Sahabe üzerinden çirkin cunüp tartışması

Kanal 7'de Ömer Döngeloğlu'nun programındaki altyazı bazı medya kuruluşlarının eksik bilgi ve haberleri sahabeye saygısızlık boyutuna vardı.

GİRİŞ 11.09.2015 14:33 GÜNCELLEME 12.09.2015 08:56
Bu Habere 44 Yorum Yapılmış

Hz Peygamberin ashabından ve Uhud’da şehit olan Hanzala, Kanal 7’de  bir televizyon programında geçen altyazı nedeniyle gündeme geldi ve kamuoyunun yeterli olmayan bilgisi ve bilgilendirilmesi nedeniyle, tartışmalar ve sosyal medyadaki paylaşımlar; Hz Peygamberin “Ashâbım yıldızlar gibidir. Hangisine tâbi olsanız hidayete erersiniz” hadisiyle yücelttiği sahabeye saygısızlık sınırına kadar dayandı.

Şehitleri konu alan programda Hz Hanzala ve nasıl şehit olduğu anlatılıyordu. Kanal 7’nin KJ’sinde 'cunüp iken vurulan asker şehit olur mu' altyazısı üzerine bazı medya kuruluşları eksik bilgi ve “araştırmasız” gazetecilik refleksi ile olayın üzerine atladı.

Haber, soruşturma yapılmadan, bilgi sahibi olunmadan servis edilince “kopyala yapıştır” haberciliğinin yankıları T24'ten odatv'ye; ensonhaber’den, Milliyet'e, Vatan'dan Hürriyet’e kadar virüs gibi yayıldı.

Peki, Kanal 7’de programı yapan Ömer Döngeloğlu’nun anlattığı ve medyada neredeyse “saygısızlık yapma” derecesine gelen Sahabe Hanzala kimdi? Anlatılan olay neydi?

Gasîl-ül-Melâike olarak anılan Hz Hanzala kimdi?

Hanzala; Hz Peygamber döneminde, onun genç sahabelerinden biriydi. Müslümanların, Mekke'nin Kureyşli gayrimüslimleriyle yaptığı ilk savaş olan miladi 624 yılında gerçekleşen Bedir Muharebesi’nde savaşanların ön saflarındaydı. O dönemde henüz bekardı. Bedir Savaşı’ndan bir süre sonra Abdullah bin Übey’in kızı Cemîle ile nikâhlandı. Hanzala nikahkandığı günün ertesinde yani gerdek gecesinin sabahında Uhud’da Kureyş’in gayrimüslümleri ile savaşacaktı. Nikahlandığı günü gecesinde Uhud savaşı öncesi Hz Peygamber’den hanımının yanında kalmak için müsaade istedi. Gecenin sabahında Uhud Muhaberesi’ne yetişmek için telaştan gusül abdesti almayı unutmuştu.  

Eşi Cemîle, Hz Hanzala’yı uğurlarken o esnada orada bulunan kavminden dört kişiyi çağırdı ve “Hanzala ile evlendiklerini” söyleyip, onları şâhid tuttu.

Kavmindeki şâhid tuttuğu insanlar buna ne gerek olduğunu sorduklarında Hanzala’nın eşi Cemile “Rüyamda semanın açıldığını ve Hanzala içeri girdikten sonra kapandığını gördüm” dedi.  

Hanzala, Uhud savaşı öncesinde Hz Peygamber harp için safları düzeltirken onlara yetişti ve aralarında yerini aldı.

Uhud muhaberesi çetin geçiyordu, Hanzala cansiperane müşriklerin üzerine atılmış şehitlik mertebesine erişebilmek için durmadan savaştı. Bozguna uğrayan müşrikler dağılıp kaçmaya başladıklarında onların peşine düşen Hz. Hanzala, o dönemde müşriklerin arasında olan ve sonradan Kabe’nin fethinden önce İslam’ı kabul eden Ebû Süfyân’ın önünü kesti.

Uhud’da üzerine hücûm etti. Ebû Süfyân yere düştü. Korkudan ne yapacağını şaşıran Ebû Süfyân kaçan Kureyşli’lere seslendi. “- Ey Kureyş, ben Ebu Sufyân’ım! Hanzala beni öldürecek, yetişin” diye bağırmaya başladı. Savaş meydanında müşrikler kaçarken içlerinden biri Ebu Süfyan’ın çağrısını duydu. Şeddâd bin Esved, Hz. Hanzala’ya arkadan yaklaşıp iki mızrak darbesiyle şehit etti.

Sahabeden Ebû Useyd Sa’îd o gün yaşananları şöyle anlatıyordu “Gidip Hanzala’ya baktım. Başından yağmur suyu akıyordu. Döndüm, bunu Resûlullah’a haber verdim. Peygamberimiz hanımına haber gönderip bunun sebebini sordu. Cemile geldiğinde ağlıyordu. Hz Peygamber neden ağladığını sordu. O da Hanzala'nın Uhud’a çıktığı zaman cünüb olduğunu söyledi.

Hz Peygamber bir süre gökyüzüne baktı ve şöyle dedi: “Ben Hanzala’yı meleklerin gökle yer arasında, gümüş bir tepsi içinde, yağmur suyu ile yıkadıklarını gördüm. Allah katında şehittir Hanzala!

Bu yaşananlardan sonra Hanzala’nın adı “Gasîl-ül-Melâike” yani “Melekler tarafından yıkanmış kimse” olarak anılmaya başlandı. Sonrasında Hz Hanzala’nın mensup olduğu Evs Kabilesinden olanlar “Melekler tarafından yıkanan Hanzala bizdendir” diyerek övündüler.

Uhud savaşında şehit olan Hz. Hanzala’nın Abdullah isminde bir oğulları oldu. Adını Abdullah bin Hanzala koydular ve oğlu da Yezîd zamanında şehîd edildi.

Eksik hassasiyet ve niyet okuyuculuğu inanan kesimi incitti

Haberlerinde niyet okuyuculuğuna soyunan ve yarım yamalak izledikleri görüntüler ile ayrıntılarına vakıf olmadıkları konularda kalem oynatan ve sosyal medyadan aldıkları bilgileri sorgulamadan kabul eden medya kuruluşları; tepki çekti.

Medya ve sosyal ağlardaki tartışmalarda Sahabe Hanzala'ya saygısızlık boyutuna vardırılan haber ve mesajlar inanan kesimi incitti.

Ömer Döngeloğlu'da sosyal medya hesabından  "Ahirette hesaplaşırız" diyerek sitem etti.

KAYNAK: HABER7