"İzdivaç programları" RTÜK'te masaya yatırıldı

RTÜK Başkanı İlhan Yerlikaya, "İzleyicilerin şikayetlerinin büyük çoğunluğunu izdivaç programları oluşturdu." dedi.

"İzdivaç programları" RTÜK'te masaya yatırıldı
"İzdivaç programları" RTÜK'te masaya yatırıldı
GİRİŞ 17.02.2016 17:34 GÜNCELLEME 17.02.2016 17:34
Bu Habere 12 Yorum Yapılmış

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı İlhan Yerlikaya, son bir ayda Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezine ulaşan 76 şikayetten 27'sinin, Başbakanlık İletişim Merkezine yapılan 170 şikayetten ise 140'ının "izdivaç programları" ile ilgili olduğunu, toplumun her kesiminde bu yayınlar ile ilgili şikayet ve memnuniyetsizlik bulunduğunu belirterek "Bunlara kulak asılması" çağrısı yaptı.

"İzdivaç programları"nın yapımcıları ve bunların yayınlandığı televizyon kanallarının yetkilileri ile RTÜK binasında bir araya gelen Yerlikaya, reyting kaygısının yayıncılar açısından önemine işaret etti.

RTÜK olarak reyting kaygısının yanında toplumsal sorumluluk da istediklerini dile getiren Yerlikaya, "Bu iki hususu dengede tutmak gerekir. Hani ulusal bağlamda nasıl diyoruz, 'kamu güvenliği ile demokrasinin dengelenmesi lazım, dengesi bozulursa ayar bozulur' diye, yayıncılıkta da bu önemli diye düşünüyoruz" dedi.

Yayınların sadece reyting kaygısıyla yapılmaması ve "Her şey mübahtır" anlayışından uzak durulması gerektiğini bildiren Yerlikaya, reytingi yüksek her yayın ve programın olumlu anlamda düşünülmemesinin önemini vurguladı.

Yerlikaya, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Burada şunu belirtmek istiyorum, televizyon ekranı beyazdır. Dolayısıyla bu ekranı lekelemeyelim çünkü gerçekten demokrasinin temel unsurlarından birisidir yayıncılık. Topluma çok katkısı olan bir kurumdur, demokrasiye çok katkısı olan bir kurumdur, dolayısıyla yayıncılığın sorumluluğu da fazladır. Bunu da gözlerden uzak tutmamak lazım. Burada sorumluluk bilinci derken bazen şöyle şeylerle de karşılaşılıyor, bir programla ilgili 'çok eleştiri alıyor' dediğimizde, yayıncı arkadaş da diyor ki, 'bizim program çok izleniyor da ondan. İzlenmeyen programla ilgili bize fazla şikayet gelmez.' Bu arada şu da vardır, çok izleniyorsanız çok şikayet alıyorsanız, sorumluluğunuz da çoktur."

Normal ve idealin, hem çok reyting hem de en az şikayet olması gerektiğini belirten Yerlikaya, yayıncılardan buna özen göstermesini istedi.

Bunu başarmanın kolay olmadığına işaret eden Yerlikaya, istişare toplantılarını şikayetin en aza indirilmesi amacıyla düzenlediklerini söyledi.

Evlilik programları ile ilgili bir yılda 10 bin 691 vatandaş bildirimi aldıklarını ifade eden Yerlikaya, bunların çoğunun şikayet şeklinde olduğunu belirtti.

Yerlikaya, en fazla şikayetin ise evlilik çağındaki kadınlardan geldiğini dile getirerek, "Bu da çok önemli bir gösterge diye düşünüyorum. Bu işle çok fazla ilgilenen kimseler çok şikayet ediyor, buradaki sıkıntıyı gördüğü için" dedi.

