Talabani’nin hayatı TRT Kurdi’de belgesel oldu

Celal Talabani’nin hayatı belgesel oldu. Belgesel 30 Mayıs Cumartesi gecesi, saat: 22:30’da TRT Kurdi ekranlarında yayınlanacak.

Talabani’nin hayatı TRT Kurdi’de belgesel oldu
Talabani’nin hayatı TRT Kurdi’de belgesel oldu
GİRİŞ 29.05.2015 17:15 GÜNCELLEME 29.05.2015 17:15
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

TRT Kurdi’de yayınlanan Şopger (Takipçi) programı, Celal Talabani’nin Kandil’de elinde silahla peşmergelik döneminden Bağdat’ta Irak’ın ilk seçilen Cumhurbaşkanı olma sürecine kadar geçen hayatını belgesel yaptı.

“BİR KÜRT LİDER BİR TÜRK CUMHURBAŞKANIYLA BULUŞUYOR; BU TARİHİ BİR AN”

Eski Cumhurbaşkanlarımızdan Turgut Özal zamanında, Türkiye ile yakın ilişkiler içerisine giren Celal Talabani, Turgut Özal ile ilk buluşması esnasındaki heyecanını şöyle anlatmış: “Bunu siz anlayamazsınız. Bu çok tarihî bir an. Bir Iraklı Kürt liderinin, Türkiye Cumhurbaşkanı tarafından kabul edilecek olması nedir, siz bunu anlayamazsınız. Bu ne Mao'ya benzer, ne Nasır'a benzer, ne Rafsancani'ye benzer, ne Kral Hüseyin'e benzer. Türk Cumhurbaşkanı bu, ben de Kürt'üm.”

“CHP ENTERNASYONAL DEĞİL TEK TİPÇİ”

Sosyalist Enternasyonalin Başkanlığı’na seçildiği dönemde, Türkiye’den üye olan CHP’nin üyelikten atılması gerektiğini savunan Celal Talabani, CHP’nin enternasyonal bir parti olmadığını, tek tipçiliği savunduğunu, bu yüzden üyelikten atılması gerektiğini vurgulamış, diğer üyelerin de bu konuda hem fikir olduğunu beyan etmişti.

Ortadoğu ve Kürt siyasi tarihinde önemli bir siyasi aktör olan Celal Talabani gerek Cumhurbaşkanlığı dönemi gerekse de öncesinde Türkiye ve diğer Ortadoğu ülkeleri ile her zaman iyi ilişkiler içerisinde oldu. 

ÖZAL ZAMANINDA ARABULUCUYDU!

Talabani Kürtler ile ilgili bütün barış müzakerelerinde ya arabulucu ya da direk taraf olarak yer aldı. Arabulucu görevlerinden biri de 1993 PKK’nin ateşkes ilan etmesi sırasında gerçekleşti. Dönemin Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın isteği üzerine gerçekleşen bu arabuluculuk görevinde neler yaşandığı da Talabani belgeselinde anlatılıyor.

CELAL TALABANİ KİMDİR?

Erbil’e bağlı Koyê ilçesinde 13 yaşında siyasetle tanışan Talabani, Bağdat Hukuk fakültesini birincilikle bitirdikten sonra siyasette aktif rol alır. Üniversite yılların da PDK’ye bağlı Kürdistan Öğrenciler Birliğini kurarak genel sekreterliğini yürütür.

1958 yıllında PDK lideri Mustafa Barzani’nin Sovyetler Birliği’nden Irak’a dönmesiyle Barzani’nin yanında yer alır. 1961 Eylül devriminde elinde silahla PDK saflarında Peşmerge olarak Irak yönetimine karşı verdiği mücadele ona Kürt Siyasi Hareketi içerisinde büyük bir şöhret getirir.

Ortadoğu’nun en zor dönemlerinde, Irak’ta mezhep ve etnik çatışmaların sürdüğü günlerde Irak’ın ilk seçilmiş Cumhurbaşkanı ünvanıyla görev alan Celal Talabani İran, Amerika, AB Ülkeleri, Türkiye ve diğer Ortadoğu ülkeleri iyi ilişkiler geliştirdi. 24 Temmuz 2014 yılında hastalığı nedeniyle Cumhurbaşkanlığı görevi sona erdi.

Şopger (Takipçi) programın Yapımcı ve Sunucusu Fetullah Kaya, belgesel çekimleri kapsamında geniş bir çalışma yaptıklarını söyleyerek, “Doğduğu evden, köyünden, ilkokuluna,  ilkokuldaki karne ve ilkokul resimlerine kadar ulaştık ve geniş bir araştırma yaptık. Abisi, çocukluk arkadaşı ve kuzeni, silah arkadaşları, YNK kurucuları ve yakın arkadaşlarına kadar herkesle görüşerek bu belgeseli hazırladık” dedi.

Celal Talabani’nin hayatında Kürt siyasi hareketinin serüvenini gördüklerini belirten Kaya, “Mam Celal’ın hayatı yakın dönem Kürt siyasi hareketinin ta kendisidir. Talabani’nın hayatında Irak Kürtlerin siyasi ve silahlı mücadelesi, yenilgilerini, zaferlerini ve iktidarlarını görebiliyoruz” diye konuştu.

MAM CELAL BELGESELİ

Yayın Kanalı: TRT Kurdi

Yayın Günü: 30 Mayıs Cumartesi

Yayın Saati: 22:30

YORUMLAR 4
  • osman öztürk 8 yıl önce Şikayet Et
    Recep Tayyip Erdoğanlı Devlet-i Aliyye-i Osmâniyye Aşkına. Barzani,li Kürdistan,da bizim Mursili Mısırda bizim inşallah, İmparatorluk doğuyor komple Orta Doğu ve Afrika bizim!
    Cevapla
  • osman öztürk 8 yıl önce Şikayet Et
    Recep Tayyip Erdoğanlı Devlet-i Aliyye-i Osmâniyye Aşkına. Barzani,li Kürdistan,da bizim Mursili Mısırda bizim inşallah, İmparatorluk doğuyor komple Orta Doğu ve Afrika bizim!
    Cevapla
  • Sivaslı 8 yıl önce Şikayet Et
    Pkk ya destek verdiler.
    Cevapla
  • Doğrucu Davut 8 yıl önce Şikayet Et
    Karar ver AKP... HDP iyi mi , kötü mü?
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Türkiye'den tarihi İncirlik hamlesi! Stratejik adım! Kürecik iddialarına yanıt
Gelirini beyan etmeyenler için ‘pişmanlık’ imkanı