Dikkat! Bütün cep telefonları tehlikede

Son 3 ayda öne çıkan siber saldırılarda arasında yer alan "Piyon Fırtınası"nda son dönemde 10 kat artış gözlendi.

Dikkat! Bütün cep telefonları tehlikede
Dikkat! Bütün cep telefonları tehlikede
GİRİŞ 28.04.2016 14:31 GÜNCELLEME 28.04.2016 17:43

Yayımlanan bir rapora göre; siber güvenlik alanında iç tehditler, siber saldırıların en önemlisi olmaya devam edecek, mobil teknolojilere, POS ve ödeme sistemlerine, alt yapı hizmetlerine saldırılarda ise artış gözlemlenecek. Son 3 ayda öne çıkan siber saldırılarda arasında yer alan "Piyon Fırtınası"nda son dönemde 10 kat  artış gözlendi.

Siber güvenlik konusunda kritik teknolojilerin ülkeye kazandırılmasına  yönelik çalışmalar yürüten Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret AŞ (STM)  Siber Tehdit Durum Raporu hazırladı. Rapor, 2016'da küresel ölçekte siber saldırı trendleri, hedefleri, riskleri ve alınacak önlemleri kapsıyor.

Rapora göre, iç tehditler siber saldırı unsurlarının en önemlisi olmaya devam edecek. Daha önceki raporda üzerinde durulan siber tehditlerin, hem  Türkiye hem de dünya gündemini meşgul etmeye devam ettiği belirtilen çalışmada,  risklerin; mobil sistemler, POS cihazları, işletim sistemleri, kritik altyapılar,  fidye yazılımları ve nesnelerin interneti üzerinde yoğunlaştığı vurgulanıyor.

Siber saldırganlar, küresel siber ekosistem içinde sadece şahısları  değil, kurumları, hatta devletleri hedef alıyor. Türkiye de bu ölçekteki  saldırılara maruz kalan ülkeler arasında bulunuyor. Türkiye'nin en çok maruz  kaldığı siber saldırı çeşitleri, fidye yazılımları, kurumsal aldatmacayla yapılan  oltalama saldırıları, kredi kartı dolandırıcılıkları, DDoS saldırıları ve mobil saldırılar şeklinde sıralanıyor.

PİYON FIRTINASI

Son 3 ayda öne çıkan siber saldırılarda arasında "Piyon Fırtınası" yer  alıyor. Rusya’nın dünyadaki çıkarlarına aykırı hareket eden ülke ve kuruluşları  hedef alan Rus siber korsanlar tarafından düzenlenen bu saldırılarda, STM'nin  tespitlerine göre, son dönemde 10 kat  artış gözlendi. Piyon Fırtınası tarafından  Ocak 2016'dan bu yana yoğun hedef alınan kuruluşlar arasında, kamu kurumları ile  basın yayın organları yer aldı.

Metropollerde toplu taşıma ve alt yapı sistemlerinin de saldırıların  öncelikli hedefi haline geldiği belirtilen raporda, akıllı telefonların  yaygınlaşmasıyla mobil bankacılık uygulamalarının siber tehdit kapsamında yer  almaya devam ettiğine yer verildi.

Bir diğer siber saldırı tehdidini ise "hayat sigortası  dolandırıcılığı" oluşturuyor. Hayat Sigortasısatma bahanesiyle vatandaşları  dolandıran şebekelerin kimlik ve kredi kartı bilgilerine ulaşabilmelerinin  güvenlik riski oluşturduğuna işaret ediliyor.

SİBER FÜZYON MERKEZİ

STM, güvenlik istihbaratının artan önemi karşısında son dönemde siber  güvenlik alanındaki çalışmalarını yoğunlaştırdı. Şirket, bu alanda bir ilke imza  atmaya hazırlanıyor.

Bu kapsamda, Ankara’da dünyada sadece birkaç ülkede bulunan ve yeni  nesil siber güvenlik merkezi olarak nitelenen "Siber Füzyon Merkezi" kurulacak.  Yakında faaliyete geçecek merkezde, artık sadece bilinen siber tehditler değil,  henüz ortaya çıkartılmamış, gelişmiş karmaşık metotlar kullanan yeni tehditler de  saldırıdan önce tespit edilebilecek ve önlem alınabilecek.

Sadece siber güvenlik uzmanlarının değil, büyük veri, veri bilimi,  istatistik, matematik, doğal dil işleme, görüntü ve ses işleme gibi farklı  disiplinlerden uzmanların da görev alacağı merkez ile proaktif bir siber güvenlik  yaklaşımının uygulanmasına imkan sağlanacak.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Uluslararası Adalet Divanı'ından kritik Gazze kararı!
Ajandan, Komedyene... İşte Dünya liderlerinin siyasetten önceki meslekleri!