Ertuğrul tarihte nasıl ölmüştür? Ertuğrul Gazi'nin hayatı ve çocukları

ATV'de yayınlanan ve her bölümüyle izleyenleri ekranlara kilitleyen dönem dizisi Kuruluş Osman'da yer alan Ertuğrul Gazi kimdir? Ertuğrul tarihte nasıl ölmüştür? Kuruluş Osman 39 .bölümünde yer alan Ertuğrul Bey'in ölüm sahnesiyle herkes Ertuğrul Gazi'nin hayatını merak ediyor

Ertuğrul tarihte nasıl ölmüştür? Ertuğrul Gazi'nin hayatı ve çocukları
Ertuğrul tarihte nasıl ölmüştür? Ertuğrul Gazi'nin hayatı ve çocukları
GİRİŞ 23.12.2020 21:42 GÜNCELLEME 24.12.2020 08:58
Bu Habere 30 Yorum Yapılmış

Kuruluş Osman dizisinde yer alan Ertuğrul Gazi nasıl ölmüştür? Bu akşam 39 bölümü ile ekranlara gelen ATV Kuruluş Osman dizisinde Ertuğrul Bey'in ölüm sahnesi ile birlikte Ertuğrul Gazi'nin hayatı büyük merak konusu olacak. Peki Ertuğrul Bey kimdir? Tarihteki yeri ve önemiyle birlikte ölüm tarihi haberimizin detayında.

 

 

ERTUĞRUL GAZİ'NİN HAYATI

13. Yüzyıl… Dünya yeni kudretini arıyordu. Ve Anadolu, emperyallerin kavgaya tutuştuğu bir diyardı. 1071'de Türklerin girdiği bu topraklara şimdi, Haçlılar ve Moğollar da ortak olmak istiyordu. Akdeniz, Karadeniz, Balkanlar, Kafkasya ve Mezopotamya yeni sahibini arıyordu. İşte bu yangın yerinde ortaya çıkan Ertuğrul Gazi, hayallerine giderken aslında dünyaya yeni bir medeniyet armağan etti. Temellerini attığı devlet, dünyanın kaderini değiştirdi.

 

 

Osman Bey'in babaısı

Ertuğrul Gazi, Oğuzların Bozok kolunun Kayı boyuna mensuptur. Babası Süleyman Şah, annesi Hayme Ana'dır. Eşi Halime Hatun'dur. Osmanlı Devleti'nin kurucusu olan Osman Bey'in babasıdır. Ertuğrul Gazi'nin diğer oğulları Saru Batu Savcı Bey ve Gündüz Bey'dir. Ertuğrul Gazi'nin kardeşleri ise Sungur Tekin, Gündoğdu ve Dündar'dır.

IX. asırda Ertuğrul Gazi'nin ataları, yaklaşık 50 bin veya 70 bin hane olmak üzere diğer Oğuz boyları ile beraber Moğol istilasının da etkisiyle Buhara ve Semerkant (Özbekistan) üzerinden Ceyhun nehrini (Amuderya'yı) geçerek Horasan (Türkmenistan) bölgesinin Merv /Mohan şehrine yerleştiler.

İlk konak yeri Karacadağ'dır

Selçuklu Sultanı I.Alâeddin Keykubat, Ertuğrul Gazi idaresindeki Kayıhanlıları bu savaşlardaki hizmetlerinin karşılığında ödüllendirdi ve Ankara'nın batısındaki Karacadağ'ı kışlak-yaylak olarak verdi. Bu müjdeli haber Kayıhanlılar Kayseri'de bulunurken, Selçuklu başkenti Konya'ya gönderilen Ertuğrul Gazi'nin oğlu Saru Batu Savcı Bey tarafından getirildi. Ertuğrul Gazi'nin Anadolu'daki ilk konak yeri Karacadağ'dır. Böylece Ertuğrul Gazi ilk olarak tarih sahnesinde görünmüştür.

Cihad emrini yerine getirmek istedi

Kayıhanlıların şanını yüceltmek ve İslam'ın cihad emrini, cihan mefkûresini yerine getirmek isteyen Ertuğrul Gazi'nin batı uc bölgesinde gaza hareketlerinde bulunmaya başlaması; ileride kurulacak olan devletin siyasi hayatında uc geleneğinin yerleşmesine ve Bizans üzerine daimi gaza hareketlerinin yapılmasına vesile oldu.

