Ünlü tarihçiden Muhteşem Yüzyıl'a tepki

Yayınlandığı günden beri sürekli eleştirilen ‘Muhteşem Yüzyıl’ dizisine tepki gösteren tarihçi Cezmi Yurtsever, kitabında filmi kurgulayanlardan oynayanlara kadar herkese ateş püskürdü.

Ünlü tarihçiden Muhteşem Yüzyıl'a tepki
Ünlü tarihçiden Muhteşem Yüzyıl'a tepki
GİRİŞ 26.09.2011 14:25 GÜNCELLEME 26.09.2011 14:25
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

"Kanuni, 'Muhteşem Yüzyıl’ı görseydi kahrından ölürdü"

Kanuni Sultan Süleyman’ın bir hizmetliye tacizde bulunduğu sahneye adeta isyan eden Yurtsever, "Kanuni, 'Muhteşem Yüzyıl’ı görseydi kahrından ölürdü" dedi.

Dizideki yanlışlıkların ardından Osmanlı Arşivlerinde üç ay araştırma yaptığını anlatan Yurtsever, diziye karşılık ‘Muhteşem Yalanlar’ adlı bir kitap yazdığını söyledi.

Dizide topluma verilen bilgiler üzerine yaz boyu Osmanlı arşivlerinde Kanuni ve Hürrem Sultan ile ilgili belgeleri araştırdığını dile getiren Yurtsever, tarihin yaşanmış olayları ve gerçekler ile Muhteşem Yüzyıl’da gösterilenler arasında tarih biliminin ahlaki değerlerini hiçe sayan önemli çelişkiler olduğunu vurguladı.

Dizinin 20. bölümünün son sahnesinde Kanuni’nin kız kardeşi Hatice’nin evine misafir olarak gittiğinde oradaki Sadıka isimli hizmetli kadını zorla tutarak cinsel taciz ve ilişkide bulunduğunun anlatıldığını hatırlatan Yurtsever, “Osmanlı Arşivinde Kanuni dönemine ait yasa metinlerini buldum. Bahsi geçen yasa metninde kadınlara zorla cinsel taciz ve ilişkide bulunanlar için verilecek ceza metninde: “Ve eğer oğlan veya kız çeken kimselerin ihanet ile evine girenin avrat veya kız çekmeğe bile varanın (cinsel taciz ve ilişkiye girenin) siyaset için (ceza olarak) zekerini (cinsel organını) keseler” yazıyor. Eğer Sultan Süleyman yaşasa ve kendi dönemini anlatan filmi izleseydi kahrından ölürdü.” diye konuştu.

Dizinin tarih danışmanı Erhan Afyoncu’yu da eleştiren Yurtsever, “Filmin kurgulanmasına onay vermiş olmakla altından kalkamayacağı sorumluluk almıştır. Kanuni Sultan Süleyman’ın cinsel tacizde bulunan bir kişi olarak gösterilmesine isyan ediyorum.” şeklinde konuştu.

HÜRREM SULTAN'IN KEMİKLERİNİ SIZLATIYORLAR

Osmanlı Arşivinde Hürrem Sultan ile ilgili defterler ve belgeler üzerinde yaptığı araştırmalarda şaşırtıcı bilgilere ulaştığına aktaran Yurtsever, “Hürrem Sultan, 1550’li yılların başlarında kurduğu Kudüs Vakıf İmarethanesinde din ve ırkına bakılmaksızın ihtiyaç sahiplerine her gün 3 kez çorba ve etli aş servisi yapılmasını ve günde 120 kilo bal ile 1300 ekmek harcanmasını istemiş. Hürrem Sultan’ın benzer hizmetleri Mekke ve Medine’de de sürdürülmüş. Hürrem Sultan İslam dininin yayıldığı Hicaz bölgesi ve İslam Peygamberi Hz. Muhammed’in miraca yükseldiği Mescidi Aksa yakınında gerçekleştirdiği dini hayır hizmetleri ile saygıyla hatırlanacak kişiliğe sahiptir. Oysa dizide gösterilen ve şeytani hareketlerin kaynağı olan Hürrem Sultan karakterinin topluma sunulması Süleymaniye camisindeki türbesinde yatan Hürrem Sultan’ın kemiklerini sızlatmaktadır.”

KAYNAK: CİHAN
YORUMLAR 3
  • abdullah 12 yıl önce Şikayet Et
    gün gelecek. bu ülke kuruldugundan beri patisahlarımıza yapmadıkları rezıllık kalmadı bır gün bu millete sizin sevdıklerınızın her ilde kadınlarla gay larla icki masalarında yaptıklarının fılımlerını cevırecek bakalım o zamam ne yapacaksınız
    Cevapla
  • tarık 12 yıl önce Şikayet Et
    Herkes işini yapıyor. Cumhuriyet kurulduğundan beri bizim şanlı ecdadımızla bu şekilde alay etmeler hep yapıldı. Yalan yanlış bilgiler uydurma tarih kitapları vasıtasıyla bir gecede profosör olan uyduruk eğitimciler vasıtasıyla yayıldı. Şimdi Türkiye aslına Osmanlı'ya İslamiyet'e dönüyor ya ellerinde ne varsa her türlü yüzsüzlük ile saldırıya geçti İslam düşmanları. Ama nafile İslam Güneş'i üflemekle söndürülemez karşısında ancak kül olursunuz ve olacaksınız.
    Cevapla
  • fırat yıldız 12 yıl önce Şikayet Et
    rezıllıgın bu kadarı. aynen efendım sıze katılıyorum şanlı osmanlı devletının adını karalamaktan baska bısey yaptıkları yok bız boylemı cocuklarımıza ecdadımızı ögretıcez cocukları bunları gordukce tarıhımızı yanlıs anlıyor osmanlı devletınde hıc kadınlar bukadar acık sacıkmı kanunı sultan suleyman kadınlara bukadar duskun mu harem evı genel evmıı valla buyuk utanc tablosu var ben dızıyı zaten seyretmıyorum okadar yuzum yok yanı dıye bılegecım su ki bunu yapanlar ınsan degıller
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Büyükşehirlerdeki son durum belli oldu! O il de değişim kervanına katılabilir…
Uzmanından bomba iddia! Türkiye petrol üretiminde Orta Doğu ülkelerine ortak olacak