TRT'den 'Sansür' açıklaması

TRT, herhangi bir siyasi partiye veya reklamlarına sansür uygulamasının söz konusu olmadığını bildirdi.

TRT'den 'Sansür' açıklaması
TRT'den 'Sansür' açıklaması
GİRİŞ 11.04.2015 20:02 GÜNCELLEME 11.04.2015 20:14
Bu Habere 57 Yorum Yapılmış

Türkiye Radyo ve Televizyon Kurumu'ndan (TRT) yapılan yazılı açıklamada, bazı basın ve yayın organlarında, "bir siyasi partinin reklamına TRT'nin sansür uyguladığı" biçiminde, eksik ve yanlış haberler verildiği, bunun üzerine kamuoyunu doğru bilgilendirmek amacıyla açıklama lüzumu ortaya çıktığı belirtildi. 

TRT'nin 2954 sayılı yasa ile kendisine verilen görevleri, yayıncılığın temel ilkesi olan kamusal sorumluluk anlayışına kamu yayıncısı olmanın mesuliyetini de ekleyerek yerine getirdiği ifade edilen açıklamada, kurumun bu sorumluluk anlayışı çerçevesinde 2954 sayılı yasanın 5 ve 6112 sayılı yasanın 8. maddesindeki yayın hizmeti ilkelerine titizlikle uyarak yayınlarını sürdürdüğü dile getirildi.

Seçim dönemlerinde YSK tarafından belirlenen yayın ilkelerine de özenle riayet edildiğine işaret edilen açıklamaya şöyle devam edildi:

11.04.2015 tarihinde bazı basın ve yayın organlarında, “bir siyasi partinin reklamına TRT'nin sansür uyguladığı”  biçiminde verilen eksik ve yanlış haberler üzerine ve kamuoyunu doğru bilgilendirmek amacıyla açıklama lüzumu ortaya çıkmıştır.

Türkiye Radyo ve Televizyon Kurumu, 2954 sayılı yasa ile kendisine verilen görevleri; yayıncılığın temel ilkesi olan kamusal sorumluluk anlayışına, Kamu Yayıncısı olmanın mesuliyetini de ekleyerek yerine getirmektedir. TRT, bu sorumluluk anlayışı çerçevesinde, 2954 sayılı yasanın 5 ve 6112 sayılı yasanın 8. maddesindeki yayın hizmeti ilkelerine titizlikle uyarak yayınlarını sürdürmektedir. Ayrıca seçim dönemlerinde Yüksek Seçim Kurulu tarafından belirlenen yayın ilkelerine de özenle riayet edilmektedir.

Türkiye Radyo ve Televizyon Kurumu'nun herhangi bir siyasi partiye veya reklamlarına sansür uygulaması söz konusu değildir. Nitekim Cumhuriyet Halk Partisi'nin 'Milletçe Alkışlıyoruz' başlıklı ve trafo, kedi vb görüntülerin kullanıldığı bazı reklam filmleri, Nisan ayı ilk haftasından itibaren kanallarımızda yayınlanmaktadır. Ancak 10 Nisan 2015 tarihinde, kurumumuza gönderilen 45 ve 59 saniyelik 2 reklam filmi, YSK 'nın siyasi reklamlarla ilgili olarak aldığı  291 sayılı kararında atıf yapılan mevzuat  hükümlerine aykırı bulunmuş ve gerekçeleri belirtilerek YAYINLANMAZ raporu verilmiştir. Geçmiş seçim dönemlerinde de, İktidar partisi de dahil bazı siyasi reklamların; Yayın Denetleme Kurulu tarafından ilgili mevzuat hükümlerine aykırılık gerekçesiyle YAYINLANMAZ olarak raporlandırıldığı ve bu şekilde raporlanan siyasi reklamların yayınlanmadığı bilinmelidir.

