Milyonlarca Android telefon devre dışı kalabilir

İşletim sistemini kullanan cep telefonları kapanma veya verilerinin silinmesi tehlikesiyle karşı karşıya.

Milyonlarca Android telefon devre dışı kalabilir
Milyonlarca Android telefon devre dışı kalabilir
GİRİŞ 29.09.2012 12:52 GÜNCELLEME 30.09.2012 08:43
Bu Habere 10 Yorum Yapılmış

Google şirketinin Android işletim sisteminde aylar önce keşfedilen ancak şu ana kadar fark edilmeyen bir güvenlik açığı nedeniyle cep telefonlarının kapanma veya verilerinin silinmesi riskiyle karşı karşıya olduğu bildirildi.

Almanya'daki Berlin Teknik Üniversitesi'nde bilgisayar güvenlik araştırmacısı olarak çalışan Ravi Borgaonkar, zararlı bir kod taşıyan internet sitesi veya cep telefonu uygulamalarının bağlantılarının tıklanmasının, Android işletim sistemini kullanan Samsung, HTC, Motorola ve Sony Ericsson elektronik şirketlerinin ürettiği cep telefonlarının hafıza kartının silinmesine yol açan bir saldırıyı başlatacağını duyurdu.

Borgaonkar dün kendi blogunda yazdığı yazıda, görüldüğü kadarıyla sadece Galaxy S III ile diğer Samsung telefonlarını hedef alan başka zararlı bir kodun da cep telefonlarındaki, telefon numaraları, müzik ve fotoğraf dosyaları da dahil olmak üzere kayıtlı verilerin yok olmasına neden olacağını belirtti.

Google'u Haziran ayında uyarması üzerine güvenlik açığını ortadan kaldıran bir uygulamanın derhal üretildiğini kaydeden Borgaonkar, ancak akıllı telefon kullanıcılarının, güvenlik açığı ve nasıl düzeltilebileceği konusunda Google tarafından uyarılmamaları nedeniyle risk altında olduğunu vurguladı.

Zararlı kodun telefonların doğrudan internet tarayıcısını kullanarak telefon araması yapmasına imkan veren işlevlerinden yararlandığını anlatan Borgaonkar, SIM kartı adıyla da bilinen telefonların hafıza kartlarının, bu açığı bilen kötü niyetli kişilerce rahatlıkla silinebileceği uyarısında bulundu.

Borgaonkar, Android işletim sistemindeki açığın kötü niyetli bir kişinin küçük bir tıklamasıyla, SIM kartının daimi olarak silinmesine yol açarak cep telefonu kullanıcısını yeni bir SIM kartı almak zorunda bırakabileceğinin altını çizdi.

Google şirketi konu hakkında yorumda bulunmayı reddetti.

Piyasaya 2008 yılında giriş yapan Android işletim sistemi, şu an akıllı telefon pazarına hakim olmuş durumda.

Araştırma firması International Data Group (IDC) verilerine göre, 2012 yılının ilk 6 ayında Android işletim sistemini kullanan 198 milyon akıllı telefon satışı yapıldı. IDC'ye göre 2011 yılında satılan Android işletim sistemi kullanan telefon sayısı ise 243 milyon oldu.

AA

YORUMLAR 10
  • HalitBinVelit 11 yıl önce Şikayet Et
    androit işletim sistemi olan telefonları almayın?..... ...çünkü sürekli problem yaratıyor? artık gına geldi!!! kullanıcılar androiti doğru dürüst kullanamıyor!!!!!!
    Cevapla
  • Mehmet Yenici 11 yıl önce Şikayet Et
    yenmiş elma almayın!. android telefonlar parasının hakkını veriyorlar. çuvalla para verip israfa gerek yok.
    Cevapla
  • halil soba 11 yıl önce Şikayet Et
    marka-moda-pahalılık hastalığı. dünyada milleti kolay yoldan sömürmek için marka,model,moda,pahalılık gibi şeyleri kullanarak kolayca milletin cebınden parasını almaktalar.durumu iyi olan,parasının ,gelirinin hesabını bılmeyenler için sorun teşkil etmıyorda,evının ekmek parasını,manyakça bu tür cihazları almak için verenlere ınsan acıyor.artık akıllanalım,moda,model,pahalı mal hastalığından kurtulalım.
    Cevapla
  • murat 11 yıl önce Şikayet Et
    elmanın işi.. android karşısındaki yenilgisini ancak böyle durdurabilir. herzxaman diyorum aklı olan iphone çuval dolusu para vermez işyerindeki iphone sahibi arkadaşların hepside gerek oyun oynamak gerekse nete girmek çin bizim anroidleri ödünç istiyorlar ama genede kendi telefonlarını övüyorlar. ne diyeyim enayilik işte.
    Cevapla
  • Bilal Sait 11 yıl önce Şikayet Et
    bilmeden konusmamak gerekir..... 6 ay önce çıkan telefonu 1 haftalık telefonla kıyaslamak dahi galaxy s3ün aslında sınırları zorlayan bir cihaz olduğunu gösteriyor, bunu göremeyenler olsa bile. arkadaşım gezegenin en az sar değeri veren akıllı telefonunu bi araştır. sonra sarjını en stabil kullanan akıllı telefonunu arastır. bluetoothu olup da dosya transferi yapmak için takla atılan tek cihaz ipad ve iphone! ön kamerasını sadece kendi cihazlarıyla iletişim için kullandıran cihaz yine aynıları. hafıza yükseltemediğin, bataryasını değiştirmediğin, dayanıksız kasası... kısaca tüm bu handikaplara rağmen fiyatı astronomik olan gene bunlar... adamlar pisliğe elma resmi koysa atlayacak tipler var ya
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Emeklilere promosyon ödemesinde yeni gelişme! Anlaşma imzalandı! SGK 19 bankayı duyurdu
Menzil Cemaati'nden 'yerel seçim' kararı!