TRT, unutulan kuş türlerini ekrana taşıyor

3'ü uluslararası olmak üzere 22 ödüllü deniz kaplumbağaları fotoğrafçısı Mehmet Miras Türkiye'de 70'e yakın Kuş cennetini tanıtacak.

TRT, unutulan kuş türlerini ekrana taşıyor
TRT, unutulan kuş türlerini ekrana taşıyor
GİRİŞ 11.11.2011 09:18 GÜNCELLEME 10.12.2013 15:12

Abdullah Biçer'in haberi

3'ü Amerika, Hindistan ve KKTC olamk üzere 22 ödülü bulunana deniz kaplumbağaları fotoğrafçısı Mehmet Miras, Türkiye'nin zengin biyo çeşitliğini tanıtacak TRT'ye dış yapım olarak hazırlayacağı belgeseller doğadaki yaşam insan manzaraları kaybolmaya yüz tutmuş kuş türleri, sürüngenler ile insan hikâyeleri yer alacak.

Çekimlerin ilki Silifke Göksu deltası kuş cennetinde yapılacak. Hazırlanacak olan belgeselin her bölümü 45 dakika sürecek.

Çekimler daha sonra ülkemizdeki kuş cennetleri içinde ilk akla gelenler Manyas Kuş Cenneti, İzmir Çamaltı Tuzlası, Kayseri Develi Ovası'nda yer alan Sultansazlığı Yay Gölü, Beypazarı yakınlarındaki Nallıhan Kuş Cenneti, Kızılırmak Deltası Bafa Gölü, Sinop'un Sarıkum Gölü, Nemrut Krater Gölü, Silifke Göksu Deltası, kelaynakların doğumhanesi olarak bilinen Şanlıurfa'nın Birecik İlçesi Fırat Vadisi'nde yapılacak..

kullan

Buralarında yanında Bursa yakınlarındaki Ulubat Gölü, Bilecik Söğüt'teki Gölcük, Milas Bafa Gölü, Kıyıkışlacık, Muğla-Aydın Çine Çayı Vadisi, Köyceğiz Dalyan sazlıkları çevresi, Foça Orak Adası, Siren Kayaları tepeleri, İzmir Gölcük, Antalya Belek, Amasya, Kırıkkale, Kapukaya Baraj Gölü, Edirne Meriç, Enez gibi daha birçok sulak alanda ender görülen kuş türlerine ev sahipliği yapan eşsiz güzelliğe sahip doğa harikaları ekranlara yansıyacak.

Aynı zamanda deniz kaplumbağaları fotoğrafçısı da olan Mehmet Miras " Türkiye'de 70 ‘ye yakın kuş cennetinin varlığı tespit edildi. Özellikle 15'inin acilen koruma altına alınması gereken bu doğal güzellikleri bekleyen en büyük tehlikeler arasında ise kontrolsüz ve usulsüz avcılık, yapılaşma, sazlık ve sulak alanların işgali, sulak bölgelerdeki aşırı su kullanımıyla ortaya çıkan kuraklık, yangınlar, kalabalık ve gürültülü ortamlar sayılıyor." dedi.

Yaban Hayat belgesel yapımcısı Miras, tabiatta bulunan yaklaşık 8 bin ayrı kuş türünün 500'ü Avrupa'da yaşarken, Türkiye'de ise en az 450 ayrı cinse rastlandığı söyledi..

'Silifke Gölsu deltası kuş cenneti Kışlama ve kuluçka alanı olarak Göksu Deltası'na gelen çok sayıda kuş türü, yılın hemen her mevsiminde ilginç ve canlı bir peyzaj oluşturuyor' diyen Miras, yerli kuşların da barındığı deltada, özellikle Akdeniz'de yalnızca belli bölgelerde rastlanan ve sayıları gittikçe azalan saz horozu, bölgenin simgesi olarak dikkat çektiğini belirtti.

Miras son olarak 'Göksu Deltası, kış aylarında ve göç zamanında kuş nüfusu ve tür sayısı olarak 330'a yakın türe ev sahipliği yapayor. Yaban hayatın geleceği açısından sulak alanların tanıtılması gerekiyor' dedi.

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Kassam görüntüleri yayınladı, İsrail karıştı! Netanyahu’nun evinin önüne yığıldılar
Sahipsiz köpekten kaçarken düşen genç kızın ayağı kırıldı