Milli kripto için dev hamle: En güvenlisi olacak!

ABD, Rusya ve İsrail gibi ülkelerin ürettiği kripto sistemini kullanan Türkiye, kendi kriptosunu oluşturmak için çalışma başlattı.

Milli kripto için dev hamle: En güvenlisi olacak!
Milli kripto için dev hamle: En güvenlisi olacak!
GİRİŞ 11.08.2015 16:20 GÜNCELLEME 11.08.2015 16:21
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

Devletin gizli sırlarını elde etmeye çalışan paralel örgüt gibi kötü niyetli örgütlerin veya başka ülkelerin dinlemesine karşı Türkiye, milli kripto sistemi geliştirmek için düğmeye bastı. ABD, Rusya ve İsrail gibi ülkelerin ürettiği kripto sistemini kullanan Türkiye, kendi kriptosunu oluşturmak için çalışma başlattı.

Dünyanın en güvenlisi olacak

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı bünyesinde oluşturulacak ekiple tamamen alanında uzman kişilerle kurulacak kripto sistemi, dünyanın en yüksek güvenli sistemi olması özelliği taşıyacak. Cep telefonu ile haberleşmenin hareket yeteneği sayesinde birçok avantajı var. Ancak bu kolay iletişim ağı aynı zamanda üçüncü kişilerin de dinlemesine olanak sağlayabiliyor. Bu durum devletin gizli sırlarının konuşulduğu kriptolu telefonların görüşmelerini de kapsayabiliyor.

Öte yandan geçtiğimiz yıllarda paralel örgütün devletin en üst makamlarını dinlediği ve bunları bazı ülkelere servis edilmesinin ortaya çıkması üzerine, ‘milli kripto sistemi’ daha da önem kazandı. Türkiye, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı bünyesinde oluşturulacak ekiple tamamen alanında uzman vatansever kişilerle yeni kriptolu sistem geliştirecek. Oluşturulacak kripto sistemi dünyanın en yüksek güvenlik duvarına sahip sistem olması özelliği taşıyacak. Böylece kötü niyetli dinlemelere karşı alınacak olan önlemler özellikle askeri alanlarda, kamu güvenliğinde, sağlık sektöründe ve özel iletişim konularında daha da önem kazanacak.

KRİPTOLU TELEFON NEDİR?

Kriptolu telefonlar ses dalgalarını alırken ya da gönderirken farklı bir şifre ile frekans gönderir. Diğer kriptolu telefon bu şifreleri algılayıp çözümler ve doğru frekanslar ile dinleyiciye sunar. Bu sayede iletilen ses dalgalarının şifreli halde iletilmesi sağlanır. Kripto telefonlar sinyalleri şifrelemek için farklı algoritmalar kullandıkları için şifreleri çözmek çoğu zaman imkânsızdır. Bu sebeple cep telefonu üzerinden yapılan konuşmaları dinlemeye çalışanlar anlamsız ses dalgaları duyar.

MİLLİ KRİPTODAN PARALEL ÇIKMIŞTI

ABD, Rusya ve İsrail gibi ülkelerin kripto sistemi üreterek diğer ülkelere satması, o ülkelerin gizli sırlarının ele geçirilmesine sebep oluyor. Bu ülkelerin ürettiği kripto sistemini kullanmak istemeyen Türkiye geçtiğimiz yıllarda TÜBİTAK uzmanlarına milli kripto sistemi geliştirmişti. Ancak 17-25 Aralık darbe girişimlerinden sonra sistemin paralel örgüt mensupları tarafından yapılmasının anlaşılması üzerine sistem iptal edilmişti.

KAYNAK: AHMET FATİH ERTURAN - STAR
YORUMLAR 5
  • HUKUKÇU 8 yıl önce Şikayet Et
    Arkadaşlar bu kripto olayı daha önce sanıyorum 2012 yılında Tübitak tarafından geliştirildi ve biz kriptolu telefonu üreten ilk bir kaç ülkeden birisiydik, diye gururlanıyorduk ki bu PARALEL olayı patlak verdi ve bizim kriptolu telefonlarımızın şifresi dış ülkelere servis edildiği ortaya çıktı. Bu sebepten dolayı devlet yeniden kriptolu telefon üretilmesi için adım attı. İnşallah yeniden böyle vatan hainliği yaşanmaz da biz(devlet büyükleri) rahatça kullanırız.
    Cevapla
  • Anlamış Değilim 8 yıl önce Şikayet Et
    Nasıl ülkeyiz yani illa başımıza bişey mi gelmesi lazım bişeyleri yapmak için.Hep başımıza gelcek sonra yapacaz.beklemeyin ne varsa millileştirin. donanımdan yazılıma kadar üzerine düşün milyar dolarlar harcayın gitsin.yollar,tüneller kadar hatta daha çok önemli işler bunlar.
    Cevapla
  • ayşe 8 yıl önce Şikayet Et
    ay hadi bu sefer inşallah.
    Cevapla
  • adm 8 yıl önce Şikayet Et
    inşallah
    Cevapla
  • engin yildiz 8 yıl önce Şikayet Et
    cok geckalinmis durum insallah TEZ zaman da üretilir
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Kötü haberi duyurdular: Fenerbahçe o ligde oynayamaz! İşte sebebi
Saldırıdan sonra Putin'den savaş açıklaması: Meşru hedef sayacağız!