Apple-Samsung rekabetinde kim kazandı?

Apple, en büyük rakibi Samsung'u akıllı telefon satışlarında geride bıraktı.

Apple-Samsung rekabetinde kim kazandı?
Apple-Samsung rekabetinde kim kazandı?
GİRİŞ 04.03.2015 07:58 GÜNCELLEME 04.03.2015 08:39

Geçen yılın son çeyreğinde firmanın sattığı akıllı telefon adedi Samsung'tan fazla oldu.

Büyük bir rekabetin yaşandığı akıllı telefon pazarında uzun yıllardır Samsung ve Apple arasında çekişme yaşanıyor. Açıklanan bir rapora göre Apple 2011 yılından bu yana ilk kez adetsel bazda akıllı telefon satışlarında Samsung’u geçti. 

Araştırma şirketi Gartner’in açıkladığı 2014 yılı satışlarını gösteren rapora göre geçen yılın son çeyreğinde Apple 74.82 milyon adet iPhone sattı. Aynı dönemde ise Samsung’un sattığı akıllı telefon sayısı ise 73.032 milyon adette kaldı. 

Geçen yıl Samsung sadece adetsel bazda değil aynı zamanda pazar payı anlamında da ciddi bir düşüş yaşadı. Buna göre 2014 yılının üçüncü çeyreğinde yüzde 29.5 olan pazar payı dördüncü çeyrekte 19.9’a düştü. Aynı dönemlerde ise Apple’ın pazar payı yüzde 17.8’den yüzde 20.4’e çıktı. 

Samsung’un pazar payını kaybetmesindeki tek etken Apple değil. Çin ya da uzakdoğu merkezli Xiaomi ve benzeri markaların uygun fiyatlı üst düzey akıllı telefonları piyasaya sürmeleri de firmayı zor durumda bıraktı. Bu tarz şirketler Samsung’un üst düzey akıllı telefonlarıyla benzer özelliklere sahip modellerini neredeyse yarı fiyatına satıyorlar. 

1.9 milyar telefon satıldı

Yine aynı rapora göre 2014 yılında dünya çapında 1.9 milyar adet telefon satıldı. Bu telefonların 1.244 milyarını ise akıllı telefonlar oluşturuyor. Akıllı telefonların işletim sistemi dağılımına bakıldığında ise yüzde 80’e tekabül eden 1 milyarının Android kullandığı görülüyor. Akıllı telefonların 191 binine karşılık gelen yüzde 15.4’ü ise iOS işletim sistemini kullanıyor. Yüzde 2.8'i Windows Phone, yüzde 0.6’sını ise BlackBerry oluşturuyor.       

Al Jazeera

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Emeklilere promosyon ödemesinde yeni gelişme! Anlaşma imzalandı! SGK 19 bankayı duyurdu
Kötü haberi duyurdular: Fenerbahçe o ligde oynayamaz! İşte sebebi