FBI'dan Silikon Vadisi'ne şifreleme uyarısı

ABD Federal Soruşturma Bürosu (FBI) Direktörü James Comey Silikon Vadisi’ni telefonlardaki verileri şifreleme konusunda uyardı.

FBI'dan Silikon Vadisi'ne şifreleme uyarısı
FBI'dan Silikon Vadisi'ne şifreleme uyarısı
GİRİŞ 21.10.2014 00:12 GÜNCELLEME 21.10.2014 00:12

Comey, ABD Ulusal Güvenlik Ajansı’nın (NSA) çalışanı Edward Snowden’ın açıklamaları ardından mahremiyet konusunun hükümete karşı “aşırıya kaçtığını” söyledi.

FBI Direktörü James Comey’in son açıklamaları telefonların şifrelenmesi ve Apple ile Google ’ın işletim sistemleri ile ilgili en kapsamlı açıklaması oldu. Düşünce kuruluşu Brookings Enstitüsü’nde yaptığı konuşmada Comey, “Teknoloji şirketleri geri atıp düşünmeli. Mevcut yönelimin değişmesini umut ediyorum. Bunun haricinde yasal ve düzenleyici ayarlamalara da ihtiyacımız var.” dedi.

Comey ayrıca hükümetin iletişimi nasıl keseceği ve izleyeceği konusunda da federal yasalarda değişiklikler yapması konusunda Kongre’ye çağrıda bulundu. Mevcut yasaların teknolojideki ilerlemelere yetişemediğini savunan Comey, bazı iletişim hizmetlerinin eski tarz iletişim için yürürlükte olan bazı yasalarca sınırlanamadığına ve bu yasaların kolluk kuvvetlerine iletişime müdahale konusunda şirketleri zorlayamadığını da belirtti.

Federal kolluk güçleri Apple’ın telefonlarında şifreleme kullanacağını ve bu cihazlarda inceleme yapması için polise yardım etmeyeceğini açıklaması ardından alarma geçmişti. Açıklamadan sonra Google da işletim sisteminin yeni versiyonunun benzer bir şifreleme ile geleceğini duyurmuştu.

Teknoloji şirketleri, Snowden’ın açıklamaları ardından halkın hükümetin yaptığı izlemeye karşı tepki vermesi üzerine güvenlik özelliklerini değiştirmeye başlamıştı. Apple, telefonlarını hükümetin izlemeyeceği yönünde pazarlamaya başlamış ve internet sitesi üzerinden yaptığı açıklamada, “Bu verilerin hükümetin isteklerine göre açılması bizim için teknik olarak mümkün değil” demişti.

FBI ve diğer kulluk güçleri bu değişikliklerin suçluların delilleri gizlemesine yardımcı olacağı ve çocuk istismarı, adam kaçırma ve diğer suçlara karşı yürütülen soruşturmaları engelleyeceği uyarısında bulunuyor. Comey yeni telefonların “kolluk güçleri için kara delik” yaratacağını da sözlerine ekledi.

Mahremiyet savunucuları ise mahremiyeti zayıflatmaya çalışan hükümetin “arka kapılar” açtığını ve bunun polislerin suçları soruşturmasına yardımcı olsa da suçluların suç işleyeceğini de kolaylaştıracağını savunuyor.

Bu açıdan bakıldığında Comey’in açıklamaları iki tarafın birbirlerinden ne kadar uzakta olduğunu da ortaya koyuyor. Comey, arka kapı açtıkları iddialarını yalanlarken mahkemeden izin çıkarmanın ön kapıdan girmek ile benzer olduğunu savunuyor.

Amerikan Sivil Özgürlükler Birliği’nde teknoloji uzmanı olan Christopher Soghoian, FBI direktörünün ister ön kapı ister arka kapı olarak nitelendirsin kolluk güçlerinin verilere erişimi için güvenlik önlemlerini zayıflatmasını bu sistemleri yabancı hükümetlere ve hackerlara karşı zayıflattığını savunuyor. Veri hırsızlığının sürekli yaşandığına dikkat çeken Soghoian, “Yapmamız gereken verilerimizi daha da güvenli hale getirmek” dedi.

Öte yandan Google sözcüsü Comey’in açıklamaları ile ilgili yorum yapmayı reddetti. Google Başkanı Eric Schmidt, “Bu durumu eleştirenlerin asıl bunu istemeleri lazım” dedi.

Apple sözcüsü de yorum isteğimizi kabul etmedi.

WSJ

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
İran'ın misillemesi sonrası Putin'den uyarı geldi: Feci sonuçları olur!
Dubai'deki havalimanı sele teslim oldu! Uçakların zor anları kamerada