Söz konusu reklam filminin yayınlanmama gerekçesi; YSK'nın 291 sayılı kararı ve bu kararda uyulması gerektiğine hükmedilen 6112 sayılı yasanın 8. madde 1. fıkra (ç) bendi “ …. kişi ya da kuruluşları eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü, aşağılayıcı veya iftira niteliğinde ifadeler içeremez.”  ve aynı fıkranın (i)  bendi “Suçlu olduğu yargı kararı ile kesinleşmedikçe hiç kimse suçlu ilân edilemez veya suçluymuş gibi gösterilemez; yargıya intikal eden konularda yargılama süresince, haber niteliği dışında yargılama sürecini ve tarafsızlığını etkiler nitelikte olamaz” ile Ticari Reklam ve İlanlara İlişkin İlkeler ve Uygulama Esaslarına Dair Yönetmeliğin 5.Madde (d) fıkrası “Dil, ırk, renk, cinsiyet, siyasî düşünce, felsefî inanç, din, mezhep ve benzeri özelliklere yönelik kötüleme, istismar, önyargı veya ayrımcılık içeremez.”  ve aynı yönetmeliğin 10.maddesinde belirtilen “Reklamlar; hiçbir kişi, kurum veya kuruluşu, ticari ya da mesleki faaliyeti, malı ya da hizmeti, reklamı veya markayı aşağılayamaz, açıkça alay konusu edemez ve benzeri bir biçimde kötüleyemez”' hükümlerine aykırılıktır.

Açıkoturum, yorum, tartışma vb. programlarda ,yasalarda belirlenen sınırların korunması kaydıyla siyasi partiler birbiri hakkında eleştirilerde bulunabilirler. Ancak reklamlar için bu durum farklıdır ve reklam yayınlarının temel kurallarından biri, diğer ürün ve hizmetleri (siyasi reklamlar için, diğer siyasi partileri) kötüleme yasağıdır. Raporun gerekçesi dikkatli okunduğunda ilgili reklam filminde yer alan ifadelerin seçimlere katılan bir siyasi partiyi hedef aldığı açıkça görülmektedir.

Bu itibarla bazı gazete ve yayın organlarında söz konusu Denetleme Kurulu raporundan bir kaç cümle alıntı yapılarak,  "TRT, Cumhuriyet Halk Partisi'nin reklam filmine sansür uyguladı" biçiminde verilen haberler gerçeği yansıtmamaktadır. Bir kamu yayıncısı olan TRT siyasi parti ayrımı yapmaksızın bu tür reklamlarda aynı hassasiyeti gözetmeye devam edecektir.


Kamuoyuna ve ilgili kuruluşlara saygıyla duyurulur.

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 57
  • by doğru 8 yıl önce Şikayet Et
    nerede eski trt
    Cevapla
  • mustafa 8 yıl önce Şikayet Et
    Bence trt bir kanal kurmali ve sadece partilerin miting, basin toplantidi, meclis toplantilarini ayrim gostermek sizin yayinlamali yoksa boyle dedikodular cikacaktir
    Cevapla
  • by uzun 8 yıl önce Şikayet Et
    Bu tehlikeli alkış,gezi dönemi tencere tava ile aynı.Alkış bana,tüm seçmenlere küfür gibi bir şey.oyuna gelmeyelim.Kınama hakkınızı kullanın.Bizlerde alkış karşısında kollarımızı (sporcular gibi) bağlayıp kınama hakkımızı kullanalım.Bu hükümeti, oyumuzu kullanarak bizler seçtik.Allahın izniyle yine seçeceğiz.
    Cevapla
  • Ahmet 8 yıl önce Şikayet Et
    Eğer CHP iktidar olsaydı (ALLAH korusun inşallah hiçbir zaman görmeyiz) değil TRT de Akpartinin reklamımı yapmak haberlerde dahi ismi okunmazdı. Alnı secdeye gitmeyenlere oy vermem. Ahirette Hesabı sorulur.
    Cevapla
  • adsafew 8 yıl önce Şikayet Et
    alnının secdeye gıtmedıgını kesın olarak bılıyormusun, husnu zan nerde kaldı, akp adaylarının hepsı namaz kılıyormu bızzat gordunmu, ahırette iken acıkca ıslenen gunah karsısında aldıgın tavırın hesabı da sorulacak
    Cevapla
  • sıkıysa talimatlara uymasın 8 yıl önce Şikayet Et
    Tübitak başkanı gibi, tib başkanı gibi, ösym başkanı gibi, thy başkanı gibi kendisini sorguda bulmak istiyorsa buyursun objektif olsun
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
"Para kulelerinde oklar Ekrem İmamoğlu'nu gösteriyor!"
CHP yandaşının ‘anket’ yalanı elinde patladı! Anket şirketinden Saymaz’a cevap gecikmedi!