IKBY'de Kürtçe çocuk kanalı

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY), Zaro (Çocuk) TV isimli bir çocuk kanalı açmaya hazırlanıyor. Kürtçe'nin Kurmanci ve Sorani lehçelerinde yayın yapacak Zaro TV, Pelistank TV'den sonra bölgenin ikinci çocuk kanalı olacak.

IKBY'de Kürtçe çocuk kanalı
IKBY'de Kürtçe çocuk kanalı
GİRİŞ 27.08.2013 14:02 GÜNCELLEME 27.08.2013 14:02

Hazırlıklarına hızla devam eden kanal yönetimi, ekim ayında yayına başlamayı hedefliyor. Kanal, Türksat ve Nilsat uyduları üzerinde yayın yapacak. Irak, Türkiye, İran, Suriye ve Arap ülkelerinde izlenebilecek.

Zaro TV'nin Genel Yayın Yönetmeni Halgurt Muhammed Ali, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kanalın IKBY hükümeti tarafından finanse edildiğini belirterek, "Bölgenin ilk resmi çocuk kanalı Zaro TV'dir. Bizden önce Pelistank TV açıldı, fakat bu özel bir kanal" dedi.

Kanalın sadece IKBY'deki çocuklara değil, bütün Kürt çocuklarına hitap edeceğini anlatan Ali, "Görüntüyü iki ses kanalı üzerinden vereceğiz. İzleyici isterse aynı programı Sorani ya da Kurmanci lehçelerinde izleyebilecek. Eğer program canlıysa iki sunucu olacak ve her iki lehçede sunum yapılacak" diye konuştu.

Yayın yaparken çocukların Kürtçe öğrenmelerini hedeflediklerini anlatan Ali, "Bazı programlarımız, dil eğitimi üzerine olacak. Çocukların kendi dillerini öğrenmelerini amaçlıyoruz. Artık Diyarbakır'daki, Duhok'taki ve Kamışlı'daki Kürtlerin birbirini anlamasını istiyoruz" şeklinde konuştu.

Misyonlarını, "çocuklardaki masumiyeti yansıtmak, eşitlik, vatan ve insan sevgisi ruhunu pekiştirmek" olarak açıklayan Ali, "Zaro TV'yi, kendi eviniz gibi görün. O sıcak, güzel bir ev. Bizde olumsuz bir şey olmayacak, arkadaşlık, dostluk ve insanlık olacak" ifadesini kullandı.

Zaro TV'nin kaliteli, özgün, çocukların ilgisini çekecek programlarla yayına başlaması için Türkiye, İran ve Avrupa ülkelerinden ajans ve sanatçılarla çalıştıklarını anlatan Ali, bölgede sektörün yeni gelişmekte olduğuna işaret ederek şunları söyledi:

"Karikatür ve animasyon sanatçıları çok az. Kürdistan'da gerçekten bu konuda ciddi bir tecrübe yok. Televizyonlarımızda gün içerisinde birkaç saatlik çocuk yayınları var. Fakat bunlar profesyonel değil. Bu konuda herkesin desteğine açığız. Özellikle Türkiye'deki TRT Çocuk ve Yumurcak TV'nin tecrübelerinden faydalanmak istiyoruz. "

Zaro TV'nin reklam almayacağını da kaydeden Ali, "Reklam yayınımız olmayacak. Kanalımız zarar etse de çocukları eğittiği için kazançlı olacak" şeklinde konuştu.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Ankara’daki Aleviler Turgut Altınok’u destekleme kararı aldı!
Yeniden Refah Partisi’nin arkasındaki güç kim! İstanbul’da oyun oynuyorlar…