Gazi ünvanı verildi

Ertuğrul Gazi'nin siyasi ve askeri dehası, cesareti, yiğitliği, zekâsı ve aksiyonunun bir sonucu olarak, XIII.asrın ortalarında Karacahisar ve Söğüt fethedildi. Selçuklu Sultanı I.Alâeddin Keykubat, bu fetihlerin sonucunda mükâfat olarak Domaniç, Söğüt ve çevresini kendisine yurt/mülk olarak verdi. Yazları Domaniç yaylalarında, kışları Söğüt'te geçiren Ertuğrul Gazi, Selçuklu Devleti'nin kuzey-batı uç sınırlarını en iyi şekilde koruyup, asayişi temin etti. Domaniç-Söğüt ve çevresine hâkim olduktan sonra, Bizans sınır boylarında bulunan diğer uç beyleriyle birlikte cihad ve gaza ile meşgul olmaya devam etti. Ertuğrul Gazi, komşu Bizans tekfurlarına (valilerine) karşı kazandığı parlak başarılarından dolayı "gazi" unvanı aldı.

Ertuğrul Gazi nasıl öldü?

Ertuğrul Gazi, yöneticiliği döneminde aşiretinin nüfusunun az olmasından dolayı barış merkezli, tedbirli ve ihtiyatlı bir siyaset izledi. Çevresinde bulunan Türkmen beylikleri ve Bizans (İnegöl-Karacahisar-Bilecik) tekfurlarıyla daima iyi geçinip onların durumlarını ve siyasi şartları gayet iyi değerlendirerek başında bulunduğu aşiretini ve idaresi altında yaşayanları sulh ve sükûn içinde yaşattı. Ertuğrul Gazi, emri altındaki topraklarda yaşayan halk tarafından çok sevilen ve sayılan bir kişiydi. Söğüt'teki Hıristiyan tebaası da Ertuğrul Gazi'yi yürekten seviyor ve sayıyordu. Yurt tuttuğu bölgede huzur ve güveni sağladı.

Ertuğrul Gazi, 1281 senesinde 93 yaşlarında iken Söğüt'te vefat etti. Türbesi Söğüt'tedir. Her yıl eylül ayının 2.haftası pazar günü anma törenleri yapılmaktadır.

YORUMLAR 30
  • Erkan Eroğul 3 yıl önce Şikayet Et
    Koskocaman ertugrul Gazi’ye böyle ölüm yakişmadı anlayamadığım bazı yerleri çok yapmacık dirilişi tutmuyor böyle olmaz biraz daha beyin yakın burda filim değil bayrak toprak devlet yönetiyorsunuz gerçeği yansıtın biraz kolaya kaçmayın milletin hakkına girmeyin saygılar
    Cevapla
  • Alada alada 3 yıl önce Şikayet Et
    Dizi de ve çok oynanmış asıl tarih öz geçmişi değil Ertuğrul Gazi'nin ve Osman Gazi'nin hayatı
    Cevapla
  • mehmet yusuf bakan 3 yıl önce Şikayet Et
    Diziyi izleyenler hergün atarlı bir ona beyi izliyordu. Adam etliye sütlüye karışmamış hayatında.
    Cevapla
  • Gökhan 3 yıl önce Şikayet Et
    Dizi yazan kişi Ertuğrul gaziyi Toy toplantısında ne kadar çok konuşturdu en azından Yeni beyi açıklatsaydı da öyle ölseydi
    Cevapla
  • Rehman paşa 3 yıl önce Şikayet Et
    Aynen
    Cevapla
  • Avşaroğlu Bilal 3 yıl önce Şikayet Et
    Bu coğrafyada TÜRKÜN adını senet olarak yazan can ve KANINI esirgemeyen ceddimizin hepsine Allah'tan rahmet diliyorum. Mekanları cennet olsun inşallah. Minnet borcumuzu ancak onların EMANETINI koruyarak öderiz
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Son dakika: MEB 81 il valiliğine yazı gönderdi! 1 Nisan'da okullar tatil olacak mı?
Hamas’la ilgili en vahim iddiaydı! ‘Toplu tecavüz’ iftirasını İsrail de yalanladı