Kenan Işık'tan Osmanlıca sitemi: Keşke...

Osmanlıca'nın ders olarak okutulması tartışmaları, Kenan Işık'ın aylar önce Osmanlıcanın unutturulmasına ilişkin sitemini akla getirdi.

GİRİŞ 11.12.2014 12:49 GÜNCELLEME 11.12.2014 14:54
Bu Habere 18 Yorum Yapılmış

Osmanlıcanın zorunlu ders olarak liselerde okutulması Milli Eğitim Şurası'nda gündeme gelince, yeni bir tartışma da başladı. Kimisi "ne işimize yarayacak" derken kimisi de Osmanlıca eserler okunmadan geçmişe ait sağlıklı bilgiler edinilemeyeğini savunarak öneriye destek verdi.

AYLAR ÖNCE YARIŞMADA SİTEM ETMİŞTİ

Bu tartışmalarla birlikte, geçirdiği rahatsızlık nedeniyle aylardır ekrandan uzak kalan Kenan Işık'ın, yarışma programı Kim Milyoner Olmak İster'de, Osmanlıcanın unutturulmasına ilişkin sitemi bir kez daha hatırlandı.

KEŞKE OSMANLICAYA BU KADAR GADDARCA DAVRANILMASAYDI

Işık, Kim Milyoner Olmak İster isimli yarışmada çıkan bir soru üzerine "Keşke Osmanlıcaya bu kadar gaddarca davranılmasaydı" ifadesini kullanmıştı.

OSMANLICANIN KELİME DAĞARCIĞI ZENGİNDİ

Günümüzde bir sözcükle birden fazla durumun açıklandığını, ancak bunun dilde yavanlaşmaya sebep olduğunu belirten Kenan Işık, Osmanlı Türkçesi'nde zengin kelime dağarcığının olduğunu, aslında aynı anlama gelen her sözcükte ince farklılıklar olduğuna dikkat çekmişti.

YORUMLAR 18
  • osmanlı 9 yıl önce Şikayet Et
    dil getirmek değil bir gecede tüm halkı cahil yaptılar kurandan uzaklaştırdılar.
    Cevapla
  • serdar hoca 9 yıl önce Şikayet Et
    bilmem ki gözlerime nasıl bir büyü yaptı felek gözümü kan içinde bırakıp, aşkımı artırdı felek arslanlar pençemin korkusundan tir tir titrerken beni bir gözleri ahuya esir etti felek. orjinalini de yazayım bi bütünlük olsun entryde. merdüm-i dîdeme bilmem ne füsûn etti felek. giryemi kıldı füzûn, eşkimi hûn etti felek. şirler pençe-i kahrımda olurken lerzân. beni bir gözleri âhûya zebûn etti felek.
    Cevapla
  • #osmanlıcaaslındazengintürkçedirhemdeeskimeyen 9 yıl önce Şikayet Et
    kenan ışık rahatsız olmasaydı yavuz bingöle yaptıkları gibi tefe koyarlardı adamı,hakikaten çağdışı kalmış bir zihniyet şu chp ve onun gibi düşünenler,batılı oryantalistler din, osmanlıca, kültür vs. gibi bizi yakından ilgilendiren konularda bize zorluk çıkarmışlardır ama bilerek, chp zihniyeti ondan bile bihaber...
    Cevapla
  • İBRAHİM 9 yıl önce Şikayet Et
    Ne kadar doğru söyledikleri.. Ayağına kıymık battığında üzülüyosun. Annenin ölmesine de Üzüntülüyüm diyosun ikisi aynı şey değil, aynı duygular hiç değil ama dilimizi kısırlaştırdıkları için ikisini de aynı kelime ile ifade etmek zorunda kalıyoruz.. .. Hey gidi Osmanlıca kesmisler budamışlar seni biz de şimdi Türkçe konuştuğumuzu edebiyat yaptığımızı zannediyoruz....
    Cevapla
  • evet iyileşti zannettik 9 yıl önce Şikayet Et
    yanıltıcı
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Uzmanından bomba iddia! Türkiye petrol üretiminde Orta Doğu ülkelerine ortak olacak
MHP'den Yeniden Refah açıklaması! Dikkat çeken Milli Görüş çıkışı