalarını yükleyin.
Akıllı telefonlarda, uygulama olarak edinilebilecek veya varsayılan olarak yaygın olarak kullanılan önemli bir güvenlik özelliği; telefonun GPS'i kapalı olsa bile, telefonunuzda depolanan tüm verilere uzaktan erişebilmeye ve söz konusu verileri silebilmeye imkân sağlamasıdır. Bu durumda telefonunuzu kaybettiğinizde, telefonunuz sessiz olsa bile bazı uygulamalar yüksek sesli bir alarmı aktif edebilir. Bu uygulamalar aynı zamanda telefonunuzu kaybettiğinizde daha kolay bulabilmenize yardımcı olabilir.

7. Akıllı telefonunuzun yazılım güncellemelerini yapmayı unutmayın.
Otomatik güncellemeleri etkinleştirerek, telefonunuzun işletim sistemini güncel tutmalısınız veya servis sağlayıcınızdan, işletim sistemi sağlayıcınızdan, cihaz üreticisinden ve uygulama sağlayıcınızdan gelen güncellemeleri kabul etmelisiniz. İşletim sisteminizi güncel tutarak, siber tehditlere maruz kalma riskinizi azaltabilirsiniz.

8. Açık Wi-Fi ağlarına bağlanırken dikkatli olun.
Eğer halka açık bir Wi-Fi ağı kullanıyorsanız, telefonunuz siber suçluların kolay hedefi olabilir. Özellikle kişisel veya hassas bilgilerinize erişirken, söz konusu riske maruz kalma ihtimalini azaltmak için; halka açık ağ kullanımını kısıtlamalı ve onun yerine güvenebileceğiniz bir operatöre ait güvenli Wi-Fi veya kablosuz mobil bağlantı kullanmalısınız.

9. Eski telefonunuzu vermeden veya satmadan önce kişisel verilerinizi silin.
Telefonunuzu satmak istemeniz durumunda, akıllı telefonunuzda kişisel verileriniz olabileceğini unutmayın. Gizliliğinizi korumak için, verileri tamamen silin veya telefonunuzu fabrika ayarlarına sıfırlayın. Aksi takdirde akıllı telefonunuzdaki verilere rızanız haricinde erişilebileceği gibi kişisel verilerinizin istenilmeyen kullanımı söz konusu olabilecektir.

Aynı zamanda sıfırlama işleminin; telefonunuzda yer alan uygulamalar, mesajlar, arama geçmişi, müzik, fotoğraf gibi içeriklerin silinmesini de kapsadığını unutmayınız.

10. Çalınan akıllı telefonu bildirin.
Telefonunuzun çalınması veya kaybolması durumunda, hattınızı kapatmak için işletmenize başvurun. Telefonunuzun ülkemizde kullanımını engellemek için durumu BTK’ya bildirebilirsiniz. Konuya ilişkin ayrıntılı bilgiye BTK’dan ulaşabilirsiniz.

 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Yeniden Refah Partisi’nde aklın yolu bir: “Büyükşehirlerde destek Cumhur’a!”
Erdoğan'dan son dakika emekli maaşı açıklaması: Masaya yatıracağız!