"Bildiğimi yaparım, bildiğimi satarım olmaz"

Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi (CİMER) ve Başbakanlık İletişim Merkezi (BİMER) aracılığıyla da evlilik programlarına ilişkin şikayetler ulaştığını aktaran Yerlikaya, şunları kaydetti:

"CİMER'den son bir ay içerisinde gelen 76 şikayetten 27'si evlilik programlarıyla ilgili. BİMER'den gelen 170 şikayetten 140'ı bu konuyla ilgili. Dolayısıyla toplumun her kesiminden A'dan Z'ye gelen şikayet ve memnuniyetsizlik var. Bu arada şunu da belirtelim. Sizler de bir hizmet üretiyorsunuz. Karşıdaki hedef kitle de bir anlamda müşteriniz. Müşteriden gelen memnuniyeti veya şikayeti de değerlendirmek zorundayız. Yani RTÜK olarak bunu söylemiyoruz. Hedef kitleniz ve bir anlamda müşterinizden gelen şikayetler bunlar. Kulak asmanız lazım. Kulak asmadan 'ben bildiğimi yaparım, bildiğimi satarım' olmaz."

Ailenin, toplumun temel direği olduğunu ifade eden Yerlikaya, "Böyle kutsal bir kurumun dejenere edilmemesi lazım. Bilakis bunun desteklenmesi, 'bu kurumla ilgili ne yapılabilir', bunun konuşulması lazım" şeklinde konuştu.

RTÜK uzmanlarının hazırladığı görüntüler izlendi

RTÜK üyeleri ve uzmanlarının da bulunduğu toplantıya, 6 özel televizyon kanalında yayınlanan izdivaç programlarının yapımcıları ile bu kanalların yöneticileri katıldı. Yerlikaya'nın konuşmasının ardından toplantı basına kapalı devam etti.

RTÜK yetkililerinden alınan bilgiye göre basına kapalı bölümde kurul uzmanlarının "izdivaç programları"ndan derlediği görüntüler eşliğinde sunum yapıldı.

"Evlilik programlarında kullanılan genel ahlaka aykırı ifadeler" ile "Özel hayatın gizliliğine yönelik ihlaller" ve "İnsan onuruna aykırı bölümler"in aktarıldığı sunumda "Evliliğin maddiyata indirgendiği, adayların dış görünüşleri ile yargılandığı" belirtildi.

Bazı televizyon kanallarının yöneticileri ise toplantıda evlilik programlarının olumsuzluklarını da görme imkanı bulduklarını dile getirdi.

RTÜK Başkanı Yerlikaya da "Kanalların evlilik programlarında düzenlemeye gitmemesi halinde RTÜK'ün yasal düzenlemeye gidebileceğini" ifade etti.

YORUMLAR 12
  • doğan 8 yıl önce Şikayet Et
    toplumun evliliğe bakış açısını değiştiriyor bu programlar.üç beş tane sunucu para kazanıp sükse yapacak diye yayınlanıyor.boş işler... kaç kişi evlendirmiş bu sunucular şimdiye kadar. eğer illaki evlendirme işi olacaksa devlet eliyle olacak.75 milyonun önünde şov yaparak değil.
    Cevapla
  • misafir 8 yıl önce Şikayet Et
    kaldırın şunları artık ne hale geldik yazık
    Cevapla
  • kalender kürt 8 yıl önce Şikayet Et
    yıllar oldu daha yeni masaya yatırdınızz yıllarcada teşhisi koyana kadarr fitne yaymaya devam
    Cevapla
  • Esma arslan 8 yıl önce Şikayet Et
    Türk milleti olarak beynimiz bu tür programlara biraz yumşak. Gayri resmi izdivaç programı diye isim verilse daha mantıklı olur.
    Cevapla
  • Umit 8 yıl önce Şikayet Et
    Zaten kardesim ora cikan insanlarin cogu reyting kapmasi icin kunulan insanlardir. Arada birde reklami sokup kanal dunyanin parasini aliyor. Bence kapansin bu programlar neden derseniz coluk cocuklari guzel ornek olmayan bir programlardir. Birde ora hergun cikan adaylarin hicbiri calismiyotmu???6 ay boyunca nerden gelior bu adamlarin parasi????
    Cevapla
  • ucrun 8 yıl önce Şikayet Et
    evet kardeş, 7-8 yıl evvel gördüğüm adam 7-8 yıl sonra halen eş arıyor :).
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Mansur Yavaş'ın seçim şarkısı ile PKK marşı arasında şoke eden benzerlik!
Murat Kurum: İstanbul artık yeni dönem için gün saymaktadır